”Svenska mordhistorier” kände till plagiaten

Plagiatskandalen runt "Svenska mordhistorier" växer. Arkivbild: Jessica Gow/ Scanpix/ TT.

Skaparna av den populära podcasten ”Svenska mordhistorier” har känt till att plagiat förekommit i flera års tid, men har ändå låtit det fortsätta, rapporterar SVT.

Dessutom förekommer återkommande plagiat i ytterligare tre poddar från producenten Dabozzi media och ”Svenska Mordhistorier”-skaparen Sebastian Krantz – ”Svenska rån”, ”Ufopodden” och ”Hemsökt ”– enligt SVT:s granskning.

– Vi har ju varit jättedåliga på att göra en kontroll av manusen. Det är ju bara att erkänna, säger Sebastian Krantz om de nya avslöjandena, till SVT.

Det var i förra veckan som det uppdagades att både podden ”Svenska mordhistorier” och en nyutgiven bok med samma namn ordagrant har återgett material från bland andra TT, Aftonbladet, Expressen samt ett flertal bloggar, och presenterat materialet som sitt eget. Avslöjandet har bland annat lett till att förlaget Bookmark stoppat utgivningen av boken.

Enligt SVT:s granskning har Dabozzi media och distributören Bauer media återkommande raderat och redigerat avsnitt av olika poddar i flera års tid, efter anklagelser om upphovsrättsliga intrång. Trots det har man låtit problemen fortsätta.

– När vi har blivit informerade om fel så har vi vidtagit åtgärder, men sen så har vi varit dåliga på att dra lärdom av det. Jag borde definitivt ha tagit till skarpare åtgärder mycket tidigare, säger Krantz till SVT.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL