ANNONS

Franska kriminaldramat ”Lupin” gör succé – när kommer böckerna?

Netflix-serien Lupin.
Omar Sy spelar huvudrollen Assane Diop i den franska Netflix-serien Lupin. Pressbild: Emmanuel Guimier.

Netflix senaste fullträff stavas ”Lupin” – serien om en gentlemannatjuv i Paris väntas dra in skyhöga tittarsiffror. Frågan är om den också kan lyfta intresset för böckerna om Arsène Lupin av Maurice Leblanc?

Strömningstjänsten förutser att 70 miljoner abonnenter kommer att ta del av berättelsen de första 28 dagarna, rapporterar Variety.

I jämförelse sågs fjärde säsongen av spanska ”La Casa de Papel” av 65 miljoner människor på 28 dagar, medan schackdramat ”The Queen’s Gambit” mätte 62 miljoner tittare under samma period.

Arsène Lupin presenterade sig i början av 1900-talet i en rad böcker skrivna av Maurice Leblanc. Den fiktiva tjuven i gentlemannaskrud har kommit att bli en klassisk figur inom fransk kriminallitteratur.

ANNONS

I serien Lupin spelar Omar Sy huvudpersonen Assane Diop, som har bestämt sig för att hämnas en orättvisa som hans far utsatts för. Han återskapar därför sin hjälte Arsène Lupins kända stöldkupper.

Dramat, som lanserades tidigare i januari, har redan klättrat upp i toppen av Netflix topp tio-ranking i flera länder – bland annat Sverige, enligt tidskriften.

Text: TT/Boktugg

Boktugg analys: Den franske författaren Maurice Leblanc (1864-1941) skrev först kritikerrosade romaner som inte sålde och övergick till att skriva äventyrsromaner. Han blev mest känd för serien Arsène Lupins märkvärdiga äventyr, av vilka elva delar översattes till svenska 1907-1926. Leblancs böcker är public domain, liksom vissa av de äldre översättningarna. Exempelvis Arsène Lupin: Gentleman – Stortjuv II som är utgiven som ljudbok av Saga Egmont. Några böcker nyöversattes och gavs ut på svenska i början av 1970-talet. Nu är frågan: vilka förlag är mest på tårna för att göra nyöversättningar och paketera Lupin med en Netflix-tie-in? Även om denna serie, till skillnad från Queen’s Gambit, inte riktigt bygger på boken.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL