När hålls den sista fysiska bokmässan?

Big Bad Wolf är kanske världens största bokmässa, eller vi hade kanske sett den som en gigantisk bokrea. I januari i år ägde den rum i Yangon, Myanmar. Varför har vi inte kundvagnar i Göteborg? Men även Big Bad Wolf (som arrangeras i flera länder) har tvingats komplettera med ehandel i år. Foto: iStock.

När arrangeras den sista bokmässan? Frågan har dykt upp efter att arrangörerna Reed meddelat att de låter USA:s största bokmässa, BookExpo, gå i pension.

År 2020 har varit ett helvete för arrangörer av bokmässor och alla andra typer av stora evenemang. Reed som även står bakom bokmässorna i London och Paris räknar med en förlust på över två miljarder svenska kronor (fast de räknar i pund så då blir det bara 200 miljoner).

Eventbranschen är i kris och även om det kommer rapporter om vaccin ser de flesta våren 2021 som förlorad, kanske hela 2021. Ett och ett halvt år utan stora evenemang borde skapa en längtan, en enorm abstinens.

Det är i alla fall vad optimisterna ser. Att vi om ett år kan återgå till det normala, som det var förr. Men långtifrån alla är övertygade. Som flera påpekat så hade arrangörerna av BookExpo, London, Paris, Frankfurt och Göteborg problem redan innan corona fick en annan betydelse än sommaröl.

Kommer vi någonsin att arrangera så stora bokmässor igen? I samma form? När arrangeras den sista bokmässan – eller har det redan skett?

Nej, naturligtvis kommer vi att få se fysiska bokmässor igen. Men de kommer att bli mindre. Och de kommer sannolikt inte heller att arrangeras enbart i fysisk form.

Låt oss säga så här: det finns inget idrottsevenemang på hög nivå idag som inte tv-sänds. Alltfler streamas dessutom. Oavsett hur många som kan se matchen eller turneringen på plats.

Men det är klart att vi vill träffas igen. Skaka hand, kramas. Äta lunch, mingla och gå på stora fester. Men hur stora? Har vi passerat peak-crowd? Det vet vi 2022 eller 2023.

Fotnot: Denna text är tidigare publicerad i Boktuggs nyhetsbrev #258 som kom ut fredag 4 december. Missa inte kommande utgåvor, anmäl dig nedan eller på Nyhetsbrevssidan.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL