ANNONS

Dagens boktips med mera – 14 oktober 2019

Få figurer är lika klassiska som Nalle Puh. Succén sträckte sig över hela världen, men den uppskattades inte alltid av upphovsmannen själv, A. A. Milne.

Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre. – Nalle Puh

En alldeles lagom björn med alldeles lagom vänner

När jag såg vad som förknippas med den 14 oktober blev jag lite extra varm i hjärtat. A. A. Milne skapade något fascinerande med sin Nalle Puh, som mötte läsarna för första gången på just den här dagen 1926. Intressant är att Milne redan innan dess var en framstående dramatiker, som haft viss framgång med sina verk. Men Nalle Puh överträffade allt. Du hittar berättelserna i böcker som Nalle Puh : samlade berättelser och verser och Nalle Puhs magiska bok med förvandlingsbilder, samt I-ors lilla dysterbok.

Kanske berodde hans succé lite på att han växte upp på en skola, som drevs av hans far, och att han hela tiden befann sig nära böcker. Längre upp i åldern studerade han matematik vid Cambridge, bland annat, och gick ut år 1903. Det var där han skrev en del för studenternas tidning, Granta. Ett par år följde, som journalist, och soldat i första världskriget.

1917 kom hans första bok, och knappt tio år senare, Nalle Puh, där hans egen son fick vara grund till pojken Christoffer Robin. Sonens mjukisdjur inspirerade till de andra karaktärerna.

Han var också aktiv som poet, och framgången med barnböckerna var inte bara av godo. De överskuggade allt annat han gjorde, vilket var en källa till viss sorg hela livet. När han dog eldade hans fru upp allt som fanns kvar, för att förhindra framtida publiceringar.

Fler böcker: Tigers bok – tre berättelser och Nalle Puhs lilla klokbok.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 28 böcker på svenska, några av dem är …

Elevens vägar till kunskap

Elevens vägar till kunskap

Vilken lärare hade inte önskat kunna se elevernas tankar under ett undervisningstillfälle? Eller höra vad de egentligen talar och viskar om när de grupparbetar? En stor del av elevernas lärande är osynligt, men också högst personligt. Elevens vägar till kunskap tar med läsaren på en resa långt in i elevernas outforskade värld. Läs mer »
Hej Ruby : expedition internet

Hej Ruby : expedition internet

  • Förlag: Volante
  • Utgiven: 2019-10-25

För att få svar på alla frågor om internet bygger Ruby, Julia och Django ett internet av snö. Hur ska det se ut? Är internet ett moln eller en mängd kablar? Och vad gör människor där? De tre vännerna ger sig ut på en expedition för att få svar.

Linda Liukas prisade och helt unika fantasivärld är alltid full av kunskap. Läs mer »

Snöfall över Strandcaféet

Snöfall över Strandcaféet

Efter en hektisk sommar på strandcaféet ser Evie fram emot sin första jul med nya pojkvännen Ed. Hon är fast besluten att det ska bli den mest perfekta, romantiska julen någonsin. Läs mer »
Färnebofjärden : nationalparken vid Nedre Dalälven

Färnebofjärden : nationalparken vid Nedre Dalälven

Färnebofjärden vid Nedre Dalälven är en av Sveriges största nationalparker nedanför fjällen, med spännande vildmark och många sällsynta växt- och djurarter. Älven sammanfaller i stort med den naturliga Norrlandsgränsen där norr möter söder i klimat, terräng, vegetation och fauna, vilket bjuder på många sällsamheter. Läs mer »

Fermis Filter : en anledning att finnas

Fermis Filter : en anledning att finnas

År 2048. Den svenska programmeraren Ariel Valentin bor i San Francisco och försöker tillsammans med kompanjonen Josh förverkliga sin barndomsdröm om att utveckla en säker övermänsklig artificiell intelligens, i övertygelsen om att hela mänsklighetens överlevnad står på spel. Läs mer »

Albino

Albino

Ondskans många ansikten

En man hittas död i novembersnön intill en motionsslinga. Ena armen har huggits av vilket lett till att han förblött. Samma dygn kidnappas en kvinnlig modell. Båda offren är albiner.

På Särskilda enheten försöker kriminalinspektör Zack Herry och hans kollegor att förstå sambandet. Läs mer »

Världens största butik : biografin om Jeff Bezos och Amazon

Världens största butik : biografin om Jeff Bezos och Amazon

  • Förlag: Volante
  • Utgiven: 2019-10-18
”Best book of the year” enligt Financial Times, Washington Post, Forbes, New Republic, Economist, Bloomberg, Gizmodo och Goldman Sachs Business Book of the Year Award.

”Jeff Bezos är en av vår tids mest visionära, fokuserade och ihärdiga innovatörer – och liksom Steve Jobs omformar han och uppfinner helt nya industrier. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 14 oktober

2018 var senaste nytt Söndagstuggare: Anna Jakobsson Lund om böcker där fler får känna igen sig.

2017 hittar vi Över en halv miljon utgivna titlar via Amazon Createspace 2016.

2016 kunde du läsa att Mats Vänehem får Carl von Linnéplaketten för barnboken Vikingar.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL