ANNONS

75 år sedan första Pippi Långstrump-boken kom

Urmanuset till Pippi som Astrid Lindgrens dotter Karin fick i födelsedagspresent (foto: Jacob Forsell) och en tidig upplaga av den första boken om Pippi Långstrump (foto: Astrid Lindgren Aktiebolag).

Idag är det 75 år sedan Astrid Lindgrens allra första bok om Pippi Långstrump gavs ut. Totalt har Pippi-böckerna sålt i ca 70 miljoner exemplar världen över. 

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det kan ha varit idag (kanske igår, kanske imorgon) som den allra första boken om Pippi Långstrump utkom år 1945. Den hette just Pippi Långstrump, och låg väl i samklang med tidsandan då synen på barn och uppfostran var redan på väg att förändras. Boken sålde i 21 000 exemplar på bara två veckor, och innan 40-talet var till ända var siffran uppe i 300 000 sålda Pippi-böcker.

Det var Astrid Lindgrens dotter Karin som uppfann namnet Pippi Långstrump, och under flera år hittade Astrid på historier om Pippi för Karin och hennes vänner. Till sin tioårsdag fick Karin de nedskrivna berättelserna om Pippi som present.

ANNONS

Astrid Lindgren skickade in manuset till Rabén & Sjögrens manustävling, och hon skriver enligt Astrid Lindgren Aktiebolag i sin dagbok den 20 november 1945: ”Och så har jag fått första pris för ’Pippi Långstrump’, som ska komma ut vilken dag som helst.”

Den 25 november skriver hon: ”Och igår gick jag in i en bokhandel och köpte mig ett exemplar av ’Pippi Långstrump’, den förbålt roliga boken, som nog aldrig hade kommit till, om jag inte hade vrickat foten vårvintern 1944. Det hade kanske inte gjort så mycket förstås!”

Men det blev en omedelbar succé och hon skrev därefter fler böcker om Pippi. De tre originalböckerna är Pippi Långstrump (1945), Pippi Långstrump går ombord (1946) och Pippi Långstrump i Söderhavet (1948).

ANNONS

”Ja, tiden går och man börjar bli gammal. Fram på höstkanten fyller jag tio år, och då har man väl sett sina bästa dar.” Så säger Pippi Långstrump själv i Pippi Långstrump går ombord. Men nu, 75 år efter att Pippi presenterats för världen, är hon långt ifrån gammal eller bortglömd. Fram till idag har omkring 70 miljoner Pippi-böcker sålts världen över, på 77 olika språk.

Böckerna om Pippi har blivit långfilmer, tv-serier och animerad serie. De mest populära är Olle Hellboms filmatiseringar från 1969-70 med Inger Nilsson som Pippi. 2019 meddelades att det kommer en ny internationell produktion, producent är David Heyman (Paddington- och Harry Potter-filmerna).

”Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren utöver att roa mina späda läsare, så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det svåraste. Överallt missbrukas makt”, skrev Astrid Lindgren i ”Vägen till Sunnanäng”, Vänkritik. 22 samtal om dikt (1959).

Aktuella Pippi-böcker

Pippiperspektiv

Pippiperspektiv

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-24
 • ISBN: 9789129723632
Pippi Långstrump går ombord

Pippi Långstrump går ombord

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-24
 • ISBN: 9789129723649
Pippi Långstrump i Söderhavet

Pippi Långstrump i Söderhavet

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-24
 • ISBN: 9789129725797
Pippi Långstrump. Figurskuren pekbok

Pippi Långstrump. Figurskuren pekbok

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Boardbook
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-24
 • ISBN: 9789129721591
Tre berättelser om Pippi Långstrump

Tre berättelser om Pippi Långstrump

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-06-01
 • ISBN: 9789129710328

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL