fbpx

Poddbok stoppas av Bookmark förlag efter plagiatanklagelser

Boken Svenska Mordhistorier utgiven på Pagina (som övertagits av Bookmark) stoppas nu tillfälligt av förlaget och återförsäljare efter anklagelser om plagiat. Bakgrundsfoto: iStock.

Förlaget Bookmark stoppar tillfälligt boken ”Svenska mordhistorier”, som baseras på podcasten med samma namn. Det har uppdagats att skribenterna har plagierat flera nyhetsartiklar och blogginlägg om olika uppmärksammade mordfall.

Tilltaget uppmärksammades först av journalisten Jack Werner, som upptäckte ett stycke taget från en artikel från TT i den nyutgivna boken. Enligt SVT:s granskning har Svenska mordhistorier ordagrant återgett blogginlägg och artiklar från bland andra Aftonbladet och Expressen och presenterat materialet som sitt eget i såväl bok som podd.

”Avbryter försäljning”

Nu stoppar förlaget Bookmark distributionen av boken (den är utgiven av Pagina vars titlar nu övertagits av Bookmark efter att Pagina genomgick rekonstruktion, Boktuggs anm).

”Vi har sedan i morse informerat vår distributör att för tillfället avbryta all försäljning av boken tills vi kunnat sätta oss in ordentligt i vad som har hänt”, skriver förlagschefen Claes Ericsson till Kulturnyheterna.

– Det är väldigt tråkigt, samtidigt som jag förstår att de måste göra så här just nu, säger Sebastian Krantz, podcastens programledare och ansvarige utgivare, till TT.

Sponsorn Comhem uppger för SVT att man avbrutit samarbetet med podden och Akademibokhandeln och Bokus att man tar boken ur sortimentet.

ANNONS

Skriver inte manus

”Svenska mordhistorier” görs av Sebastian Krantz tillsammans med företaget Bauer Media. Krantz uppger att han inte längre själv skriver manus utan att man sedan en tid tillbaka anlitar frilansskribenter som gör research och skriver grundtexten.

– I vissa fall har det varit helt medvetet och en blåsning mot oss också, då skribenter har sagt att man skrivit manuset själva fast man inte har gjort det. I vissa fall har man inte haft koll på vad som gäller. Vi försöker reda ut alla frågetecken nu. Det här ska inte ske, säger Sebastian Krantz.

TT: Vad har ni vidtagit för åtgärder?
– Vi går igenom och kikar om det skulle finnas några frågetecken med den skribent som skrivit flest manus de senaste två åren. Vissa manus är även kladdar som vi fått sedan lång tid tillbaka och som använts till nya manus, så allt går inte att spåra.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny