Jenny Jägerfeld (foto: Hugo Thambert), Jonas Karlsson (foto: Magnus Liam Karlsson) och Niklas Natt och Dag (foto: Thron Ullberg) framträder idag på Bokmässan.

Boktuggs guide till Bokmässan 2019 – 27 september

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den som är på Bokmässan idag, fredag 27 september, kan lyssna till samtal om ålar, kvinnliga Nobelpristagare, spel, erotik och mycket mer. Här är ett axplock ur dagens program.

Att välja ut ett antal godbitar ur Bokmässans program är inte det lättaste, men vi har gjort ett tappert försök att hitta en bra mix av långa och korta programpunkter inom olika teman och från olika arrangörer – både seminarier som kostar extra och scen- och montersamtal som är öppna för alla med entrébiljett.


ANNONS


Här nedan följer ett urval av det som händer under Bokmässans andra dag, fredag 27 september. Här finns hela programmet för den som själv vill botanisera och scrolla.

Vems sanning är sann?

09:00–09:30
Medverkande: Emma Frans, Mats Strandberg
Plats: B04:40
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Bildning / Skola
Arrangör: Gamla stans bokhandel och Volante

Det blir garanterat klokt och roligt när Mats Strandberg och Emma Frans samtalar med Volantes Klas Ekman om sanning – vems sanning är egentligen sann?

Amanda Svensson, ”Ett system så magnifikt att det bländar”

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

09:30–09:50
Medverkande: Amanda Svensson
Plats: B04:60
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Samhälle och debatt
Arrangör: ETC

Intervju med Amanda Svensson som i sin nya roman spänner bågen med en böljande släktkrönika som kallats suverän, surrealistisk och alldeles underbar.

ANNONS

Så når vi fler – att skapa förutsättningar för tillgänglig läsning


ANNONS


09:40–10:00
Medverkande: Lillemor Engholm Guy, Tobias Willstedt
Plats: Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Kultur i Väst i samarbete med Myndigheten för tillgängliga medier – MTM

Fler kan få läsa på det sätt som passar dem om vi utvecklar biblioteksrummet, arbetar med kollegialt lärande, uppsökande arbete och samverkan utanför biblioteket. Under två år har de regionala biblioteksverksamheterna i Östergötland, Värmland, Dalarna, Gävleborg och Uppsala tillsammans med MTM drivit metodutvecklingsprojekt, för att bättre nå ut med tillgängliga medier inklusive taltidningar till alla som behöver dem. I idéskriften ”Så når vi fler” samlas erfarenheter och goda exempel.

Att skriva om döden med humor och allvar

10:00 – 10:45
Medverkande: Beate Grimsrud, Johanna Koljonen Pedersen, Martina Montelius
Plats: K3
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Albert Bonniers Förlag, Bokförlaget Atlas

Vad är det som gör livet värt att leva? Finns det något som är värt att dö för? I det här samtalet om livet och döden möts författarna BEATE GRIMSRUD och MARTINA MONTELIUS, båda aktuella med böcker om tillvarons två ytterligheter. I Grimsruds Jag föreslår att vi vaknar  har Vilde drabbats av en obotlig sjukdom och varje ögonblick kan bli det sista. Montelius Avlivningskliniken Tusenskönan är ett relationsdrama i självmordsmiljö som kretsar kring tre personer som funderar på att checka ut för gott. Moderator: JOHANNA KOLJONEN, journalist.

”Att vara au pair var som att göra lumpen”

10:00 – 10:20
Medverkande: Cecilia Hansson, Erika Hallhagen
Plats: B02:39
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Svenska Dagbladet

Författaren Cecilia Hansson, aktuell med romanen ”Au pair” och SvD:s Erika Hallhagen i ett samtal om sina respektive upplevelser som barnflickor i mitten av 1990-talet.

Från Lunarstorm till #Metoo – så har digitaliseringen skakat om den svenska mediebranschen

10:30–10:50
Medverkande: Olle Lidbom
Plats: Mediescenen, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Verbal förlag

Med underhållande och välresearchade exempel skildrar medieanalytikern Olle Lidbom, till vardags kommunikationschef på Norstedts, hur digitaliseringen omvandlat det svenska medielandskapet under 2000-talet. Kom och lyssna på ett samtal utifrån boken “101 händelser som förändrade Mediesverige. Från Lunarstorm till #Metoo”.

Nästa steg för metoo

11:00–11:45
Medverkande: Ebba Witt-Brattström, Johan Åsard, Katarina Wennstam, Shiori Ito
Plats: K3
Programtyp: Seminarium
Ämne: Jämställdhet
Arrangör: Systerkonspirationen, Norstedts, Albert Bonniers förlag

Journalisten SHIORI ITO blev hösten 2017 ansiktet utåt för metoo-rörelsen i Japan när hon öppet berättade att hon blivit våldtagen av chefen för en av Japans största tv-kanaler. Hennes självbiografi_Black Box_ är ett vittnesmål om sexismen och tystnadskulturen i det japanska samhället. Här möter hon de svenska författarna EBBA WITT-BRATTSTRÖM och KATARINA WENNSTAM i ett samtal om våld och trakasserier – och vad nästa steg behöver bli för metoo-rörelsen. Moderator: JOHAN ÅSARD, journalist.

Regnmannen

11:00–11:25
Medverkande: Jonas Karlsson
Plats: Litteraturscenen, A-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Sveriges Författarförbund och Författarcentrum

En både allvarlig och humoristisk berättelse om en pensionerad regissör som gör ett oväntat fynd i sin trädgård.

Lättläst – som poesi när den funkar

11:30–11:50
Medverkande: Andreas Palmaer, Henrik Bromander, Lina Forss
Plats: Café Skriva, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: LL-förlaget

Lina Forss och Henrik Bromander har gett ut böcker i olika genrer, nu har de debuterat som lättlästförfattare. Hur får du fram känslor och stämningar med ett enklare språk och färre ord? Vilka utmaningar innebär det lättlästa skrivandet, finns det likheter med ”kondenserade genrer” som poesi och serier?

Hur skapar man spänning?

12:00–12:30
Medverkande: Håkan Östlundh, Tove Alsterdal
Plats: B04:40
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Bokförlaget Polaris och Lind & Co

Hör Tove Alsterdal och Håkan Östlundh samtala om hur de gör för att skruva upp spänningen i sina romaner

Ålevangeliet

12:20–12:35
Medverkande: Patrik Svensson
Plats: B02:02
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa? ”Ålevangeliet” är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta. Men ”Ålevangeliet” är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Mitt storslagna liv – samtal med Jenny Jägerfeld

12:20–12:45
Medverkande: Cecilia Knutsson, Cecilia Knutsson, Jenny Jägerfeld
Plats: BonnierHoops scenen, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Barn och ungdom / Hälsa och livsstil / Samhälle och debatt
Arrangör: Rabén & Sjögren

Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld svarar bl a på barns frågor i SvD Junior. Hennes nya bok Mitt storslagna liv är en berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara. Precis som i kritikerrosade Brorsan är kung och Augustnominerade Comedy Queen berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Hur mår biblioteken och demokratin?

13:00–13:45
Medverkande: Bengt-Erik Engholm, Cecilia Ranemo, Grethe Rottböll, Madeleine Hjort, Pamela Schultz Nybacka
Plats: Rum för bibliotek, F4
Programtyp: Seminarium
Ämne: Bibliotek
Arrangör: Biblioteksrådet, Sveriges Författarförbund

Folkbiblioteken ska ska vara en demokratisk motor i lokalsamhället. Läsning ska i sin tur värna yttrandefriheten. Fungerar det så? Hur rimmar ambitionerna om tillgänglighet med nedläggningar av bibliotek och filialer? Hur rättvist fördelade i landet är bemannade skolbibliotek? GRETHE ROTTBÖLL, ordf. Sveriges Författarförbund, CECILIA RANEMO, KB, BENGT-ERIK ENGHOLM, Nationella skolbiblioteksgruppen, och PAMELA SCHULTZ NYBACKA, Södertörns högskola, diskuterar bibliotekens och demokratins centrala funktioner. Moderator: MADELEINE HJORT, ordf. Biblioteksrådet, Författarförbundet.

Spelkunskap åt folket!

13:00–13:45
Medverkande: Carl Heath, Jonas Linderoth, Lillie Klefelt Ek, Matilda Westerman, Per Strömbäck
Plats: K1
Programtyp: Seminarium
Ämne: MIK – Med(ie)vetenhet / Skola
Arrangör: Kommittén för det demokratiska samtalet och Avdelningen för spelutveckling, Högskolan i Skövde

Spel är idag en självklar medieform, en miljardindustri, och en kulturyttring som barn och ungdomar växer upp med. Spel sägs ha en outnyttjad potential för samhällsutveckling, men har även kritiserats utifrån såväl hälsoaspekter som kulturpolitiska perspektiv. Företrädare från forskning och spelbransch samtalar om hur spel kan stärka vår motståndskraft mot desinformation och näthat. Medverkande: CARL HEATH, särskild utredare, JONAS LINDEROTH, professor vid Högskolan i Skövde, PER STRÖMBÄCK, Dataspelsbranschen, och LILLIE KLEFELT EK, Female Legends. Moderator: MATILDA WESTERMAN, författare.

Författarsamtal: Johan Egerkrans

13:30–13:50
Medverkande: Anna Westerling, Johan Egerkrans, Sanna Vuorenmaa
Plats: Fantastikscenen, A-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Science fiction och fantasy
Arrangör: Sverok – Spelhobbyförbundet

Johan Egerkrans har öppnat dörren in till magiska väsen, nordiska gudar, oknytt och andra. Vi pratar med honom om hans böcker, fascinationen för det okända och vad som händer härnäst.

Fakta eller fiktion – varför välja?

14:00–14:45
Medverkande: Johan Anderblad, Lotta Olsson, Maria Frensborg, Stina Wirsén, Therese Alshammar
Plats: F3
Programtyp: Seminarium
Ämne: Barn och ungdom
Arrangör: Bonnier Carlsen

När det bästa från sagans värld och faktaboken möts! STINA WIRSÉN (Vilda väder och Läs med Lucia), MARIA FRENSBORG (Boken om att få syskon), JOHAN ANDERBLAD (böckerna om Bojan), och simdrottningen THERESE ALSHAMMAR (barnboksdebuterar med_Aysa i simhallen_) är alla aktuella med böcker där fakta och fantasi flyter samman i en inspirerande berättelse. Är detta knepet när man introducerar fakta för de minsta? Moderator:LOTTA OLSSON, journalist.

Arv, miljö, krig och förbannad dikt

14:00–15:00
Medverkande: Aase Berg, Haengsook Kim, Hanna Rajs Lara, Wafai Layla
Plats: Rum för Poesi och Översättning, R17-18
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Rámus

Läsningar med Haengsook Kim från Sydkorea, Hanna Rajs Lara, syriske exilpoeten Wafai Layla samt Aase Berg.

Bellman Noir

14:15–14:35
Medverkande: Niklas Natt och Dag
Plats: B02:02
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Bokförlaget Forum

Niklas Natt och Dag är född 1979 i Stockholm, där han också är uppvuxen, bosatt och sysselsatt som skribent. Hans förfäder slog ihjäl Engelbrekt, förlorade huvudstaden till Kristian Tyrann och tvingades i landsflykt efter att ha krävt Jean Baptiste Bernadottes abdikation.

Kärlek = galenskap?

15:00–15:45
Medverkande: Greta Thurfjell, Liv Strömquist, Suzanne Brøgger
Plats: K2
Programtyp: Seminarium
Ämne: Jämställdhet
Arrangör: Galago, Norstedts

”Kvinnor blir sinnessjuka när de blir förälskade”, hävdar SUZANNE BRÖGGER, som nytolkar en ödesdiger kärleksrelation från sjuttiotalet i sin romanbiografi Koral. Får hon medhåll avLIV STRÖMQUIST? Hon undersöker hur det går för kärleken i senkapitalismens tid i sitt seriealbum Den rödaste rosen slår ut. Vad är det annars som händer? Detta tar vi reda på i ett samtal om kärlek under ledning av GRETA THURFJELL, journalist.

Per Anders Fogelström som vi minns honom som samhällsdebattör och författare

15:30–15:55
Medverkande: Kurdo Baksi, Nabila Alkafir
Plats: De Litterära Sällskapens scen, B-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Barn och ungdom / Bibliotek / Historia / Jämställdhet / Livsåskådning / Populärvetenskap / Samhälle och debatt / Skola
Arrangör: Sällskapet Per Anders Fogelströms Vänner

Per Anders Fogelström som vi minns honom som samhällsdebattör och författare

Romanens möjligheter

16:00–16:45
Medverkande: Lars Mogensen, Malou von Sivers, Monika Fagerholm
Plats: K1
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Albert Bonniers Förlag, Förlaget M Oy, Norstedts

I Vem dödade Bambi skriver MONIKA FAGERHOLM om vad som händer när någon lämnar, går ur bilden utan att man riktigt märker det. Och om ett gammalt brott, egentligen utagerat, som plötsligt träder fram igen på ett nytt sätt, många år efter att det skett. Monika Fagerholm samtalar med MALOU VON SIVERS, aktuell med Inför hans blick, sista delen i sin trilogi och personliga familjekrönika om kvinnors utsatthet, värnlöshet och makt. Om att bryta sig loss och bli fri. Och om skrivandet och vad det kan göra med en människa. Moderator: LARS MOGENSEN, journalist.

Vego i världsklass – Vegomat för dig som tränar hårt

16:30–16:50
Medverkande: Gustav Johansson, Linda Bakkman, Lisa Lemke
Plats: Mat & Livsstil, E-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Mat & dryck
Arrangör: Norstedts

Kan man träna hårt och uppnå bra resultat med en vegetarisk kost? Här får du kunskapen, verktygen och recepten för att äta näringsrik, god, mättande och hållbar mat. Medverkande Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK och Gustav Johansson som driver bloggen Jävligtgott.

Erotik till vardags

17:00–17:50
Medverkande: Eli Winther, Sofia Falk Spanos, Susanne Ahlenius
Plats: Mediescenen, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Storytel och Hoi Förlag

Hur har synen på erotik förändrats efter böcker som Fifty Shades of Grey? Och på vilket sätt har den digitala utvecklingen bidragit till utvecklingen på erotikens område? Och sist men inte minst – hur skriver man erotik för ljud? Eli Winther i samtal med Susanne Ahlenius om genrens utveckling på en digital bokmarknad. Moderator: Sofia Falk Spanos.

Kvinnliga Nobelpristagare

17:00–18:00
Medverkande: Agnes Lidbeck, Angela Kovács, Anna-Karin Palm, Mikael van Reis, Stefan Eklund, Vigdis Hjorth, Åsa Beckman
Plats: Litterär salong, H1
Programtyp: Seminarium
Ämne: Jämställdhet
Arrangör: Albert Bonniers Förlag, Natur & Kultur, Norstedts, Ellerströms Förlag, Bokförlaget Atlas, Ersatz, Bonnier Bookery, Bonnier Audio

I ett unikt samarbete mellan åtta svenska förlag återutgavs samtliga kvinnliga Nobelpristagare under hösten 2018. I ett samtal mellan ANNA-KARIN PALM, VIGDIS HJORTH, AGNES LIDBECK, ÅSA BECKMAN och MIKAEL VAN REIS gör vi nedslag i Nobelhistorien och undersöker hur villkoren för kvinnligt skrivande har utvecklats genom att titta närmare på Selma Lagerlöf, Sigrid Undset, Nelly Sachs, Wislawa Szymborska och Alice Munro. Moderator: STEFAN EKLUND, chefredaktör Borås Tidning. Uppläsare: ANGELA KOVÁCS, skådespelare.

Jomän. Den norrländska berättartraditionen lever och frodas – möt Karin Smirnoff

18:20–18:40
Medverkande: Annie Murphy, Karin Smirnoff
Plats: Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Kultur i Väst i samarbete med Bokförlaget Polaris

Augustprisnominerade Karin Smirnoff debuterade 2018 med romanen Jag for ner till bror. Uppföljaren Vi for upp med mor kom 2019. Varför är hela landets läsare så fascinerade av de norrländska miljöerna och karaktärerna? Karin Smirnoff skriver på ett mycket speciellt språk, fyllt av norrländska uttryck. Finns det ett speciellt norrländskt berättande, och vad är det i så fall? Vad kännetecknar en norrländsk romankaraktär? Och när finns risken att spä på fördomar om Norrland och dess invånare? Karin Smirnoff samtalar här med sin redaktör Annie Murphy.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL