Delar av det Skellefteå Baseboll Softboll U9–U12 som vann Läsliganpriset. Bakre raden från vänster: Milo Hallberg, Josef Chebil, Andrew Hedström, Ture Suup, Viggo Tibbelin, Vilmer Hallberg, Olle Tibbelin. I mitten: Lagledaren Anna Burström. Längst ner: Sixten Renström. Foto: David Ekström

Läsliganpriset 2020 går till softbollag i Skellefteå

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Skellefteå Baseboll Softboll U9–U12 drog igång en läsbingo där ungdomarna uppmuntrades att läsa så mycket som möjligt. Nu prisas laget med årets Läsliganpris.

Initiativet kom från lagledarna och tränarna i laget, som skapade en läsbingo där barnen fick läsa i minst tio minuter för att få kryssa en ruta. När bingon summerades vid lagets säsongsavslutning fick barnen pris för sina kryss. Tillsammans hade de läst i 2 030 minuter.

– Grymt kul att det finns så driftiga och kreativa ledare i vår klubb som med Läsligans hjälp utvecklat både ungdomarna och vår förening. Att kombinera läsbingo med idrottsutövande har varit en succé. Laget – med alla spelare, lagledare, tränare och föräldrar – är verkligen värda priset, säger Olof Palm, ordförande i Skellefteå Baseboll Softboll Klubb, i ett pressmeddelande.

Läsliganpriset instiftades 2019 och är en del av Skellefteås initiativ Läsligan som syftar till att skapa engagemang för mer läsning och ökad läsförståelse med idrottande barn och ungdomar. Prissumman är på 20 000 kronor.

– Ett extratillskott som kommer att skapa ännu bättre förutsättningar att lyfta laget sportsligt med fler camper och ny träningsutrustning, men som även kommer att motivera och kunna utveckla satsningen med Läsligan i klubben, säger Olof Palm.

Juryns motivering: ”En riktig homerun för läslusten. Så kan man beskriva det intitativ som Skellefteå Baseboll Softboll U9–U12 tagit för att öka läsandet i laget. Lagledarna och tränarna har tagit fram en läsbingo – ett eget, unikt koncept som triggat läslusten. Ett kreativt sätt att kombinera idrott och läsning. Därför vinner Skellefteå Baseboll Softboll U9–U12 det andra Läsliganpriset.”

– De har förstått att det är till nytta för hela människan att jobba med både idrott och läsning, och att det går att kombinera med enkla medel, säger Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef i Skellefteå kommun och ordförande i Läsliganprisets jury.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.