ANNONS

Big Bad Wolf är kanske världens största bokmässa, eller vi hade kanske sett den som en gigantisk bokrea. I januari i år ägde den rum i Yangon, Myanmar. Varför har vi inte kundvagnar i Göteborg? Men även Big Bad Wolf (som arrangeras i flera länder) har tvingats komplettera med ehandel i år. Foto: iStock.

När hålls den sista fysiska bokmässan?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

När arrangeras den sista bokmässan? Frågan har dykt upp efter att arrangörerna Reed meddelat att de låter USA:s största bokmässa, BookExpo, gå i pension.

År 2020 har varit ett helvete för arrangörer av bokmässor och alla andra typer av stora evenemang. Reed som även står bakom bokmässorna i London och Paris räknar med en förlust på över två miljarder svenska kronor (fast de räknar i pund så då blir det bara 200 miljoner).


ANNONS


Eventbranschen är i kris och även om det kommer rapporter om vaccin ser de flesta våren 2021 som förlorad, kanske hela 2021. Ett och ett halvt år utan stora evenemang borde skapa en längtan, en enorm abstinens.


ANNONS


Det är i alla fall vad optimisterna ser. Att vi om ett år kan återgå till det normala, som det var förr. Men långtifrån alla är övertygade. Som flera påpekat så hade arrangörerna av BookExpo, London, Paris, Frankfurt och Göteborg problem redan innan corona fick en annan betydelse än sommaröl.

Kommer vi någonsin att arrangera så stora bokmässor igen? I samma form? När arrangeras den sista bokmässan – eller har det redan skett?

Nej, naturligtvis kommer vi att få se fysiska bokmässor igen. Men de kommer att bli mindre. Och de kommer sannolikt inte heller att arrangeras enbart i fysisk form.

Låt oss säga så här: det finns inget idrottsevenemang på hög nivå idag som inte tv-sänds. Alltfler streamas dessutom. Oavsett hur många som kan se matchen eller turneringen på plats.

Men det är klart att vi vill träffas igen. Skaka hand, kramas. Äta lunch, mingla och gå på stora fester. Men hur stora? Har vi passerat peak-crowd? Det vet vi 2022 eller 2023.

Fotnot: Denna text är tidigare publicerad i Boktuggs nyhetsbrev #258 som kom ut fredag 4 december. Missa inte kommande utgåvor, anmäl dig nedan eller på Nyhetsbrevssidan.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL