ANNONS

Marthina Elmqvist och Maria Maunsbach drar igång Debutantscen Malmö. Foto: Ali Jehad

Malmö får en egen litterär scen för debutanter – börjar digitalt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I februari 2021 är det premiär för Debutantscen Malmö, en ny scen för skånska debutanter. Till en början genomförs evenemangen digitalt, utan fysisk publik med Marthina Elmqvist som moderator.

Bakom initiativet står Maria Maunsbach, författare, krönikör och klubbarrangör och Marthina Elmqvist, moderator och tidigare litterär agent, i samarbete med KRUT och Malmö Stadsbiliotek.


ANNONS


– Det var, som med mycket annat planerat, meningen att detta skulle ske inför publik. Men med rådande omständigheter har vi givetvis fått jobba om konceptet något och dra nytta av de tekniska möjligheterna som ges istället. Nu får vi dessutom möjlighet att visa upp vad Skåne har, långt utanför landskapsgränsen, säger Marthina Elmqvist.


ANNONS


Liknande scener finns i både Stockholm och Göteborg, men har tidigare saknats i Malmö.

Urvalet av vilka som medverkar baseras på att representationen ska bli så rättvisande som möjligt för vilka strömningar som finns i den lokala litteraturfloran, förklarar arrangörerna i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt för oss att visa upp vad Skåne har att erbjuda, med tanke på att  litteraturvärlden inte vänder strålkastaren mot södra Sverige särskilt ofta, i synnerhet inte bortom enskilda författare. Det är spännande att se vilken grogrund det finns här – och om det lokala präglar stil, genre och uttryck, säger Maria Maunsbach – som själv debuterade 2018 med romanen Bara ha roligt.

Totalt planeras det för fyra Debutantscener under 2021. Det första evenemanget sänds från Restaurang Möllan i Malmö den 1 februari kl 19 och streamas via KRUT:s Facebooksida

– Vi hoppas förstås att en debutantscen i vår regi ska kännas pigg, som om den har energi och geist, och att den ska vara underhållande för både medverkande och publik. Under första tillfället kommer vi dela upp författarna i två grupper efter teman som vi funnit i deras böcker. De skriver i mycket olika genrer, ändå finns saker som de alla snuddar vid, och där tycker vi det är intressant att börja samtalet. Vi kommer dessutom bjuda in ännu ej utgivna aspiranter från de olika skrivarlinjerna som finns här i Skåne för att de ska få lov att presentera sina texter, säger Maria. 

Medverkar vid första tillfället gör sju debutanter från 2020:

  • Jens Lönneaus, debuterar med Clara på Historiska Media
  • Ulrika Mossberg, debuterar med Domslut på Albert Bonniers förlag
  • Emma Rävås, debuterar med Jag händer jämt på Rabén & Sjögren
  • Jack Lukkerz, debuterar med Under radarn på Hoi förlag
  • Erik Hågård, debuterar med Lilo på Albert Bonniers förlag
  • Betlehem Isaak, debuterar med Mitt liv utan dig på Brombergs förlag
  • Sofia Rönnow Pessha, debuterar med Männen i mitt liv på Wahlström & Widstrand

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »