ANNONS

Ljudböckerna som får dig att varva ner (eller upp)

Att läsa en ljudbok kan vara ett sätt att koppla av när man smälter julmaten. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Kanske behöver du varva ned efter julens bestyr och firanden eller bara fly vardagen en stund. Intresset för ljudböcker har ökat under pandemin och passar också bra under julledigheten. Vi tipsar om bra lyssning i soffan eller på promenaden.

Utbudet av ljudböcker är större än någonsin, de allra flesta finns både hos streamingtjänsterna och för download hos nätbokhandlare – eller för den delen hos många bibliotek. Här är några aktuella boktips för dig som vill lyssna på ljudböcker.

”Klubben”

Matilda Gustavssons reportage kring Svenska Akademien och den så kallade kulturprofilen har varit svårt att missa om man inte bott under en sten de senaste två åren. I “Klubben” berättar hon historien genom Ella Schartners röst. Extra plus i kanten för att de olika vittnesskildringarna berättas av andra röster. Såhär ska en ljudbok låta.

”Jag ser allt du gör”

En av de mest omtalade inläsningarna i år är den av Olof Wretling som läser Annika Norlins Augustnominerade novellsamling. Han läser inte novellerna i samma ordning som de kommer i boken och förvandlar Norlins texter till små miniuniversum. Wretling öppnar med “Gå”, om en kvinna som förlorat ett barn och börjar vandra planlöst, och avslutar med “Aliens vid Piteälven”, en roadtripnovell för filmnördar.

ANNONS

”Samtycket”

Vanessa Springoras självbiografiska bok slog ner som en bomb i Frankrike. Den handlar om hur hon som minderårig utnyttjades av en firad författare, utan att vuxenvärlden ingrep. G, som han kallas i boken, valde ut ungdomar med såriga familjerelationer och utnyttjade dem tills de blev för gamla. Han berättade också öppet om sina erövringar – medan ett helt etablissemang lät honom skryta om relationerna med sina “småtjejer”. Springora berättar konkret, men knivskarpt om den värld som metoo-upproret har försökt att riva ned. Inläsaren Julia Dufvenius var själv en stark röst under metoo, vilket bidrar med ett lager till lyssningen.

”Sveriges värsta massmördare – gåtan Tore Hedin”

I en serie på Storytel avhandlas Tore Hedins liv. Som fjärdingsman var han med och utredde ett mord han själv begått för att senare mörda sammanlagt nio människor under ett dygn. Författaren Johan Persson har talat med människor som minns händelserna i början av 1950-talet och bokserien bygger på vittnesmål samt arkivmaterial. Uppläsaren Christian Fex växlar smidigt mellan rikssvenska och skånska, vilket förhöjer upplevelsen.

”Dagarna dagarna dagarna”

Bibbs behöver fixa 100 000 inom en vecka för att få bo kvar i sin lägenhet när pojkvännen Baby gör slut. Under de följande sju dagarna får lyssnarna följa henne runt i Stockholm i jakten på pengar. Det är på samma gång roligt och hjärtskärande att ta del av den 39-åriga influerarens liv, när hon inte längre är efterfrågad på det sätt hon en gång var. Tone Schunnessons berättelse om influeraren Bibbs har fått röst av Tova Magnusson. Hon pratar ungefär som man kan tänka sig att Bibbs skulle göra, nästan utan att andas mellan meningarna.

”En okänd man”

På rak prosa skildrar Marguerite Yourcenar den unge och fattige Nathanaels 1600-talsliv i en roman som My Holmsten nu mästerligt tolkar i en radioföljetong på Sveriges Radio Play. Efter den hastiga flykten från en brittisk hamnstad lever Nathanael sitt liv på olika kontinenter och med olika kvinnor innan han, lungsjuk och blott 28 år gammal, dör ensam på en liten frisisk ö.

”De flesta människor kommer till världen utan större väsen och lämnar den lika stilla”, skrev Yourcenar samtidigt som hon återger storheten i just ett sådant liv.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

”Jag vill sätta världen i rörelse”

25 timmar om Selma Lagerlöfs liv kan verka mastigt i ljudboksform. Men det blir aldrig ointressant när Anna Maria Käll ger liv åt Anna-Karin Palms digra biografi om en av Sveriges största författare. Från barndom till ålderdom skildras Lagerlöfs liv, ofta utifrån de brev hon skrev till väninnor och förälskelser. En ljudbok för den som verkligen vill komma Selma Lagerlöfs liv och verk nära.

Text: Ann Edliden/TT, Erika Josefsson/TT, Elin Swedenmark/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL