ANNONS

Glimtar från starten på bokrean 2020

Många ville fynda deckare till reapris på Akademibokhandeln i Piteå. Foto: Jessica Landberg

Denna vecka har landets bokhandlare mycket att stå i, men vi lyckades få tag på några tappra själar som bidrog med varsin snabb rapport.

– Årets bokrea började bra. Redan klockan 07.01 (på tisdagen) var det 15 personer i affären och omsättningen ökade med 9 procent jämfört med 2019 års första readag, säger Bo Wennström, bokhandlare på Skeppsakademin i Kristinehamn (medlem i Ugglan).

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Skeppsakademin grundades i september 1919 av Elin Bråtelius och har varit i samma lokaler sedan 1931. Bo Wennström är bokhandelns sjunde ägare och har drivit den sedan februari 2010.

Två guldkorn på rean som Bo särskilt tipsar om:
Frihetslif! av Lena Carlsson. ”En vacker bok om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, ’två ensamma fruntimmer’ på resa med kamera.”
Övergivet av Kieron Connolly. ”En vacker bok med 150 fotografier som visar bland annat historierna om spökstäder, rostiga nöjesfält och bortglömda järnvägar.”

Bokbordet med reatitlar dignar på Skeppsakademin i Kristinehamn. Foto: Bo Wennström

En koll med Science fiction-bokhandeln visar att rean började bra där också. Alla tre fysiska butiker ökade med nästan exakt 100 betalande kunder per butik, och Stockholm och Malmö ökade ca 20 procent i omsättning första dagen jämfört med första dagen 2019. Göteborg ökade med ca 10 procent i omsättning. (Detta gäller med alla köp inräknade, inte bara reatitlar.)

– Jag har inga siffror för vår näthandel, tyvärr, men min magkänsla är att det gått minst lika bra som förra årets första readygn, och förmodligen lite bättre, säger David från SF-bokhandeln.

ANNONS

Bilderna är från måndagskvällen när Malmöbutiken var klara med uppställningen av alla böckerna (från sfbokmalmo).

– Under morgonen fanns det inte riktigt tid att ta bilder. Men det var väldigt trevlig stämning! Bortsett från att detta är den enda dag på året då vi har för få kundkorgar. En stadig ström av kunder under hela dagen, och de rotade gärna under borden också, tills vi sålt så mycket att vi kunde flytta upp det mest svåråtkomliga, rapporterar Karin från SF-bokhandeln i Malmö.

Anders Karlin på Söderköpings bokhandel får filosofera kring vad som är det bästa och det sämsta med bokrean.

– Det bästa är att det är fest! För oss är det också roligt att se hur försäljningen har ökat för varje år som gått sedan vi tog över bokhandeln. Helt klart en uppåtgående trend, säger Anders Karlin.

– Det sämsta är att behöva förklara för kunderna att den och den och den titeln är så pass nyutkommen så tyvärr är den inte en reabok hos oss men att den finns hos den större bokhandeln.

En titt in i Söderköpings bokhandel under bokrean. Foto: Anders Karlin

En snabb kommentar fick vi också från Akademibokhandeln i Piteå.

– Vi har alla flera olika favoriter som vi tipsat/tipsar om (en del är redan slut!), men kedjan tipsar bland annat om Ålevangeliet (Patrik Svensson), 1794 (Niklas Natt och Dag), Bomullsängeln (Susanna Alakoski) och En bur av guld (Camilla Läckberg), säger Jessica Landberg i all hast.

Reaskyltat på Akademibokhandeln i Piteå. Foto: Jessica Landberg

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se