fbpx

Här är böckerna folk oftast slutar mitt i, enligt Goodreads

Vilka böcker får dig att ge upp? Foto: Istock

Är det något folk inte är överens om, så är det väl böcker. Alla tycker olika. Och ibland måste man helt enkelt ge upp läsningen. De här böckerna har hamnat i topp på Goodreads lista över övergivna romaner.

Folk verkar älska att diskutera böckerna de har läst och forumen för det växer långsamt fram på nätet. Populärt i Sverige är Boktipset, och internationellt ser man ofta Goodreads dyka upp i samtal som rör böcker. Här kan man ta del av folks tankar om vad de läst och diskutera allt som har med författare och läsning att göra.

Överallt på sidan finns det så klart tipslistor i överflöd. Men det finns också listor som tas fram av andra anledningar. Som baserats på användarnas vanor och hur de kategoriserat sina böcker. Sånt jag vill läsa. Sånt jag har läst. Sånt jag aldrig tänker läsa.

ANNONS

En annan sådan avdelning är böcker som folk har börjat på men sedan inte läst klart, under listan Popular Abandoned Books. Och ja, det är faktiskt ett par oväntade titlar som dyker upp. Eller är de egentligen oväntade? Ju fler som läser en bok, desto fler blir det som både gillar och inte gillar den. Enligt all logik.

Högst upp på listan över böcker som inte lästs klart återfinns J. K. Rowling, och hennes The Casual Vacancy (Den tomma stolen). Den har placerats i den halvlästa hyllan inte mindre än 751 gånger, där den senare övergetts och blivit stående. Förgängligt få gånger så klart, om man ser till att den har fler än 280 000 betyg på sidan. Men ändå.

Tätt efter kommer Joseph Hellers roman Catch 22, och A game of Thrones av George R. R. Martin. Boktjuven ligger högt upp den också, precis som Fifty Shades of Grey. Närmsta svenska bok är Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. På sina håll också en del klassiker: Anna Karenina. Och Lolita, av Nabokov.

Tänk att böcker kan uppfattas så olika av läsarna. Själv lägger jag sällan ner en bok som jag påbörjat, jag är envis och försöker kämpa mig igenom. Det jag inte har någon tolerans med är ett torrt och trist språk, eller en intrig som skriker ut sin enfald, där jag långt innan det uttalas ser vad författaren håller på med.

Vad får dig att lägga en bok på hyllan?

Det är en diskussion värd namnet.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny