Urmanuset till Pippi som Astrid Lindgrens dotter Karin fick i födelsedagspresent (foto: Jacob Forsell) och en tidig upplaga av den första boken om Pippi Långstrump (foto: Astrid Lindgren Aktiebolag).

75 år sedan första Pippi Långstrump-boken kom

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Idag är det 75 år sedan Astrid Lindgrens allra första bok om Pippi Långstrump gavs ut. Totalt har Pippi-böckerna sålt i ca 70 miljoner exemplar världen över. 

Det kan ha varit idag (kanske igår, kanske imorgon) som den allra första boken om Pippi Långstrump utkom år 1945. Den hette just Pippi Långstrump, och låg väl i samklang med tidsandan då synen på barn och uppfostran var redan på väg att förändras. Boken sålde i 21 000 exemplar på bara två veckor, och innan 40-talet var till ända var siffran uppe i 300 000 sålda Pippi-böcker.


ANNONS


Det var Astrid Lindgrens dotter Karin som uppfann namnet Pippi Långstrump, och under flera år hittade Astrid på historier om Pippi för Karin och hennes vänner. Till sin tioårsdag fick Karin de nedskrivna berättelserna om Pippi som present.

Astrid Lindgren skickade in manuset till Rabén & Sjögrens manustävling, och hon skriver enligt Astrid Lindgren Aktiebolag i sin dagbok den 20 november 1945: ”Och så har jag fått första pris för ’Pippi Långstrump’, som ska komma ut vilken dag som helst.”

Den 25 november skriver hon: ”Och igår gick jag in i en bokhandel och köpte mig ett exemplar av ’Pippi Långstrump’, den förbålt roliga boken, som nog aldrig hade kommit till, om jag inte hade vrickat foten vårvintern 1944. Det hade kanske inte gjort så mycket förstås!”

Men det blev en omedelbar succé och hon skrev därefter fler böcker om Pippi. De tre originalböckerna är Pippi Långstrump (1945), Pippi Långstrump går ombord (1946) och Pippi Långstrump i Söderhavet (1948).

ANNONS

”Ja, tiden går och man börjar bli gammal. Fram på höstkanten fyller jag tio år, och då har man väl sett sina bästa dar.” Så säger Pippi Långstrump själv i Pippi Långstrump går ombord. Men nu, 75 år efter att Pippi presenterats för världen, är hon långt ifrån gammal eller bortglömd. Fram till idag har omkring 70 miljoner Pippi-böcker sålts världen över, på 77 olika språk.

Böckerna om Pippi har blivit långfilmer, tv-serier och animerad serie. De mest populära är Olle Hellboms filmatiseringar från 1969-70 med Inger Nilsson som Pippi. 2019 meddelades att det kommer en ny internationell produktion, producent är David Heyman (Paddington- och Harry Potter-filmerna).

”Om jag överhuvudtaget har haft någon särskild avsikt med Pippi-figuren utöver att roa mina späda läsare, så har det varit detta – att visa dem att man kan ha makt utan att missbruka den, ty av alla konststycken i livet är det tydligen det svåraste. Överallt missbrukas makt”, skrev Astrid Lindgren i ”Vägen till Sunnanäng”, Vänkritik. 22 samtal om dikt (1959).

Aktuella Pippi-böcker

Pippiperspektiv

Pippiperspektiv

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-24
 • ISBN: 9789129723632
Pippi Långstrump går ombord

Pippi Långstrump går ombord

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-24
 • ISBN: 9789129723649
Pippi Långstrump i Söderhavet

Pippi Långstrump i Söderhavet

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-24
 • ISBN: 9789129725797
Pippi Långstrump. Figurskuren pekbok

Pippi Långstrump. Figurskuren pekbok

 • Förlag: Rabén & Sjögren
 • Format: Boardbook
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-04-24
 • ISBN: 9789129721591

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …