Boktips: Tio bästa feelgood-böckerna från 2019

Feelgood böcker från 2019 - våra bästa tips. Foto: Istock

När du börjar känna dig lite tjyvtjock så här i vintermörkret är det faktiskt så att du ska läsa böcker som är tvärtemot … det vill säga feelgood. Här är våra tips.

God stämning och glada miner från rätt böcker

En god vän till mig var lite nedstämd tidigare under hösten och undrade om jag hade några bra böcker som passade stämningsläget. Nej, för katten, sa jag. Nu när det börjar bli mörkt finns det bara feelgood. Det är en genre som man också allmänt brukar rekommendera till folk som gått ner sig lite i höstrusket av andra orsaker – det är så gott som bevisat att man faktiskt kan höja sinnet en aning bara genom rätt böcker och filmer.

Men frågan blir förstås vad man ska välja för något i så fall, i den brutala flod av böcker som sköljer över marknaden varje år. Svenska eller utländska? Faktum är att det finns guld att hitta i både vår egen utgivning här i Sverige och i andra länder.

Det här är listan för dig som vill få glida in i vintermyset på enklast möjliga sätt. Lycka till!

Boktips: Tio bästa feelgood-böckerna från 2019

1. Villa Havsbris av Caroline Säfstrand

Tre personer sökes för renovering av anrikt kurhotell under två månader. Lön: boende och mat. Krav: du är händig och har ett lätt bagage

Sophie återvänder motvilligt till sin barndomsort Skepparkroken när hennes mamma dör. Huset hon har vuxit upp i det gamla kurhotellet Villa Havsbris, som Sophie trodde var sålt tillhör plötsligt henne. Planen att genast återvända till livet i Berlin ställs helt på ända.

Villa Havsbris, som har gått i arv i generationer och som under sin storhetstid fylldes av poeter och författare, är nu slitet och nedgånget. Sophie är fast besluten att sälja huset, det väcker alldeles för många minnen till liv. Eftersom hon själv inte är det minsta händig söker hon hantverkare som mot mat och husrum kan ge huset lite av sin forna glans tillbaka. Inom kort flyttar Isak, Martin och Katja in, alla i behov av en paus från sina vanliga liv. Till en början flyter allt på, men är deras bagage så lätt som de påstått?

Ella, den döva damen i grannhuset, har i alla år skött den stora trädgården som omger villan. Hon bär också på en tung hemlighet en hemlighet om Sophies familj. Ska Ella berätta vad hon vet för Sophie eller inte?

Villa Havsbris

Villa Havsbris

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-06-19
  • ISBN: 9789113097954

2. I fikonträdets skugga av Camilla Davidsson

Ny feelgoodroman av Camilla Davidsson över 150 000 sålda böcker i Sverige!Susanne har tagit hand om sin familj i alla år, men nu är Sofia och Lovisa utflugna och Lars har plötsligt och chockartat lämnat henne för en yngre kvinna. Vid 53 års ålder måste Susanne skapa sig ett nytt liv. Först och främst hitta någonstans att bo, men också ett nytt jobb och någonstans att göra av bohaget från familjevillan. I en avkrok på Gotland ligger den gamla mjölkbutiken, ett arv som Susanne tänkt sälja, men som tillfälligt får husera alla möbler och prylar. I lugn och ro ska hon sortera allt och hämta kraft efter skilsmässan. När en turist en dag stannar till vid mjölkbutiken och frågar vad sakerna kostar, finner Susanne att hon halvt ofrivilligt startat en loppis. En dag dyker en vresig men stilig granne upp på gården, och en kedja av händelser sätts igång som slungar ut Susanne i livet igen. Men vågar hon säga ja till allt det nya? I fikonträdets skugga är en fristående fortsättning på läsarsuccén Liten tvåa med potential. Det är en varm och kärleksfull skildring om att resa sig när man fallit och om modet att stå upp för sig själv och det man tror på.

3. Falla fritt av Heléne Holmström

Ett omaka par, en attraktion omöjlig att motstå, förbjuden kärlek. Denna laddade debutroman bjuder på passion i kittlande miljöer.Charlotta Kvist är advokat på en av Stockholms mest framstående byråer och kämpar för delägarskap och revansch. Ignacio Vargas sitter i ledningsgruppen på ett stort klädföretag och brinner för hållbarhetsfrågor. När de möts på en bar blir de genast attraherade av varandra. Vad de inte vet är att de står på motsatta sidor i en stor rättstvist som båda är fast beslutna att vinna.De går emot alla regler genom att ens träffas, att inleda en relation får absolut inte hända. Ändå kan de inte stå emot varandra. Men är de verkligen beredda att riskera allt de kämpat för?

Falla fritt

Falla fritt

  • Förlag: Lovereads
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-01-18
  • ISBN: 9789188801067

4. En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Det är en helt vanlig fredag. Katharina navigerar vant i vardagskaoset kring elvaåriga Helli och sjuttonårige Alex, samtidigt som hon försöker vara helt okej med den veckopendlande maken Costas beslut att stanna på en firmafest i Berlin över natten. Men det ingen vet är att Katharina bär på en hemlighet som får tankarna att mala. Blev livet verkligen som hon ville? Vad hände med alla drömmar? En omtumlande relationsroman full av igenkänning, värme, humor och svärta.

