ANNONS

Prenumerationstjänsten 24Symbols hotas av konkurs

Spanska prenumerationstjänsten för eböcker, 24Symbols, hotas av konkurs trots 100 000 betalande kunder. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg. (Personen på bilden har ingen koppling till 24Symbols)

Den spanska prenumerationstjänsten för eböcker, 24Symbols, riskerar att dras med i en konkurs för ägaren BestSharer SL, enligt TNPS.

Det var igår kväll de första uppgifterna nådde Boktugg om att 24Symbols, baserat i Madrid, hade gått i konkurs. The New Publishing Standard rapporterar att det är prenumerationstjänstens ägare Bestsharer SL som befinner sig i rekonstruktion eller begärts i konkurs (lite oklart på grund av översättningar och dessutom olika lagstiftning i olika länder). Utifrån vad Boktugg kom ansökan om detta redan den 23 december vilket kan tyda på att det en månad senare nu är skarpt läge – slut på tidsfristen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Så vad är 24Symbols? Jo, det är faktiskt en av pionjärerna bland prenumerationstjänster. Släpptes i betaversion 2010 och släpptes på riktigt året efter som en av de tidiga europeiska tjänsterna.

Tjänsten såg sig som ”Spotify för böcker” och lånade även affärsmodellen därifrån. Till skillnad från Storytel som jobbade med en ren prenumerationsmodell använde 24Symbols en annonsfinansierad gratistjänst för att locka in nya kunder som sedan skulle konverteras till betalande premium-abonnenter. Spotifymodellen.

Inledningsvis var det fokus på den inhemska spanska marknaden men redan från början fanns visioner om att bli en global spelare även på engelska. Som vi vet sedan tidigare var de stora amerikanska och brittiska förlagen skeptiska till en prenumerationstjänst och istället expanderade 24Symbols via partnerskap till Guatemala, Colombia, Argentina, Ryssland (tillsammans med Beeline) och Tyskland (med Mobicom Debitel), skriver TNPS. Idag, nio år senare finns sajten på spanska, engelska, portugisiska, italienska och franska.

24Symbols sajt är fortfarande uppe och erbjuder en miljon eböcker, obegränsad läsning för 8,99 dollar per månad. Enligt denna har 24Symbols idag över en miljon registrerade användare, varav 100 000 betalande abonnenter.

ANNONS

Det är dock mycket troligt att man kan hitta en köpare till bolaget, inte minst eftersom de erbjuder sina appar och plattformen till partners som använder den som en white label-lösning. På hemsidan listar de hotell, resebolag, mediaföretag, bibliotek, telefonbolag och utbildningsföretag som tänkbara partners med intresse att erbjuda sina kunder eböcker. Det finns även uppgifter om att 24Symbols ska ha ett avtal på gång med ett av de största förlagshusen i världen.

Såvitt vi kunnat utröna har dock 24Symbols endast eböcker, inte ljudöcker. Men de har något som varken Storytel eller Bookbeat har. En Blackberry-app.

Uppdatering: Källor i Spanien uppger att man redan brutit loss 24Symbols från tidigare ägaren BestSharer SL och därmed ska kunna undvik konkurshotet.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se