Prenumerationstjänsten 24Symbols hotas av konkurs

Spanska prenumerationstjänsten för eböcker, 24Symbols, hotas av konkurs trots 100 000 betalande kunder. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg. (Personen på bilden har ingen koppling till 24Symbols)

Den spanska prenumerationstjänsten för eböcker, 24Symbols, riskerar att dras med i en konkurs för ägaren BestSharer SL, enligt TNPS.

Det var igår kväll de första uppgifterna nådde Boktugg om att 24Symbols, baserat i Madrid, hade gått i konkurs. The New Publishing Standard rapporterar att det är prenumerationstjänstens ägare Bestsharer SL som befinner sig i rekonstruktion eller begärts i konkurs (lite oklart på grund av översättningar och dessutom olika lagstiftning i olika länder). Utifrån vad Boktugg kom ansökan om detta redan den 23 december vilket kan tyda på att det en månad senare nu är skarpt läge – slut på tidsfristen.

Så vad är 24Symbols? Jo, det är faktiskt en av pionjärerna bland prenumerationstjänster. Släpptes i betaversion 2010 och släpptes på riktigt året efter som en av de tidiga europeiska tjänsterna.

Tjänsten såg sig som ”Spotify för böcker” och lånade även affärsmodellen därifrån. Till skillnad från Storytel som jobbade med en ren prenumerationsmodell använde 24Symbols en annonsfinansierad gratistjänst för att locka in nya kunder som sedan skulle konverteras till betalande premium-abonnenter. Spotifymodellen.

Inledningsvis var det fokus på den inhemska spanska marknaden men redan från början fanns visioner om att bli en global spelare även på engelska. Som vi vet sedan tidigare var de stora amerikanska och brittiska förlagen skeptiska till en prenumerationstjänst och istället expanderade 24Symbols via partnerskap till Guatemala, Colombia, Argentina, Ryssland (tillsammans med Beeline) och Tyskland (med Mobicom Debitel), skriver TNPS. Idag, nio år senare finns sajten på spanska, engelska, portugisiska, italienska och franska.

24Symbols sajt är fortfarande uppe och erbjuder en miljon eböcker, obegränsad läsning för 8,99 dollar per månad. Enligt denna har 24Symbols idag över en miljon registrerade användare, varav 100 000 betalande abonnenter.

Det är dock mycket troligt att man kan hitta en köpare till bolaget, inte minst eftersom de erbjuder sina appar och plattformen till partners som använder den som en white label-lösning. På hemsidan listar de hotell, resebolag, mediaföretag, bibliotek, telefonbolag och utbildningsföretag som tänkbara partners med intresse att erbjuda sina kunder eböcker. Det finns även uppgifter om att 24Symbols ska ha ett avtal på gång med ett av de största förlagshusen i världen.

Såvitt vi kunnat utröna har dock 24Symbols endast eböcker, inte ljudöcker. Men de har något som varken Storytel eller Bookbeat har. En Blackberry-app.

Uppdatering: Källor i Spanien uppger att man redan brutit loss 24Symbols från tidigare ägaren BestSharer SL och därmed ska kunna undvik konkurshotet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL