ANNONS

Mats Vänehem får Carl von Linnéplaketten för barnboken Vikingar

Mats Vänehem skrev 2015 års bästa fackbok för barn och ungdomar enligt Svenska Biblioteksföreningen och nu prisas boken Vikingar – en bok som slår hål på romantiserande myter om vikingatiden.

Sedan 1999 delar biblioteksföreningen årligen ut Carl von Linnéplaketten. Priset innebär förutom äran att vinnaren erhåller 25 000 kr för sin prestation. Årets pristagare är Mats Vänehem som med ny forskning i bagaget gjort en populärvetenskaplig fackbok för barn om vikingatiden.
I processen att ta fram vinnaren har juryn tagit hänsyn till bokens kvalitéer som intresseväckande men också sett till att den är välgjord och gärna nyskapande. Riktad till barn är det viktigt att text och bilder samspelar

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Vi vill att bilderna ska vara fantasifulla – de ska skapa lust men samtidigt vara faktamässigt riktiga, säger Dag Hedberg, som är ordförande i plakettjuryn och programkoordinator/utställningsansvarig på Västerås stadsbibliotek. Det som skrivs måste givetvis vara rätt men får samtidigt inte vara torrt eller tråkigt. Vinnarboken ska sticka ut på något sätt och ha det där lilla extra som många faktaböcker inte har. Vi diskuterade länge i år men till sist tycker jag att Mats bok tog hem en ganska klar seger. Det är den bästa bok om vikingtiden som gjorts och därtill är det nyskapande genom att den tar upp nya forskningsresultat när det gäller kvinnornas roll under denna tid som man ofta bara förknippar med manlig styrka.

Mats Vänehem är arkeolog och illustratör. Med 15 års erfarenhet av att handgripligen gräva fram fakta om vikingar såg han ett stort behov av att uppdatera innehållet i fackböcker som handlar om den tiden.

– Det händer väldigt mycket nu inom forskningen på vikingar, säger Mats. Kunskaperna vidgas och jag kände att det var tillfälle för att föra ut denna nya information i en populärvetenskaplig version. Med denna bok försöker jag undvika en hel del klavertramp och istället spegla hela vikingasamhället med exempelvis ett medvetet genusperspektiv. Schablonbilden av vikingar är romantiserad och som forskare känner man inte alltid igen sig. Jag vill ge en bild som jag tror på.

Vikingar-omslag-Mats-VanehemMats har under flera år gjort barnböcker. I Vikingar har han kombinerat sina expertområden och resultatet är en mix av hans båda yrkesbanor. Boken riktar sig till barn i mellanstadieåldern men Mats hoppas att alla åldrar ska finna intresse i att läsa den.

ANNONS

– Bokförlagen vill gärna ålderskategorisera böcker men förhoppningsvis ska fler än 10-12 åringar tycka om den, säger han. Som vuxen vill man själv kunna förklara för barn vad de läser om och då är det roligt om alla kan ta till sig boken.

Efter att av en händelse ha råkat snubbla över information om de nominerade visste Mats redan sen innan om att han kunde vara aktuell för plaketten. När han fick reda på att han vunnit var känslan fantastisk:

– Jag har aldrig vunnit någon, knappt ens på chokladhjulet på Gröna Lund, säger han. Det här är så klart mycket ärofullt men också en möjlighet för boken att uppmärksammas och återigen få strålkastarljuset riktat på sig.

Mats kommer motta priset under en ceremoni på Stockholms stadsbibliotek den 24 oktober.


LÄSTIPS: Vikingar av Mats Vänehem 

Köp på Adlibris >>
Köp på Bokus >>


Tidigare års vinnare av plaketten är:

2015 John och Hanna Hallmén för Minimonster i naturen
2014 Sarah Sheppard för Viktiga kartor: för äventyrare och dagdrömmare samt för sin samlade produktion
2013 Stefan Casta och Maj Fagerberg för Humlans herbarium
2012 Björn Bergenholtz
2011 Karin Bergqvist för Så doftar blomman
2010 Ulf Sindt och Jens Ahlbom för Landet mellan floderna
2009 Lena Victorin för Take a look at dig själv!
2008 Helen Rundgren och Anna Lindqvist för Dumma mygga!
2007 Lisas Bjärbo och Elin Lindell för Stora Syndboken
2006 Jonathan Lindström för Allt om universum : stjärnor, galaxer och kosmiska mysterier
2005 Ann Ribbing och Mati Lepp för Bananaflugor och snö: Hur ser orden ut?
2004 Sven & Ingegerd Zetterlund för Masai Mara
2003 Kristina Lindström och Anna-Clara Tidholm för Flickornas historia, Europa
2002 Sassa Buregren för Demokratihandboken
2001 Eva Töllborg och Martin Ehrling för Dadlar och datorer – vardag och fest på den arabiska halvön
2000 Hans Persson, Lotta Glav och Anders Nyberg för Nyfiken på naturvetenskap
1999 Kerstin Nilsson och Ulf Lundkvist för Se huset


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se