Dagbok för alla våra läsare (Julkalender 2020) – dag 12

Dagbok för alla våra läsare, kallar vi 2020 års julkalender. Bilder: iStock. Montage: Boktugg.

Lördag i december – vad gör Boktuggs redaktion på en ledig dag? Ovanligt lite, i alla fall när det gäller sajten.

Lördagar är en dag när jag ibland lägger någon timme eller fler på att hinna ikapp sånt som inte hunnits under fredagseftermiddagen. Lägger upp en notis eller två.

Idag blev det inget sådant. Hela dagen var fullbokad med helt andra saker, ledig helt enkelt.

En enda text kom upp, sent på lördagskvällen från TT: Årets litteraturpristagare Louise Glück hyllad i coronasäkrad Nobelläsning.

Däremot skrev jag en hel massa idag, tidigt i morse öppnade jag för 42:a dagen i rad Scrivener för att skriva vidare på mitt NaNoWriMo-projekt. Och idag satte jag punkt för det sista kapitlet i ytterligare en roman detta skönlitterärt extremt produktiva år.

Den här rutinen att ”skriva varje dag” är extremt effektiv. Oavsett om det blir 300 ord eller 4 000 ord under det eller de skrivpass jag hinner med så tar det mitt pågående projekt framåt.

Nu får utkastet vila ett tag innan jag sätter mig och läser det från början till slut för att se om det håller. Sedan ska det ut till ett par testläsare, bearbetas, gå till en lektör och sedan redigeras igen innan jag bestämmer mig för om det är ett manus som ska skickas till ett antal förlag eller om jag bara ska ge ut det. Som författare har möjligheterna aldrig varit större än idag, men konkurrensen har heller aldrig varit hårdare.

Imorgon bitti, tredje advent och Lucia, har vi faktiskt en gästbloggare och därmed ett inlägg som ligger tidsinställt för publicering redan kl 7 eller 8. Den här veckan började det med att vi fick ett mejl som jag tyckte kunde utvecklas till ett gästblogginlägg, perfekt i tiden. Men mer om Söndagstuggaren imorgon.

Uppdaterat: Missa inte Söndagstuggare: Sara Lindegren om hårda julklappar inköpta i bokhandeln.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.