Bagir Kwiek tar över rollen som läsambassadör

Bagir Kwiek, Sveriges läsambassadör 2019-2021. Foto: Susanne Kronholm

Kulturrådet har idag tillkännagivit Sveriges nya läsambassadör. Uppdraget går till Bagir Kwiek, vars främsta fokus kommer att vara minoriteten romer. 

Den nya läsambassadören utses för perioden 2019–2021 och efterträder Johan Anderblad. 

– Det känns otroligt spännande, hedrande och roligt. Från att vara ett Bergsjön-barn, från gatan, till att bli Sveriges läsambassadör – jag kan knappt hitta de rätta orden, säger Bagir Kwiek i ett pressmeddelande.

Bagir Kwiek är 47 år och bor i Göteborg. Nu arbetar han som samhällsvägledare på Romano Center och har tidigare bland annat initierat den prisade utställningen Vi är romer! (2013) och (tillsammans med Monica Hirsch) skrivit sagoboken Det var en gång det som inte var (2013) och arbetat med dokumentation kring romska vittnesmål från Förintelsen. Han har också medverkat i antologin Den ohörda historien : romska och resandeberättelser.

Han valdes utifrån en öppen nomineringsrunda i september–oktober då alla hade möjlighet att nominera sin kandidat till ny läsambassadör. Därefter har en sakkunniggrupp tillsammans med Kulturrådet gjort ett urval av kandidaterna. Dessa har Kulturrådet gått vidare med och utsett den nya läsambassadören utifrån. Meriterande var erfarenhet av litteratur och läsfrämjande.    

– Jag vill uppmuntra andra att aldrig ge upp, aldrig sluta tro på att man kan göra det omöjliga möjligt. Jag älskar att läsa. Fantasin är ett bra ställe att vara på, där finns inga begränsningar, säger Bagir Kwiek.

Läsambassadören sprider läslust

Läsambassadörens uppdrag handlar om att sprida läslust och verka för att alla ska få samma möjligheter att hitta fram till litteraturen. Den här gången kommer läsambassadörens främsta fokus att vara minoriteten romer. Detta som ett led i att prova fler sätt för en läsambassadör att verka läsfrämjande. Det är även en del av Kulturrådets uppdrag att tillsammans med minoriteten romer genomföra läsfrämjande insatser.

– Det är jätteviktigt att man lyfter upp romerna i Sverige, just för att det är en grupp som varit utanför så länge. Tittar man på romernas historia i Sverige är det en mörk och hemsk historia. Det är viktigt att känna till den. Det är viktigt att bli inbjuden i olika sammanhang, som att få vara läsambassadör, säger Bagir Kwiek i en intervju med KB.

Hur tänker du ta dig an uppdraget?
– Jag har med mig det romska tänket, att det är familjen och folket som är det viktigaste. Jag vill fråga romerna vad som intresserar dem – vi gör det här tillsammans! Jag vill även vara en brobyggare mellan romerna och majoritetssamhället.

– Det är viktigt att vara på platser där ungdomar är. På fritidsgårdar, skolor… Det gäller att inte underskatta ungdomar, de är intresserade. Jag tror också att ljudböcker är viktiga – det talade ordet för att nå ut är viktigt, särskilt för ett folk som inte alltid gått i skola och inte alltid är läskunniga, säger Bagir Kwiek. 

Tidigare läsambassadörer

Johan Unenge, författare (2011–2013)
Johanna Lindbäck, lärare och författare (2013–2015)
Ann-Marie Körling, lärare och författare (2015–2017)
Johan Anderblad, programledare (2017–2019)

Tre lästips från Bagir Kwiek

Boken om Bagar Bengtsson av Lennart Hellsing
”Jag har så många favoriter men det här är en bok som mina barn fortfarande kommer ihåg. Pappa, pappa, kommer du ihåg Bagare Bengtsson? säger de.”

Pilgrimsresan av Paolo Coelho  
”I slutet av boken är det en man som i en dröm hittar en skatt nedgrävd i sin trädgård. Och för mig, under en jobbig period, betydde det att jag inte behövde leta efter en speciell plats ute i världen, att min skatt fanns hemma. Jag var färdig med min egen pilgrimsresa.”

Danger! Educated Gypsy av Ian Hancock
Det är en bok som har gett mig många nya tankar och idéer. Den handlar om romernas historia och om att vi romer kommit till en nivå där vi börjar förstå mer om våra rättigheter. Och om hur viktigt det är att utbilda sig och förstå sin historia för att kunna gå vidare. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL