ANNONS

Åsa Linderborg skriver om ett dramatiskt år både i kulturlivet och för henne själv. Arkivbild: Pontus Lundahl/TT. Peter Englund har lämnat krigshistorien och nu skrivit en bok om ett sexmord i Hökarängen. Arkivbild: Anders Wiklund/TT. Hilary Mantell går i mål med sin trilogi om Thomas Cromwell. Ska även denna den tredje boken få Man Bookerpriset? Arkivbild: Henrik Montgomery TT.

Boksommar 2020 – tips på böcker att läsa: sexmord och koloniala blomster

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Åsa Linderborg skriver om sig själv, Peter Englund om ett sexmord medan Jamaica Kincaid följer de koloniala rottrådarna i sitt eget trädgårdsparadis.
Coronaviruset stoppar mycket – men inte böckerna. Vi tipsar om intressanta titlar som ges ut i sommar.

27/5 (Boken om) Min trädgård av Jamaica Kincaid, Tranan
Ett vanligt sätt för européerna att betrakta världen är att älska växter och hata människor, skriver Jamaica Kincaid i förordet till sin trädgårdsbok som just kommit på svenska. När hon fick fröpåsar och redskap i morsdagpresent av sin dåvarande man visste hon lika lite som han att gåvan skulle tända ett passionerat intresse.

Kincaid skriver både om egna och andras blomsterbäddar, skönhetsupplevelser, paradisdrömmar och personliga misslyckanden samtidigt som hon går på djupet med trädgårdens koloniala historia. Svenska trädgårdars dahlior och tagetes som växer vilda i Mexiko, och tulpanens hemland är inte Holland. Kincaid ser hur plantor, precis som människor – flyttats långt hemifrån och till helt nya sammanhang.

2/6 Då, när jag var poet av Niklas Rådström, Albert Bonniers förlag
20 år efter sin senaste diktsamling återvänder Niklas Rådström till poesin. Diktandet blev ett sätt att hantera beskedet om att han hade drabbats av akut blodcancer 2017. Boken, som har hyllats för sin ”sköra dokumentära rakhet”, går från skildringar av hår som lossnar från hjässan under natten ”som vissnat gräs på kudden” till existentiella funderingar kring sjukdom och sorg.

3/6 Vårvinden av Jean Giono, Elisabeth Grate förlag, pocket
Jean Giono (1895–1970) levde hela sitt liv i de provensalska berg som han också skildrade i sin litteratur. Romanen ”Vårvinden” publicerades första gången 1930 och handlar om byn Aubignane där husen faller samman och trädgårdarna växer igen. När även brunnsgrävarens änka och den gamle smeden ger sig av blir jägaren Paturle till sist den avfolkade byns ende invånare. Vändningen kommer med gatusångerskan Arsule. I ”Vårvinden” och många andra av sina romaner hyllar naturromantikern Giono ett liv i nära samklang med naturen och den livsglädje det kan ge.

12/6 Söndagsvägen av Peter Englund, Natur och kultur
Med sin nya bok ger sig Peter Englund i kast med en för honom ny genre, ”true crime”. ”Söndagsvägen” handlar om ett av 1960-talets mest uppmärksammade sexmord. Sommaren 1965 blev en 18-årig flicka i Hökarängens nybyggda radhusidyll dödad och våldtagen av en okänd man som tog sig in via altandörren. Hon var nyförlovad och på väg ut i vuxenlivet.

Som historiker visar Englund hur en slipsten ska dras och berättar samtidigt om stort och smått från den tid som brukar kallas för de svenska rekordåren.

13/6 Robert Broberg letar efter sig själv av Klas Gustafson
Efter uppskattade biografier om Beppe Wolgers, Gösta Ekman och Marie-Louise Ekman ger sig Klas Gustafson i kast med artisten Robert Broberg, som avled 2015. Broberg tröttnade på bilden av sig själv som den pojkaktige, ständigt sprudlande ”Robban” och lämnade offentligheten. När han sedan gjorde comeback 2007 var det med en större svärta än tidigare. Gustafson tecknar bilden av en älskad, men särpräglad artist.


ANNONS


1/7 Sovsågott av Anders Roslund, Albert Bonniers förlag
Två små flickor står i fokus när Anders Roslund skickar ut sin duo, kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann, som en gång satt i fängelse, på nya uppdrag. Flickorna försvann när de var fyra år och har varsin grav på samma kyrkogård. Men gravarna är tomma. Hur hänger det ihop? ”Sovsågott” är den tionde boken om stockholmspolisen Ewert Grens som Roslund först skapade tillsammans med kollegan Börge Hellström som gick bort 2017.

3/8 Året med 13 månader av Åsa Linderborg, Polaris
Åsa Linderborg koncentrerar sig på året då hon fyllde 50, blev lämnad av sin kärlek och fyra dagar senare anklagades för att ha orsakat ett självmord. Från hösten 2017 och ett år framåt skrev författaren, historikern och den tidigare kulturchefen Linderborg dagbok. Samtidigt som dramatiken var stor i hennes eget liv rasade metoo-debatten och Svenska Akademien var i djup kris.

7/8 Jägarna i Armentières av Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlag
Produktive Steve-Sem Sandberg kom förra året ut med ”W”, en personlig omskrivning av George Büchners ”Woyzeck”. Parallellt med den boken jobbade han med fyra berättelser byggda på teman som finns hos Büchner och dennes litterära krets. I ”Jägarna i Armentières”, som ges ut i augusti, är det framför allt individens längtan efter frihet och respekt som står i centrum. När detta bryts mot det gamla ståndssamhällets krav på lydnad och underkastelse resulterar det i våldsamheter – eller vansinne.

Spegeln och ljuset

Spegeln och ljuset

14/8 Spegeln och ljuset av Hilary Mantel
Nu kommer den avslutande delen i den brittiska författaren Hillary Mantels trilogi om Thomas Cromwell på svenska. Cromwell var mannen av folket som blev Henrik VIII:s högra hand. Här har Cromwell just administrerat avrättningen av kungens andra fru, Anne Boleyn 1536 och går fyra år senare sin egen till mötes.

Både den första boken, ”Wolf Hall”, och den andra ”För in de döda” – inför sommaren nyutgivna i pocket – gav Mantel det brittiska Man Bookerpriset. När tredje delen publicerades på engelska i mars i år tyckte The Guardians recensent att prisets domare kunde ta ledigt resten av året.

Text: Sara Ullberg, Erika Josefsson/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Fakta: Fler böcker i sommar

9/6 Ytspänning av Olivier Norek, Sekwa

9/6 Vi är Orlando av Johan Hilton, Natur och Kultur

2/7 Får jag följa med dig hem av Marie Aubert, Wahlström och Widstrand

8/7 Husfrid av Sonja Åkesson, Nirstedt

2/8 Peter. Tid av Dmitri Plax, Erzats

11/8 Med mig leker livet av David Grossman, Albert Bonniers förlag

13/8 Jordlöparens bok av Thomas Tidholm, Ordfront

27/8 Hon vars hjärta var som mitt av Göran Greider, Ordfront

28/8 Här brusar strömmen förbi av Stina Ekblad, Weyler förlag

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Cassandra Solback skriver inkluderande om vardag och familjeliv

I sin barnbok Vardags-Kaos med Astrid & Helmer vill författaren och illustratören Cassandra Solback lyfta fram olikheter och utmana stereotyperna.

Cassandra Solback arbetar som frilansjournalist och har tidigare gett ut fem böcker. Den första som kom ut 2012 heter Innanför mina rosa små väggar och är en självbiografi (kommer som ljudbok i sommar). Den andra är en fackpolitisk bok, den tredje en barnbok för lite äldre barn om klimatproblematiken, den fjärde en kokbok för personer med ont om tid och den femte en bok om feminism.

– Som författare skriver jag om egenupplevda händelser, egna erfarenheter och försöker även driva opinion, säger Cassandra. Mina böcker är väldigt olika även om allas lika värde, feminism, genus, demokrati och liknande frågor alltid är centrala.

Intresset för att skriva barnböcker kom när Cassandra och hennes man började läsa böcker för sitt barn som nu är 3 år. De upptäckte att väldigt många böcker fortfarande är stereotypa när det kommer till könsnormer och heteronormen.

– Som småbarnsförälder öppnades mina ögon för barnboksvärlden på ett helt annat sätt, och jag insåg snart att den är i behov av genusmedvetenhet, inkludering och ett normkritiskt tänk. Barns läsande är viktigt, men också böckernas innehåll och upplägg. Jag har alltid haft tankesättet ”men då gör jag det själv” – så även i detta fall.

Vardags-Kaos med Astrid & Helmer som släpptes i maj 2021 är Cassandras andra barnbok, men den första för åldern 3–6 år och även den första bok hon själv har illustrerat.

– Det var något helt nytt för mig, och till en början var det svårt att veta om jag skulle börja med, att rita eller att skriva storyn. Så jag testade mig fram och började med att skapa familjen, hur de skulle vara och se ut, och fortsatte sedan med olika situationer.

(...) Läs hela artikeln »