Förlaget Pamflett sprider ny poesi i kortformat varannan månad

Lina Rydén Reynols
Lina Rydén Reynols är en av dem som ger ut poesi i kortformat, på nystartade Pamflett förlag. Pressbild: Jasmin Storch.

Förlaget Pamflett ger ut nyskriven poesi i kortformat under 2021 – för att fler ska upptäcka lyrik. Först ut är Lina Rydén Reynols, som diktar om villkoren för hamnarbetare i tider av ökad digital handel.

Sex gånger i år ska det nystartade förlaget Pamflett ge ut samtidspoesi, i samlingar på bara åtta till sexton sidor. Initiativet startades för att initiativtagarna själva vill läsa poesi – och vill att poesi ska bli läst, förklarar David Pagmar, en av förlagets tre grundare.

– Om man har följt debatten som har kretsat kring huruvida den samtida poesin är viktig eller inte och vad den har för roll i samhället finns ett perspektiv som får för lite uppmärksamhet: vi vänjer oss vid det vi ägnar oss åt. Och poesi är en uttrycksform som inte är så exponerad och därför vill vi bidra till att exponera den, säger han.

”Viktig text”

De sex poeter som ska skriva varsin pamflett under 2021 är Lina Rydén Reynols, Erik Lindman Mata, Solveig Johansson, Agnes Gerner, Pär Hansson och Khashayar Naderehvandi. Man kan köpa verken styckvis, men också prenumerera på hela utgivningen, och förlaget har redan fått in en hel del prenumeranter.

Först ut bland poeterna är Lina Rydén Reynols, vars ”Se mig som om jag vore död” ges ut i slutet av januari. Premiärnumret är extra tjockt, 26 sidor.

– Jag skulle vilja slå på en stor trumma och säga att det är en viktig text. Den handlar om hamnarbete och varuhantering, och den synliggör ett perspektiv på något som är dagsaktuellt, att väldigt mycket varor skickas över hela vår värld, säger David Pagmar.

Erbjuder perspektiv

I dagsläget tycker David Pagmar att poesin är marginaliserad och ifrågasatt, och flera förlag har dragit ned på lyrikutgivningen. Han hoppas på att förlaget ska kunna nå också dem som inte är vana poesiläsare – och att deras farhågor kring vad som krävs kanske tonas ned lite.

Själv tycker David Pagmar att lyrik väcker känslor, nya funderingar och får oss att omformulera gamla tankar.

– Personligen tycker jag inte att det finns någon annan uttrycksform som kan erbjuda sådana perspektiv på tillvaron i ett så komprimerat format.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Poesipamfletten

Poesipamfletten ges ut sex gånger i år, varannan månad, med olika författare varje gång. Förlaget kommer eventuellt att ge ut också andra poesipamfletter, utöver dessa. Man hade också planerat poesiuppläsningar, som har skjutits upp på grund av coronapandemin.

Pamfletterna kommer att finnas till försäljning hos utvalda bokhandlare, på kaféer och på förlagets hemsida.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL