Malmö får en egen litterär scen för debutanter – börjar digitalt

Marthina Elmqvist och Maria Maunsbach drar igång Debutantscen Malmö. Foto: Ali Jehad

I februari 2021 är det premiär för Debutantscen Malmö, en ny scen för skånska debutanter. Till en början genomförs evenemangen digitalt, utan fysisk publik med Marthina Elmqvist som moderator.

Bakom initiativet står Maria Maunsbach, författare, krönikör och klubbarrangör och Marthina Elmqvist, moderator och tidigare litterär agent, i samarbete med KRUT och Malmö Stadsbiliotek.

– Det var, som med mycket annat planerat, meningen att detta skulle ske inför publik. Men med rådande omständigheter har vi givetvis fått jobba om konceptet något och dra nytta av de tekniska möjligheterna som ges istället. Nu får vi dessutom möjlighet att visa upp vad Skåne har, långt utanför landskapsgränsen, säger Marthina Elmqvist.

Liknande scener finns i både Stockholm och Göteborg, men har tidigare saknats i Malmö.

Urvalet av vilka som medverkar baseras på att representationen ska bli så rättvisande som möjligt för vilka strömningar som finns i den lokala litteraturfloran, förklarar arrangörerna i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt för oss att visa upp vad Skåne har att erbjuda, med tanke på att  litteraturvärlden inte vänder strålkastaren mot södra Sverige särskilt ofta, i synnerhet inte bortom enskilda författare. Det är spännande att se vilken grogrund det finns här – och om det lokala präglar stil, genre och uttryck, säger Maria Maunsbach – som själv debuterade 2018 med romanen Bara ha roligt.

Totalt planeras det för fyra Debutantscener under 2021. Det första evenemanget sänds från Restaurang Möllan i Malmö den 1 februari kl 19 och streamas via KRUT:s Facebooksida

– Vi hoppas förstås att en debutantscen i vår regi ska kännas pigg, som om den har energi och geist, och att den ska vara underhållande för både medverkande och publik. Under första tillfället kommer vi dela upp författarna i två grupper efter teman som vi funnit i deras böcker. De skriver i mycket olika genrer, ändå finns saker som de alla snuddar vid, och där tycker vi det är intressant att börja samtalet. Vi kommer dessutom bjuda in ännu ej utgivna aspiranter från de olika skrivarlinjerna som finns här i Skåne för att de ska få lov att presentera sina texter, säger Maria. 

Medverkar vid första tillfället gör sju debutanter från 2020:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

  • Jens Lönneaus, debuterar med Clara på Historiska Media
  • Ulrika Mossberg, debuterar med Domslut på Albert Bonniers förlag
  • Emma Rävås, debuterar med Jag händer jämt på Rabén & Sjögren
  • Jack Lukkerz, debuterar med Under radarn på Hoi förlag
  • Erik Hågård, debuterar med Lilo på Albert Bonniers förlag
  • Betlehem Isaak, debuterar med Mitt liv utan dig på Brombergs förlag
  • Sofia Rönnow Pessha, debuterar med Männen i mitt liv på Wahlström & Widstrand
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL