ANNONS

Anna Lönnqvist har skrivit Årets feelgood 2019

Anna Lönnqvist fick priset Årets feelgood för sin roman Julia och Jack. Foto: Jenny Fagerlund. Bakgrund: Istock

Litteraturpriset Årets feelgood delades ut för första gången i lördags, på Feelgoodfestivalen i Mariefred. Vinnare blev Anna Lönnqvist för romanen Julia och Jack.

Julia och Jack av Anna Lönnqvist (utgiven av Louise Bäckelin förlag) är den allra första vinnande titeln i det nyinstiftade priset Årets feelgood, som delades ut på Feelgoodfestivalen i Mariefred den 10 augusti 2019.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Det är jätteroligt förstås, säger Anna Lönnqvist. Jag skriver ju för läsarna och att många av dem gillar det jag gör är både en förutsättning för att kunna fortsätta skriva och en enorm bekräftelse på att alla många och långa timmar jag har lagt ner på Julia och Jack och mina andra feelgood-romaner verkligen varit värt det. Och att juryn sedan var samstämmiga med läsarna känns väldigt fint.

– Jag är både överväldigad och glad, och jag tycker också att det var på tiden att det finns ett feelgood-pris med tanke på hur stor genren börjar bli och vilket uppsving den har haft de senaste åren, och med tanke på alla olika priser som finns exempelvis inom deckargenren.

Under senvåren kunde läsare rösta på böcker i feelgoodgenren som kommit ut det senaste året. Av de fyra böcker som fick flest röster utsåg därefter en jury en vinnande titel. I juryn satt Kerstin Särneö, bokrecensent på tidningen Tara, Helena Rönnberg, chefredaktör på Icakuriren och Eva Boström, bokbloggare på Boktokig.

Juryns motivering: ”Den här feelgood-romanen är en härlig karamell med både syra och sötma. På ett skickligt och trovärdigt sätt fångas svårighetens med kärlek, föräldraskap och systerskap. Samtidigt är den centrala kärlekshistorien både varm och sensuell, och de olika bihistorierna fördjupar samhällsskildringen. En perfekt cocktail för alla feelgoodälskare.”

ANNONS

– Jag tror att Julia och Jack har något för alla, kärlekshistorien i berättelsen är central och samtidigt fångar jag svårigheter med föräldraskap och systerskap som många kan känna igen sig i. Sedan hoppas jag förstås att det är en romantisk karamell som man sveps med av, att man blir ”blown away”, säger Anna.

Julia och Jack

Julia och Jack

Anna Lönnqvist var givetvis på plats under Feelgoodfestivalen och är imponerad av lördagens evenemang.

– Det var ett väldigt professionellt ordnat arrangemang, jag är verkligen imponerad. Jag slogs också av den härliga och positiva stämningen, feelgood-läsarna är verkligen de bästa. Mötet mellan besökarna på festivalen och författarna kändes väldigt avslappnat och ”nära” också, många kom fram och pratade med oss författare, vilket jag verkligen uppskattade. Sedan är det förstås extra pluspoäng för den fantastiska miljön i Mariefred och Gripsholms slott och värdshus, säger Anna.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se