ANNONS

Don Winslow: Tror det är slutet för Trump

Den amerikanske författaren Don Winslow besökte nyligen Bokmässan i Göteborg för att prata om sin nya bok "Muren". Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Med ”Muren” har Don Winslow slutfört sin mäktiga trilogi om en amerikansk narkotikaagents kamp mot kartellerna i Mexiko och i USA. Nyligen besökte han Sverige för att tala om sin bok – och om den strid han och många andra författare i USA för mot Donald Trump.

– Det kommer inte att bli en fjärde bok i den här serien. Nu är det definitivt slut, säger Don Winslow.

De två första böckerna, I hundarnas våld och The cartel, i trilogin handlade om agenten Art Kellers kamp mot kartellbossen Adán Barrera. Winslow hade tänkt att det skulle vara slut i och med bok nummer två.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Men jag insåg att jag gjort två misstag. De två första böckerna utspelades i Mexiko, men drogproblemet är inte deras problem. Jag ville ta kampen hem till USA. Och även om Kellers yttre problem var avklarade, så var storyn inte komplett. Jag ville få Keller att komma till freds med vad han hade gjort.

Trump kom emellan

Dessutom kom verkligheten emellan, påpekar han.

– Opioid-epidemin, immigrationen, Trump … Jag började skriva boken under Obama, en man som jag älskade, men hans ministär hade problem med hur de tacklade drogerna. Jag kände att det här var ämnen jag ville ta tag i.

På svenska har boken alltså fått titeln Muren. Det var Winslows originaltitel, men i slutänden valde han att ge boken det engelska namnet The border (gränsen).

ANNONS

– För det handlar inte bara om den fysiska gränsen, utan också om etiska, moraliska och intima gränser, sådana som vi inte borde överträda.

Kämpar mot drogmaffian

Muren är en läsvärd tegelsten (den svenska utgåvan är på nästan 800 sidor), där Keller kämpar mot drogmaffian i USA, som inkluderar korrumperade politiker mycket högt upp i hierarkin. Don Winslow har inte gjort någon hemlighet av hur mycket han ogillar Donald Trump, och det finns många likheter mellan denne och den amerikanska presidenten i boken.

– Jag är optimistisk, jag tror att det som händer i USA just nu är slutet för honom. Det finns en Nixonsk känsla över det. Det har varit en mörkläggning, det här kan bli det som fäller honom. Den värsta av hans många synder är att han har uppmuntrat extremhögern. Det är skrämmande, säger Don Winslow och fortsätter:

– Vi kommer inte att förlora. Och om, vilket Gud förbjude, han skulle bli omvald nästa år, så fortsätter vi kampen.

”Jag har blivit hotad”

Winslow bor nära gränsen till Mexiko, men besöker sällan landet numera. Fast han är inte rädd för egen del.

– De som styr kartellerna är smarta affärsmän. De vet att det vore inte bra för affärerna om en amerikansk författare dödades där. Jag har mera problem med extremhögern i USA, jag har blivit hotad, men jag kan ta hand om mig själv.

Just nu förbereder sig James Mangold för att filmatisera Winslows polisroman ”Styrkan” och de tre böckerna i ”kartelltrilogin” ska bli tv-serie för den amerikanska kanalen FX. Winslows nästa bok kommer i april.

– Jag tror inte jag får berätta någonting om den än, men det är en kriminalroman och den utspelas i USA.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Don Winslow

Namn: Don Winslow.

Ålder: 65 år.

Bor: I San Diego.

Yrke: Författare.

Tidigare böcker: Bland annat ”Savages”, ”I hundarnas våld”, ”The cartel”, ”Styrkan”.

Aktuell med: Muren som nyligen översatts till svenska.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se