Här är böckerna folk oftast slutar mitt i, enligt Goodreads

Vilka böcker får dig att ge upp? Foto: Istock

Är det något folk inte är överens om, så är det väl böcker. Alla tycker olika. Och ibland måste man helt enkelt ge upp läsningen. De här böckerna har hamnat i topp på Goodreads lista över övergivna romaner.

Folk verkar älska att diskutera böckerna de har läst och forumen för det växer långsamt fram på nätet. Populärt i Sverige är Boktipset, och internationellt ser man ofta Goodreads dyka upp i samtal som rör böcker. Här kan man ta del av folks tankar om vad de läst och diskutera allt som har med författare och läsning att göra.

Överallt på sidan finns det så klart tipslistor i överflöd. Men det finns också listor som tas fram av andra anledningar. Som baserats på användarnas vanor och hur de kategoriserat sina böcker. Sånt jag vill läsa. Sånt jag har läst. Sånt jag aldrig tänker läsa.

En annan sådan avdelning är böcker som folk har börjat på men sedan inte läst klart, under listan Popular Abandoned Books. Och ja, det är faktiskt ett par oväntade titlar som dyker upp. Eller är de egentligen oväntade? Ju fler som läser en bok, desto fler blir det som både gillar och inte gillar den. Enligt all logik.

Högst upp på listan över böcker som inte lästs klart återfinns J. K. Rowling, och hennes The Casual Vacancy (Den tomma stolen). Den har placerats i den halvlästa hyllan inte mindre än 751 gånger, där den senare övergetts och blivit stående. Förgängligt få gånger så klart, om man ser till att den har fler än 280 000 betyg på sidan. Men ändå.

Tätt efter kommer Joseph Hellers roman Catch 22, och A game of Thrones av George R. R. Martin. Boktjuven ligger högt upp den också, precis som Fifty Shades of Grey. Närmsta svenska bok är Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. På sina håll också en del klassiker: Anna Karenina. Och Lolita, av Nabokov.

Tänk att böcker kan uppfattas så olika av läsarna. Själv lägger jag sällan ner en bok som jag påbörjat, jag är envis och försöker kämpa mig igenom. Det jag inte har någon tolerans med är ett torrt och trist språk, eller en intrig som skriker ut sin enfald, där jag långt innan det uttalas ser vad författaren håller på med.

Vad får dig att lägga en bok på hyllan?

Det är en diskussion värd namnet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL