Glimtar från starten på bokrean 2020

Många ville fynda deckare till reapris på Akademibokhandeln i Piteå. Foto: Jessica Landberg

Denna vecka har landets bokhandlare mycket att stå i, men vi lyckades få tag på några tappra själar som bidrog med varsin snabb rapport.

– Årets bokrea började bra. Redan klockan 07.01 (på tisdagen) var det 15 personer i affären och omsättningen ökade med 9 procent jämfört med 2019 års första readag, säger Bo Wennström, bokhandlare på Skeppsakademin i Kristinehamn (medlem i Ugglan).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Skeppsakademin grundades i september 1919 av Elin Bråtelius och har varit i samma lokaler sedan 1931. Bo Wennström är bokhandelns sjunde ägare och har drivit den sedan februari 2010.

Två guldkorn på rean som Bo särskilt tipsar om:
Frihetslif! av Lena Carlsson. ”En vacker bok om Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, ’två ensamma fruntimmer’ på resa med kamera.”
Övergivet av Kieron Connolly. ”En vacker bok med 150 fotografier som visar bland annat historierna om spökstäder, rostiga nöjesfält och bortglömda järnvägar.”

Bokbordet med reatitlar dignar på Skeppsakademin i Kristinehamn. Foto: Bo Wennström

En koll med Science fiction-bokhandeln visar att rean började bra där också. Alla tre fysiska butiker ökade med nästan exakt 100 betalande kunder per butik, och Stockholm och Malmö ökade ca 20 procent i omsättning första dagen jämfört med första dagen 2019. Göteborg ökade med ca 10 procent i omsättning. (Detta gäller med alla köp inräknade, inte bara reatitlar.)

– Jag har inga siffror för vår näthandel, tyvärr, men min magkänsla är att det gått minst lika bra som förra årets första readygn, och förmodligen lite bättre, säger David från SF-bokhandeln.

Bilderna är från måndagskvällen när Malmöbutiken var klara med uppställningen av alla böckerna (från sfbokmalmo).

– Under morgonen fanns det inte riktigt tid att ta bilder. Men det var väldigt trevlig stämning! Bortsett från att detta är den enda dag på året då vi har för få kundkorgar. En stadig ström av kunder under hela dagen, och de rotade gärna under borden också, tills vi sålt så mycket att vi kunde flytta upp det mest svåråtkomliga, rapporterar Karin från SF-bokhandeln i Malmö.

Anders Karlin på Söderköpings bokhandel får filosofera kring vad som är det bästa och det sämsta med bokrean.

– Det bästa är att det är fest! För oss är det också roligt att se hur försäljningen har ökat för varje år som gått sedan vi tog över bokhandeln. Helt klart en uppåtgående trend, säger Anders Karlin.

– Det sämsta är att behöva förklara för kunderna att den och den och den titeln är så pass nyutkommen så tyvärr är den inte en reabok hos oss men att den finns hos den större bokhandeln.

En titt in i Söderköpings bokhandel under bokrean. Foto: Anders Karlin

En snabb kommentar fick vi också från Akademibokhandeln i Piteå.

– Vi har alla flera olika favoriter som vi tipsat/tipsar om (en del är redan slut!), men kedjan tipsar bland annat om Ålevangeliet (Patrik Svensson), 1794 (Niklas Natt och Dag), Bomullsängeln (Susanna Alakoski) och En bur av guld (Camilla Läckberg), säger Jessica Landberg i all hast.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Reaskyltat på Akademibokhandeln i Piteå. Foto: Jessica Landberg
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.