5. Med varje andetag av Nicholas Sparks

”Med varje andetag” är en gripande berättelse om hemligheter och sorg, om kärlek och längtan, om drömmar och hopp.Längs med stranden i Sunset Beach korsas två främlingars vägar. Deras möte ska komma att förändra deras liv för alltid.Hope har kommit till ett vägskäl. Hon är 36 år och har varit ihop sin pojkvän i sex år, men har börjat inse att en framtid med bröllop och barn aldrig kommer att ske. För att tänka över sitt liv reser Hope till familjens hus vid kusten.Tru bor i Zimbabwe och har aldrig varit i USA, men får ett brev där han ombeds besöka en ort vid kusten i North Carolina. Avsändaren är en man som säger sig vara hans pappa. För att få reda på mer om sin mamma och hemligheterna som omgärdade hennes liv, reser Tru till Sunset Beach.

Med varje andetag

Med varje andetag

  • Förlag: Lovereads
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-15
  • ISBN: 9789188801463

6. Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Julen är en tid för att mysa framför brasan och kanske njuta av den skotska klassikern sirapskaka med hutt – om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom. Kommer Flora att samla modet och avslöja sanningen för sina nära och kära? Och kommer hennes pojkvän Joel tycka att hon är bärare av goda nyheter – eller kommer den här julen bli lika gråkall som högländerna i midvintertid?

Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från det krigshärjade Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsammans med sina söner. Hans fru är dock fortfarande saknad, och hennes frånvaro påverkar dem alla. Kan familjen finna tröst och glädje ändå?

Följ med till ett vackert nordligt hörn av världen, till gemenskapen på Mure, och upplev en höglandsjul du sent kommer att glömma!

7. Kärlek i mån av snö av Lina Forss

Innan OS-medaljören Kate födde barn på en turnébuss var hon världens högst betalda handbollspelare. Reggaestjärnan Rock är en bra människa men en usel pappa, så när Britta ska börja skolan lämnar Kate honom.     

Tillbaka i Sverige jobbar Kate på Svenska Akademiens kansli. Hon och Britta bor på idylliska Djurgården, tillsammans med mamma Dollan och ett gäng mostrar som lägger sig i allt. Britta tror på jultomten, för Rock vågar hon inte riktigt tro på. Så Kate gör allt för att hitta en pålitlig jultomte fast vad Kate egentligen behöver är kärlek, omtanke, sex, delat ansvar och någon att lita på, året runt.     

Barnboksförfattaren Kalle söker kärlek på barer, i triangeldramer och på Tinder. Men eftersom hans värsta mardröm är att välja fel går dejtandet inte så bra. För att ha råd med julklappar startar Kalle firman Tomteknäck. När hans bästa jultomte får mässlingen på självaste julafton, och en förtvivlad mamma mejlar och bara måste ha en tomte, tvingar Kalle sin pappa att rycka in.     

Kärlek i mån av snö är en romantisk komedi om Kate och Kalle som verkligen inte vill träffas. I ett land utan regering och en akademi utan ledamöter kryllar det av galna mostrar som predikar tro på hopp om kärlek – i mån av snö. 

8. Dan före dan av Felicia Welander

Det är slutet av november och Sigrid är på väg hem för att överraska sin familj efter en längre utlandsvistelse. Mer än något annat ser hon fram emot att få fira en traditionsenlig jul i stugan i Hälsingland, precis som vanligt. Men det visar sig att hennes familj har gjort upp andra planer, eftersom de trodde att Sigrid skulle bli kvar i Wien. Inte ens barndomskompisen Nina har tid att ses. Sigrid riskerar nu att behöva möta sin största rädsla att bli ensam på julafton. Hon bestämmer sig för att göra det bästa av situationen. Hur svårt kan det vara att hitta någon att fira jul med egentligen? En internetdejt kanske? 

Dan före dan

Dan före dan

  • Förlag: Lavender Lit
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-30
  • ISBN: 9789187879593

9. Två hjärtans karameller av Sofia Fritzon

När Ellinors far dör upptäcker hon och systrarna att han har investerat i ett företag som ligger på randen till konkurs. Motvilligt åker Ellinor till den lilla orten Kullaby där den olönsamma firman Karlssons Konfektyr ligger. 

Micke trivs med tystnaden och lugnet i sitt ensliga hus i skogen. Där lagar han sin fudge och snickrar sina fågelholkar. Han står inför årets mest hektiska period, med långa arbetsdagar och slitsamma julmarknader och har inga planer på förändring. När Ellinor sveper in i hans liv är attraktionen mellan dem omedelbar. Men Ellinors krav är skoningslösa: öka lönsamheten eller lägg ner. Och plötsligt är det inte bara ett företag som står på spel utan även två hjärtan. 

Två hjärtans karameller är en mysig och romantisk julroman om stolthet, familjeband och förföriskt god fudge.

Två hjärtans karameller

Två hjärtans karameller

  • Förlag: Lavender Lit
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-10-02
  • ISBN: 9789187879623

10. Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul 

Ingenting går riktigt Lisbeths väg i livet. Hon tycker visserligen om sitt lilla hus vid havet och trivs som lärare i Frillesås. Dessutom är hon singel, vilket trots allt är bättre än att vara olyckligt kär. 

Men veckorna före jul blir allt bara värre. Skolans rektor vill peta henne från idrottstimmarna och anställa en manlig alpin mästare. Gamle pojkvännen dyker upp och är trött på sin glamorösa flickvän. Lisbeths syster vill till sin makes fasa föda fjärde barnet hemma och bästa vännens dotter får problem med polisen. När sedan köket måste rivas upp är olyckan fullständig, och till råga på allt ska släktens stora julbord serveras redan klockan elva. 

Brutna ben och brustna hjärtan en alldeles omöjlig jul är en rolig och varm berättelse om de förväntningar vi har på oss själva och andra. Om ensamhet och vänskap, om vita och svarta lögner. Om ovanliga knep för att få det man vill ha. Och om att kanske hitta kärleken, men framför allt sig själv även när det lackar mot jul.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL