Dagens boktips med mera – 31 oktober 2019

Få böcker överlever mer än hundra år och står sig bra under tiden. Men böckerna om Sherlock Holmes är ett sådant exempel.

Plötsligt bara trädde detektiven Sherlock in i Conan Doyles liv, men detektiven hade faktiskt en förebild i verkligheten.

Och vad tror du, min käre Watson?

En del gåtor får aldrig sina svar. Och en del människor är kanske en gåta i sig själv. Som Sherlock Holmes, vars första äventyr publicerades den 31 oktober 1892. Nu hade ju en del av berättelserna tryckts tidigare sedan 1887, då i olika tidningar. Författaren Conan Doyle tog bara lite tid på sig att samla ihop materialet till den där första boken.

Doyle var född i Skottland, och hade läst medicin under många år, och det var då han mötte doktor Joseph Bell, en lärare som hade en fantastisk slutledningsförmåga. Det var på honom som Doyle baserade sin karaktär Sherlock. Men det dröjde till ett par år efter studierna innan han fick tid att skriva, då hans mottagning gick dåligt.

Texterna publicerades i tidningen The Strand och blev så populära att Doyle helt enkelt lade sin läkarkarriär på hyllan och skrev på heltid istället. För sin gärning vid ett fältsjukhus i Sydafrika dubbades han till riddare. Han dog 1930.

Några av berättelserna är The Hound of the Baskervilles, Sherlock Holmes. Fruktans dal, The History of Spiritualism och Sherlock: The Essential Arthur Conan Doyle Adventures Volume 1.

Fler boktips: Från Holmes till Sherlock, Sherlock Holmes samling med tankenötter, Sherlock Holmes. En studie i rött, Sherlock Holmes. Baskervilles hund, På tal om Sherlock Holmes.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det omkring 20 böcker på svenska, några av dem är …

Mörkret inom honom

Mörkret inom honom

Kriminalinspektör Niklas Fridh vid Stockholm Syds enhet för grova brott förväntar sig en lugn återgång till arbetet, efter några månaders sjukskrivning. Men när en ung kvinna hittas brutalt mördad i ett friluftsområde, blir jakten på en kallblodig gärningsman högst personlig. Läs mer »

Loggbok från Aniara : skisser till ett tidsdokument

Loggbok från Aniara : skisser till ett tidsdokument

«Universum speglas i daggdroppen! Hantera droppen med varsamhet. Och glöm aldrig att havet består av droppar. Varje aldrig så liten insats är viktig för helheten.» Det kloka rådet till en handfull studenter i Uppsala kom från Aniaras skapare, diktaren Harry Martinson. Läs mer »
Att leva med schizoaffektivt syndrom

Att leva med schizoaffektivt syndrom

Denna bok beskriver från ett inifrånperspektiv hur det kan gå till när en individ utvecklar schizo­affektivt syndrom, och hur det är att leva med den sjukdomen.

Dessutom berättas om den långa svåra vägen tillbaka med hjälp av mediciner och terapi. Boken är en självbiografi. Läs mer »

Pyssel & julpynt : med instruktioner och mönstrade ark

Pyssel & julpynt : med instruktioner och mönstrade ark

100 dekorativa ark och instruktioner till hur du viker fina julpynt av dem. De fina arkens rivs enkelt ut ur boken. Följ steg för steg-instruktionerna och skapa änglar, hjärtan och stjärnor av olika slag. Allt du behöver är sax, lite tejp och snöre eller band för upphängning.

Varje papper har en liten symbol i vänster överkant som visar till vilket julpynt det passar. Läs mer »
Jag är inte mörkrädd!

Jag är inte mörkrädd!

Är du mörkrädd? Det kommer du inte att vara efter att du har läst den här boken!
Det är mitt i natten och Otto har precis vaknat. Han ser märkliga saker i mörkret. Är det spöken? Eller är det bara en hög med kläder och leksaker?
Dra i fliken och tänd lampan så får du se! Den här boken är perfekt för att få barn att övervinna sin rädsla för mörker. Läs mer »
Det sista han ville

Det sista han ville

 

 

 

Precis i slutskedet av 1984 års presidentkampanj säger journalisten Elena Mac Mahon upp sig som politisk reporter. Den officiella anledningen är att hon ska ta hand om sin pappa efter moderns dör men i själva verket tvingas hon ta över faderns oavslutade affärer. Läs mer »

Suburban weekend

Suburban weekend

Men kärleken mellan dem cementerades våren därpå, efter den andra begravningen, då Fern messade kan du hämta mig? till Liv. Läs mer »

Klimatglädje : åtta utmaningar för ett hållbart liv

Klimatglädje : åtta utmaningar för ett hållbart liv

Åtta vägar mot ett mer medvetet liv

Efter en onormalt het sommar i Sverige började den stora massan tala om klimatångest. Och därutöver: känna den. Men hur ska vi tackla att vi behöver förändra oss?

Emilia Arvidsson vänder på begreppet klimatångest och vill istället förmedla klimatglädje, där hon själv testar åtta förändringar. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 31 oktober

2018 var rubriken Översättare och kulturskribent startar förlag för spansk och katalansk litteratur och Hans-Göran Ankarcrona har översatt och gett ut sju japanska klassiker.

2017 fick vi veta att Ugglan blickar framåt med ny webbsida och kundklubb och Instagrampoeten Rupi Kaur har sålt mer än en miljon böcker.

2016 kunde du läsa att Bokfabriken startar Malmsten Agency som vill satsa mer på nya format och Erika Oldberg skrev en journalistisk roman om att tvingas till tiggeri i ett främmande land.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL