ANNONS

Författaren John Le Carré får Palmepriset

John Le Carré på premiären av Tomas Alfredsons filmatisering "Tinker, tailor, soldier, spy". Arkivbild: Sang Tan/AP/TT.

Han har skildrat hemliga agenter och cynisk storpolitik i hyllade spionromaner. Nu får den brittiske författaren John Le Carré årets Palmepris.

Han får priset ”för sin engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor”, enligt Olof Palmes minnesfonds motivering.

I motiveringen hyllas Le Carré också för att han manar till diskussion kring ”stormakternas cyniska maktspel” och ”de globala storföretagens rofferi”.

Jag har aldrig stått upp och kämpat för en speciell sak. Jag är ingen ikon för det Palme stod för men när jag sedan läste det finstilta förstod jag att det handlar om att verka i Palmes anda och då blev det lättare att ta in, säger han själv till SVT Kultur.

88-årige Le Carré är främst känd för spionromaner som Spionen som kom in från kylan (1963) och Mullvaden (1974) om den om den brittiska underrättelsetjänsten, som han också arbetade för en period under kalla kriget. Hans senaste roman En fri agent gavs ut förra året.

Palmepriset delas ut årligen sedan 1987 för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda.

John Le Carré tar emot priset vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm 30 januari. Prissumman på 100 000 dollar, eller 940 000 kronor, tänker han donera till Läkare utan gränser.

Rättad: I en tidigare version angavs fel storlek på prissumman i svenska kronor.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL