Anna Lönnqvist har skrivit Årets feelgood 2019

Anna Lönnqvist fick priset Årets feelgood för sin roman Julia och Jack. Foto: Jenny Fagerlund. Bakgrund: Istock

Litteraturpriset Årets feelgood delades ut för första gången i lördags, på Feelgoodfestivalen i Mariefred. Vinnare blev Anna Lönnqvist för romanen Julia och Jack.

Julia och Jack av Anna Lönnqvist (utgiven av Louise Bäckelin förlag) är den allra första vinnande titeln i det nyinstiftade priset Årets feelgood, som delades ut på Feelgoodfestivalen i Mariefred den 10 augusti 2019.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Det är jätteroligt förstås, säger Anna Lönnqvist. Jag skriver ju för läsarna och att många av dem gillar det jag gör är både en förutsättning för att kunna fortsätta skriva och en enorm bekräftelse på att alla många och långa timmar jag har lagt ner på Julia och Jack och mina andra feelgood-romaner verkligen varit värt det. Och att juryn sedan var samstämmiga med läsarna känns väldigt fint.

– Jag är både överväldigad och glad, och jag tycker också att det var på tiden att det finns ett feelgood-pris med tanke på hur stor genren börjar bli och vilket uppsving den har haft de senaste åren, och med tanke på alla olika priser som finns exempelvis inom deckargenren.

Under senvåren kunde läsare rösta på böcker i feelgoodgenren som kommit ut det senaste året. Av de fyra böcker som fick flest röster utsåg därefter en jury en vinnande titel. I juryn satt Kerstin Särneö, bokrecensent på tidningen Tara, Helena Rönnberg, chefredaktör på Icakuriren och Eva Boström, bokbloggare på Boktokig.

Juryns motivering: ”Den här feelgood-romanen är en härlig karamell med både syra och sötma. På ett skickligt och trovärdigt sätt fångas svårighetens med kärlek, föräldraskap och systerskap. Samtidigt är den centrala kärlekshistorien både varm och sensuell, och de olika bihistorierna fördjupar samhällsskildringen. En perfekt cocktail för alla feelgoodälskare.”

– Jag tror att Julia och Jack har något för alla, kärlekshistorien i berättelsen är central och samtidigt fångar jag svårigheter med föräldraskap och systerskap som många kan känna igen sig i. Sedan hoppas jag förstås att det är en romantisk karamell som man sveps med av, att man blir ”blown away”, säger Anna.

Julia och Jack

Julia och Jack

Anna Lönnqvist var givetvis på plats under Feelgoodfestivalen och är imponerad av lördagens evenemang.

– Det var ett väldigt professionellt ordnat arrangemang, jag är verkligen imponerad. Jag slogs också av den härliga och positiva stämningen, feelgood-läsarna är verkligen de bästa. Mötet mellan besökarna på festivalen och författarna kändes väldigt avslappnat och ”nära” också, många kom fram och pratade med oss författare, vilket jag verkligen uppskattade. Sedan är det förstås extra pluspoäng för den fantastiska miljön i Mariefred och Gripsholms slott och värdshus, säger Anna.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.