Boktips: Tio bästa böckerna om en skilsmässa för barn och unga

När två människor med barn går skilda vägar

Få saker kan vara så traumatiska för ett litet barn som att mamma och pappa ska skiljas. Hur tar man ens upp ämnet, med dottern eller sonen, som inte riktigt vill lyssna?

Att titta på hur andra gjort när de separerat är naturligtvis en bra väg att gå, inte minst om de lyckats skriva en bok om ämnet. Ibland kan vi behöva bli påminda om hur saker och ting kan lösas utan en massa diskussioner och bråk. Så därför: Böckerna i den här listan riktar sig både till de yngsta och till vuxna läsare, som behöver råd.

Sanningen är också att en skilsmässa kan bli precis så bra eller dålig som vi gör den. Ibland är den enda skillnaden att vi har något, eller någon, som handleder oss igenom processen. Det gäller både barn och vuxna, så klart.

Men ja, kanske särskilt barnen, som inte har någon röst i skeendet. Det bara händer dem, även om de protesterar. Ibland är det ju tvunget. Människor växer ifrån varandra.

Vi tror att de här böckerna kan vara något att börja med. Ta hand om er, och lycka till.

Boktips: Tio bästa böckerna om en skilsmässa för barn och unga

1. När mamma och pappa skiljer sig : en bok för barn om skilsmässor av Emily Menendez-Aponte 

En skilsmässa är inte lätt för någon och speciellt inte för barnen. Den här boken hjälper till att försiktigt leda barn genom denna smärtsamma upplevelse. Med medlidande och verklighetsförankrad ledning, övertygar författaren Emily Menendez-Aponte (som själv har skilda föräldrar) barn om att skilsmässor inte är deras fel, att de alltid kommer att vara älskade och att någon alltid tar hand om dem. Hon erbjuder tips för att klara av att hantera svåra känslor och lösa svåra problem, som t.ex. lojalitetskonflikter och när det är svårt att få ihop vardagen. De charmiga illustrationerna och de tänkvärda texterna gör den här boken till ett utmärkt redskap för att hjälpa barn att utforska och uttrycka sina känslor om skilsmässor.

2. Överlevnadshandbok för skilda föräldrar med gemensamma barn av Thomas Nilsson

Att skiljas från någon man har barn med behöver inte betyda:Ständiga gräl om olika vardagliga saker Bråk om pengar och annat trist Gräl om tider, vanor och planer Det finns faktiskt metoder som kan göra ditt liv lättare. Det här är en hoppfull bok för dig som har barn tillsammans med ditt ex. Du får massor av konkreta tips som ger dig verktygen att hantera vardagen mycket bättreDEL 1 – Att skiljas när man har barn ihopDags att ta steget till ett nytt livHur gör jag och vad säger jag till mitt barn? Fem punkter om föräldrar med barn som skiljer sig – sanning eller myt? De 10 jobbigaste upplevelserna för barn i samband med föräldrarnas skilsmässa Så definierar du relationen mellan dig och ditt ex Lär dig tänka som ett barn Vad är det ditt barn tänker, men aldrig säger högt? Skilsmässa – och sen då?Uppbrott och uppdelning Hur berättar man för ett barn att mamma och pappa ska skiljas?

3. När mamma och pappa flyttade isär : om hur barn reagerar på skilsmässa av Jennifer Moore-Mallinos

Nellys föräldrar är ofta ledsna och så grälar de mycket. Och en dag flyttar pappa från deras hus till en lägenhet. Hur ska det bli nu?

När mamma och pappa flyttade isär ger barn och vuxna i barnets närhet en utgångspunkt för samtal kring allt vad en skilsmässa innebär.

Berättelsen betonar att det aldrig är barnets fel när föräldrarna flyttar isär. Boken avslutas med en kort handledning.

4. Pang Poff Pavlo : om när mammor och pappor skiljer sig av Eva Staaf

Pang Poff Pavlo handlar om Pavlo, som har en mamma och en pappa som ska skilja sig. Dagen då han får veta det är så jobbig så man knappt fattar! Men det fina är att Pavlo inte är ensam. Det finns ju hur många barn som helst som har skilda föräldrar. Kolla bara på Pavlos kompisar, som alla har varit med om samma sak, fast på helt egna sätt förstås. Och det är genom dem och bästa vännen Peg som Pavlo märker, att fast saker i livet ibland går sönder PANG och tar slut POFF, så ordnar det sig till sist väldigt bra. Det känns skönt!

Eva Staaf är tillbaka med en ny angelägen prosaberättelse med fantastiska bilder av Clara Dackenberg. Eva Staaf Augustnominerades för debutboken Tilly som trodde att … illustrerad av Emma Adbåge.

Pang Poff Pavlo är först ut i Eva Staafs kommande bokserie med Jobbig dag-berättelser.

5. Den stora smällen av Mats Wänblad

Skeppet Lyckan sätter segel och familjen ger sig ut på långresa. Alla är ombord: Mamma, pappa och pojken. Och apan, så klart! Men när mamma ropar babord och pappa ropar styrbord är det inte lätt att hålla kursen. Lyckan går på grund.

Mats Wänblad och Per Gustavssons nya bilderbok Den stora smällen handlar om hur det kan kännas när ens föräldrar inte är sams och tillvaron ställs på ända. Men ibland kan även det nya, ovana, visa sig bli riktigt bra!

Den stora smällen

Den stora smällen

6. Bosses pappa går på dejt av Malin Kärrbrink

När Bosses pappa ska på dejt är farfar barnvakt. Det är roligt att vara med farfar och Bosse längtar nästan ingenting efter pappa. Men på kvällen när Bosse ska sova börjar han känna en massa känslor. Det är längtanskänslor och oroskänslor och han kramar farfar hårt när han säger god natt. Farfar luktar popcorn, rakvatten och farfar. Det luktar gott, men inte riktigt lika gott som pappa. Längtanskänslan blir större och större

7. Alva rymmer ; Alva blir kär av Pernilla Gesén

Böckerna om Alva har älskats av många, och har sålts i över 145 000 exemplar. Christina Alvners underbara illustrationer följer självklart med även i denna utgåva.

Allt började den dagen då sjuåriga Alva vaknade av att hon var arg. Eller egentligen började det ju med att mamma och pappa bestämde sig för att skiljas, vilket de valde att berätta lagom till Alvas första skolavslutning! Hur ska hon nu kunna ha trevligt? När föräldrar är så hemska får barn göra vad de vill, det tycker i alla fall Alva. Hon slänger mammas och pappas tandborstar i toaletten och ser dem guppa i det äckliga toalettvattnet. Men det hjälper inte, mer drastiska metoder behövs. Och när Alva vill något riktigt mycket blir hon väldigt påhittig.

PERNILLA GESÈN är en mästare på att skildra vardagen. Med värme och empati beskriver hon hur livet gestaltar sig för en flicka med två familjer och två hem.

8. Sju tusen steg 

”Kärleken mellan vuxna är knepig”, säger pappa. ”Den håller inte alltid. Det finns en kärlek som håller. Och den är till ett barn. Så är det.”

De har flyttat isär, Siris föräldrar. På prov. Deras hus ligger bara två kilometer från varandra, men ibland känns det som en mil. Siri kan inte låta bli att hoppas att de ska bli ihop igen. En dag när hon egentligen ska vara hos pappa pulsar hon genom skogen till mammas gata. Det är nog sju tusen steg. Hon smyger upp till mammas hus och kikar in genom rutan. Där inne sitter en främling – en man med mustasch. I mammas fåtölj. Vem är det?

Sju tusen steg

Sju tusen steg

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Ljudbok (mp3)
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-08-13
  • ISBN: 9789129721171

9. Skiljas utan att förlora sig själv av Michael Larsen

Efter tolv års äktenskap blev Michael Larsen lämnad av sin fru och hamnade i en negativ spiral av sorg, rädsla, ältande och dåligt självförtroende. All energi gick åt till att anpassa sig till en annan människas beslut, istället för att ta tag i sitt liv och betrakta det som sitt och inte bara deras. 

Michael är relationscoach och mental rådgivare, utbildad i psykosyntes och socialpsykologi med 10 års klienterfarenhet. Trots det kraschade hans liv. Terapi, vänner och den egna viljan tog honom upp igen. Idag driver han den välbesökta bloggen separation.se där han hjälper människor som går igenom en separation eller skilsmässa. 

En majoritet av alla som inleder ett förhållande, blir sambo, förlovar eller gifter sig kommer att på sikt att gå skilda vägar. Bakom statistiken ligger raserade drömmar om en gemensam framtid. Vare sig separationen är ett ömsesidigt beslut eller sker på initiativ av ena parten är det förenat med stor smärta. Hur hanterar vi att den vi delat det mest intima och sårbara i vår person med, inte längre är den vi kan anförtro oss åt?

Kombinationen av min egen erfarenhet från en skilsmässa och min bakgrund med 20 års erfarenhet inom psykosyntes gör att jag förstår mekanismerna i vad som händer med oss under en separation och vad vi behöver för att läka. När vi befinner oss mitt uppe i en kris, eller i efterdyningarna av en, är en av de stora hjälparna just igenkänning. Att se och känna att vi inte är ensamma är en oerhörd betydelsefull del av läkningen. Under den enorma stress som en separation innebär behöver vi ständig påminnelse om att det finns ett liv som väntar på oss efter uppbrottet. 

Den här boken är skriven av mig som man och kommer naturligtvis därför att vara färgad av en mans syn på relationer, skilsmässa, separation och kärlek. Du kommer säkert att känna igen dig i en hel del av det jag skriver, men emellanåt även ställa dig frågande till vissa mina påståenden och funderingar. Det är helt i sin ordning! Ibland är det inte svaren som är det avgörande utan frågorna som väcks.

10. Lyckligt skild : Hitta den kloka vägen före, under och efter separationen av Magnus Abrahamsson, Marit Danielsson

Hur vet man när förhållandet inte går att rädda? När har man rätt att gå? Krävs svek, otrohet, dåligt sexliv – eller räcker en känsla av att livet borde vara något mer? Med värme och skärpa beskriver författarna de kärlekstvivel vi alla kan drabbas av. De vänder och vrider på perspektiven, ger klarsynta råd och helt nya verktyg för krisande kärlekspar. Är varannan vecka-livet optimalt? Orkar jag behålla kontakten med mitt ex? Hur hantera svartsjuka, skuld, rädsla för ensamhet – och hur blir jag stark igen?

Lyckligt skild gör upp med myten om att en separation är ett misslyckande. Utifrån egna erfarenheter ger författarna istället hopp och tröst, och visar att det svåra vägvalet kan leda till en lyckligare tillvaro för både barn och vuxna.

Författarna Marit Abrahamsson och Magnus Danielsson ligger även bakom den populära Skilsmässopodden.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL