ANNONS

Monster och spänning när Nelly Rapp av Martin Widmark blir film

"Nelly räddar människor från monstren. Men hon räddar också monstren från människorna", säger författaren Martin Widmark som skrivit böckerna om Nelly Rapp. Foto: Adam Ihse/TT.

Vampyrer, varulvar och Frankensteinare. Det blir gott om monster när ”Nelly Rapp”, baserad på böckerna av Martin Widmark, gör debut på biograferna nästa år.
– Den kommer nog att bli som en barnskräckfilm, säger tioåriga Matilda Gross, som spelar huvudrollen.

Matilda Gross har tagit knappt två månaders ledigt från mellanstadievardagen hemma i Staffanstorp för att spela huvudrollen i Nelly Rapp-filmen. Eller ledigt och ledigt.

Det blir långa dagar både i samband med inspelningarna och på helgerna, då hon har fullt upp med hemuppgifter för att ta igen det hon missar i skolan.

– Det kommer att kännas ovant att komma tillbaka till skolan efter jul, men det ska bli jättekul att träffa mina kompisar, för jag har saknat dem, säger hon.

– Jag träffar någon kompis ibland när jag är hemma på helgen, men jag behöver också plugga mycket så att jag kan ta det lugnt på kvällarna efter inspelningen.

ANNONS

Matilda Gross har tidigare bland annat varit med i ”Matilda the musical” på Malmöoperan. Men att filma är ändå något helt annat, tycker hon.

– Det är väldigt mycket som händer bakom kameran, som man inte tänker på när man tittar på en film. Det är väldigt spännande.

– Man tar om scenerna så himla många gånger från olika vinklar, för att få olika bilder. Så om vi jobbar en hel dag kanske det blir bara fem minuter i filmen.

Kylslagna inspelningar

Monsterakademin, där Nelly Rapp lär sig allt om att vara monsteragent, har byggts upp i de gamla berghangarerna på nedlagda Säve flygplats på Hisingen.

Mörka bokhyllor fyllda med gamla böcker står uppradade längs ena väggen och här och där hänger gamla skolplanscher med information om troll, zombier och andra monster. Även borden är fyllda av dammiga böcker och dokument. Allt som en monsteragent behöver, helt enkelt.

Den som ska spela en sådan behöver dessutom, tydligen, också vara väl påklädd. Det är rätt kylslaget i hangarerna, konstaterar Marianne Mörck, som spelar ”Lena-Sleva”.

– Det är inte så glamoröst som folk kanske tror, det här epitetet filmstjärna. Det är mycket jobb och det är kallt. Jag har i alla fall fem byxor på mig just nu, säger hon.

Matilda Gross håller med.

– Jag har nog… fyra lager byxor och fyra tröjor. Men när vi filmade ute på natten hade jag åtta tröjor och sju byxor.

Utöver Matilda Gross är bland andra Johan Rheborg och Marianne Mörck med i filmen. Premiären är planerad till nästa höst. ”Det känns lite konstigt att det är så lång tid. Jag vill ju redan nu se filmen fastän vi inte ens filmat klart, man går och väntar”, säger Gross. Foto: Adam Ihse/TT.

Widmark stolt

Nelly Rapp är den senaste av författaren Martin Widmarks karaktärer som blir film, efter filmatiseringarna av böckerna om LasseMajas detektivbyrå och om Halvdan Viking.

Den här dagen är Widmark på inspelningsbesök tillsammans med Christina Alvner, som illustrerat de närmare 20 Nelly Rapp-böckerna som kommit ut hittills.

– Det här är den yppersta skådiseliten som gestaltar karaktärer som jag har hittat på. Det är väldigt hedrande och samtidigt lyfter de det hela en nivå till. Jag är väldigt glad att det tolkas på ett så bra sätt, säger Widmark.

– Det är ju inte jag som gör filmen, men jag kan ändå bli lite stolt över hur otroligt fint Matilda spelar.

ANNONS

I de övriga rollerna syns till exempel Johan Rheborg, Björn Gustafsson och Lily Wahlsteen.

”Lite läskigt”

Filmen utspelar sig på ett höstlov, när Nelly Rapp har skickats till sin morbror Hannibal. Hon får reda på att han är en monsteragent och blir snart även själv indragen i samma arbete.

Filmen ska ha premiär lagom till halloween nästa år – vilket nog kan bli rätt passande tror Matilda Gross.

– Den blir nog mer för lite äldre barn än för små barn, säger hon.

– Jag tycker nästan själv att det är lite läskigt ibland, fastän jag vet att det är på låtsas.

Text: Jens Bornemann/TT

Fakta: ”Nelly Rapp – monsteragent”

Nelly Rapp sändes som julkalender i Sveriges Radio 2009. Nu håller den populära bokserien också på att bli film.

Planerad biopremiär för ”Nelly Rapp – monsteragent” är till halloween 2020.

Filmen regisseras av Amanda Adolfsson med ett manus skrivet av Sofie Forsman.

Nelly Rapp spelas av Matilda Gross. I de övriga rollerna syns bland andra Johan Rheborg, Marianne Mörck, Björn Gustafsson och Lily Wahlsteen.

Böckerna om Nelly Rapp är skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Christina Alvner.

Fakta: Martin Widmark

Född: den 19 mars 1961 i Linköping

Bor: i Stockholm.

Bakgrund: Utbildad mellanstadielärare och har bland annat arbetat tio år i Stockholmsförorten Rinkeby.

Martin Widmark debuterade som författare 2000 med ”Att fånga en tiger” tillsammans med illustratören Joakim Lindengren. Han har sedan dess skrivit en lång rad böcker om till exempel LasseMajas detektivbyrå, monsteragenten Nelly Rapp och Halvdan Viking.

Widmark har de senaste åren varit den mest översatte svenska författaren efter Astrid Lindgren och har toppat listorna över de mest sålda och de mest utlånade böckerna.

Böckerna om Nelly Rapp av Martin Widmark

Fotnot: Utgivningsdatum ovan avser aktuell utgåva. Nelly Rapp och monsterakademin utkom exempelvis första gången 2003-04-04. Den tjugonde boken i serien utkommer våren 2020.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL