I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

75-åringen Pippi Långstrump firas stort under 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I år fyller Astrid Lindgrens barnboksfigur Pippi Långstrump 75 år. Hon hyllas bland annat med en cirkusföreställning producerad av Abba-Björn och en ny, internationell långfilm.

”Pippi på cirkus”

Världens starkaste flicka flyttar in på Cirkus i Stockholm. I ett samarbete med Cirkus Cirkör sätter Björn Ulvaeus nästa år upp den musikaliska cirkusföreställningen ”Pippi på cirkus”. Musiken framförs av en ”flygande orkester”. I skrivande stund är det ännu oklart vilka som kommer att spela huvudrollerna. ”Pippi på cirkus” har premiär i juni.

Internationell spelfilm

I höstas kom nyheten om att en ny filmatisering av Pippi Långstrump är på gång. Den här gången kommer skådespelarna att tala engelska, eftersom det satsas på en storfilm av internationella mått.

Bakom produktionen står dels Astrid Lindgren Films, som drivs av författarens familj, dels filmbolagen Studiocanal och Heyday films, som bland annat ligger bakom ”Paddington”-filmerna. Heyday har också gjort filmer som ”Gravity”, ”Once upon a time in Hollywood” och ”Harry Potter”.

Pippikonsert i Berwaldhallen

I en speciell familjekonsert framför Radiosymfonikerna ett nyskrivet musikstycke av den svenske tonsättaren Benjamin Staern till Pippi Långstrumps ära. Konserten hålls den 25 april.

Satsning på flickor på flykt

Företaget som samlar alla Astrid Lindgrens figurer inleder i år ett samarbete med Rädda Barnen, för att sätta fokus på flickor som är på flykt undan krig. Det kommer man att göra med en insamlingskampanj som döps till ”Pippi of today”.

– Jag kan inte komma på något bättre sätt att fira Pippi än att låta henne stödja världens mest utsatta barn i dag, har Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren, sagt till tidningen Dagens Vimmerby.

Brittiskt förlag ger ut böckerna

Oxford University Press ger ut 18 Astrid Lindgren-böcker på nytt. Man kommer att ge ut pocketversioner av 15 klassiska Lindgrenverk, med illustrationer i svartvitt av illustratören Mini Grey. Pippi-böckerna kommer att innehålla de klassiska illustrationerna av Ingrid Vang Nyman.

Text: Ann Edliden/TT

Fakta: Pippi Långstrump

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, som hennes fullständiga namn lyder, föddes när Astrid Lindgren berättade sagor för sin dotter.

Den första boken om Pippi Långstrump gavs ut 1945 av Rabén och Sjögren, efter att tidigare ha refuserats av Bonniers.

Sedan följde Pippi Långstrump går ombord 1946, Pippi Långstrump i Söderhavet 1948 och samlingsboken Boken om Pippi Långstrump 1952 – samtliga illustrerade av Ingrid Vang Nyman.

Berättelserna om världens starkaste tjej har därefter resulterat i filmer, tv-serier, bilderböcker, serieböcker och pekböcker.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …