ANNONS

Och Nobelpriset i litteratur 2020 går till …

I dag är det dags för Mats Malm att presentera årets Nobelpristagare i litteratur. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Anne Carson eller Jamaica Kincaid? Eller kan det bli Dubravka Ugresić? Eller? I eftermiddag får vi veta vilken författare som Svenska Akademien har valt att ge årets Nobelpris i litteratur.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Följ tillkännagivandet via live-rapportering här >>

Precis klockan 13 slår den ständige sekreteraren Mats Malm upp dörren i Börshuset. Så långt är allt som vanligt, men själva Nobelfesten är inställd och även årets tillkännagivande sker i en coronaanpassad kostym. Bara ett mindre antal journalister och fotografer kommer att vara på plats.

Inte heller får årets Nobelpristagare i litteratur komma till Stockholm för att ta emot sitt pris, vilket kanske inte enbart behöver vara en nackdel.

ANNONS

– Man slipper kröningen, det är ju långt ifrån alla som blir författare för att mingla i rampljuset, sade Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter. tidigare till TT.

Få tror att Akademien i år kommer att tillkännage en lika omstridd och kritiserad Nobelpristagare som fjolårets val Peter Handke.

På spelbolaget Betsson tror de flesta tippare på den Guadeloupefödda Maryse Condé, följd av ryska Ljudmila Ulitskaja och japanske Haruki Murakami.

När TT bad ett antal kritiker spekulera i vem som får årets pris var i stället den kanadensiska poeten Anne Carson den stora favoriten. Som en djupt originell antikforskare med förmåga att göra sin lärdom samtida och vardaglig i både lyrik och essäer framstår hon som ett val i Akademiens smak.

Även Jamaica Kincaid, född på ön Antigua men sedan 16 års ålder bosatt i USA, är en kritikerfavorit, liksom Dubravka Ugresić, född i dagens Kroatien men sedan många år baserad i Amsterdam. Exilen är ett tema för hennes litteratur och i intervjuer har hon förklarat att etniska etiketter i hennes ögon är en form av kulturellt våld.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Nobelpriset i litteratur

Nobelpriset i litteratur delades ut första gången 1901. Hittills har 15 kvinnor fått priset: Selma Lagerlöf, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl S Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Wislawa Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Müller, Alice Munro, Svetlana Aleksijevitj och Olga Tokarczuk.

De senaste tio årens Nobelpristagare:

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Peru

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL