Norstedts förlagsgrupp ökade intäkterna första halvåret 2019

Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts förlagsgrupp. Foto: Hugo Thambert.

Det går bättre för Norstedts förlagsgrupp än vad som framgår av Storytels kvartalsrapport. Det är de digitala interna intäkterna som spökar.

– Vi är ett modernt förlagshus. Vi tittar på verk och då räknas alla format, inte bara de tryckta. Därför är det viktigt att poängtera att våra intäkter i Storytels rapport är exklusive ljudboksintäkter från Storytel, säger Olle Lidbom, kommunikationschef för Norstedts förlagsgrupp.

I Storytels kvartalsrapport för Q2-2019 nämns att försäljningen av tryckta böcker minskar och det kan först se ut som att den traditionella Publishingdelen hade ett svagt första halvår eftersom omsättningen sjönk till 216 Mkr från 232 Mkr samma period 2018.

Men i fotnoterna kan man läsa att affärsområdet Print Publishing visserligen innefattar digitala intäkter men endast från försäljningskanaler utanför Storytel. Med andra ord har omsättningen rensats från all försäljning av eböcker och ljudböcker i Storytels streamingtjänst.

Eftersom mer än 30 procent av intäkterna för Norstedts Förlagsgrupp numera är digitala så blir det än mer missvisande när 70–80 procent av streamingintäkterna räknats bort.

– Norstedts förlagsgrupp ökade omsättningen med 7 procent under det första halvåret jämfört med samma period förra året, berättar Olle Lidbom.

Bland förlagets storsäljare i år (på verksnivå, dvs alla format) finns bland andra: 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,