Hur stor blir budgeten för den nya filmatiseringen av Pippi Långstrump? Så här såg Pippi Långstrump ut i tv-serien från 1969. Arkivbild: SF / SVT.

Ny internationell spelfilm om Pippi Långstrump är på gång

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nästa år fyller Pippi Långstrump 75 år. Nu står det klart att en internationell spelfilm om ”världens starkaste flicka” är på gång.
– Fler barn ska därmed få uppleva Pippi Långstrump, säger Nils Nyman, vd för Astrid Lindgren Film.

Filmen, som ännu är i sin linda, är ett samarbete mellan Studiocanal, Heyday Films och Astrid Lindgren Company. De två förstnämnda företagen ligger bland annat bakom ”Paddington”-filmerna. Heyday har också gjort filmer som ”Gravity”, ”Once upon a time in Hollywood” och ”Harry Potter”.

– Det är oerhört roligt att det är klart. Vi ser mycket framemot att Pippi ska bli film igen. Det är längesen det blev en bra spelfilm av Pippi därför tycker vi det börjar bli hög tid, säger Nils Nyman, Astrid Lindgrens barnbarn och vd för Astrid Lindgren Film.

Pippi ska nå fler

Den nya filmen blir, till skillnad från de klassiska om Pippi, på engelska.

– Vi vill nå en ännu större publik. Fler barn ska därmed få uppleva Pippi Långstrump, säger Nils Nyman.

Att det blir just Pippi Långstrump som får ny film beror på att hon är den Lindgren-figur som spritts mest över världen. Men Nyman hintar också om att fler av Astrid Lindgrens berättelser kan komma att filmatiseras på nytt.

– Vi har flera projekt på gång, säger han.

”Goda förutsättningar”

Producenter för filmen är David Heyman, Jeffrey Clifford och Rosie Alison.

– De ligger bakom några av de mest kritikerrosade barnfilmerna. Så ur det perspektivet har det goda förutsättningar för att bli bra, säger Maria Brander, filmkritiker på Expressen.

Men hon pekar också på svårigheterna med nyfilmatiseringar av Lindgrens verk.

– Det är länge sedan man filmatiserade Astrid Lindgrens böcker. Och de som finns har verkligen blivit klassiker och kommit att definiera det som är Astrid Lindgren för många. Bara det är väl en svårighet. Samtidigt tyder det kanske på att det behövs uppdateringar, säger Maria Brander.

De tre första böckerna om Pippi Långstrump publicerades mellan 1945 och 1948. De har översatts till 77 språk och sålts i över 66 miljoner exemplar.

När filmen får premiär är oklart. Inga skådespelare har ännu offentliggjorts.

Text: Sofia Sundström/TTDavid Peterson/TT

Fakta: Pippi Långstrump

Figuren Pippi Långstrump föddes när Astrid Lindgren berättade sagor för sin dotter. Den första boken om Pippi publicerades 1945.

Boken refuserades av Bonniers, men gavs ut av Rabén & Sjögren i en omarbetad version i november 1945, efter att Lindgren vunnit en barnbokstävling.

Den följdes av ”Pippi Långstrump går ombord” 1946, ”Pippi Långstrump i Söderhavet” 1948 och samlingsboken ”Boken om Pippi Långstrump” 1952, illustrerade av Ingrid Vang Nyman.

Därefter har berättelserna om Pippi Långstrump resulterat i sammanlagt sju bilderböcker, nio serieböcker, fyra pekböcker, åtta spelfilmer, två tv-serier och två tv-filmer.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.