Viveca Sten donerar 100 000 till krisfond för författare

Författaren Viveca Sten tog första initiativet till upprättandet av en krisfond. Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Författaren Viveca Sten donerar 100 000 kronor till Författarförbundets nyinrättade krisfond. En fond hon själv var med om att initiera.

”Jag är mycket ödmjuk inför mina försäljningsframgångar både i Sverige och utomlands med ”Morden i Sandhamn”. Då känns det extra viktigt att kunna dela med sig till andra författare som just nu befinner sig i en akut ekonomisk situation”, säger hon i ett uttalande.

Natur och Kultur, Bonnierförlagen och författaren Fredrik Backman tillhör också den skara som i ett tidigt skede bidragit till krisfonden.

”Om ni kan köpa böcker just nu så köp inte mina böcker, köp debutanter och poesisamlingar och barnböcker, handla gärna från din lokala butik”, twittrade ”En man som heter Ove”-författaren Fredrik Backman i början av april.

Medel ur krisfonden kan sökas av medlemmar i förbundet som har förlorat intäkter på grund av inställda arrangemang och förlorade uppdrag till följd av coronavirusets framfart.

Författarförbundet skriver i ett pressmeddelande att tack vare gåvorna har fonden ett saldo på över 700 000 kronor.

– Förbundet är mycket tacksamt för alla pengar som kommit in. Krisen är djup och vi är överlyckliga för varje krona som tillkommer. I denna svåra tid har det varit särskilt glädjande att se att både författarkollegor och förlag ställer upp för andra , säger Grethe Rottböll , ordförande i Sveriges Författarförbund, i samma pressmeddelande.

Bidrag till krisfonden sätts in på BG 878-8028, märk gåvan ”Krisfond”. Om du vill vara anonym, ange det.

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL