Nils Gulliksson, illustratören och spelutvecklare. Foto: Ylva Bergman. Teckningen till höger är troll ur Monsterboken (1985). Original (med underliggande blyertsskissning synlig).

Nils Gulliksson får 2019 års Knut V Pettersson-stipendium

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det blir illustratören och spelutvecklaren Nils Gulliksson som får ta emot årets Knut V Pettersson-stipendium. ”Inspirerade av Nils Gullikssons penna har oräkneliga nya tecknare fötts”, skriver Svenska Tecknares styrelse i motiveringen.

– Att tilldelas Knut V Petterssons stipendium är lika roligt som överraskande. Det är också otroligt smickrande att hamna i samma sällskap som de tidigare stipendiaterna. Jag hade som ung den stora förmånen att få rita fantasy och science fiction, i en tid då det fortfarande ansågs obskyrt och hade låg status. När nu Sverige i allmänhet, och Stockholm i synnerhet, vuxit till en tung internationell aktör inom spelutveckling och underhållning ger mig detta erkännande gott mod att vandra vidare in i en digital tidsålder där tecknandet är mer relevant än någonsin, säger Nils Gulliksson om att få Svenska Tecknares stipendie, i ett pressmeddelande.

Den 23 maj överlämnas stipendiet på restaurang Magnolia på Södermalm i Stockholm, då även ett samtal mellan stipendiaten och journalisten Orvar Säfström hålls. Bland tidigare vinnare finns mängder av svenska serietecknarprofiler och bokillustratörer som Anna-Clara Tidholm, Martin Kellerman, Gunna Grähs och Lasse Sandberg (se även lista längre ner).


ANNONS


Svenska Tecknares styrelses motivering:
Nils Gullikssons bilder lyser av tecknarens iver att följa med i sitt eget ritäventyr. Här finns inte tid att stanna upp. Det är den hisnande känslan av en annan värld som betyder något. Det är lukten av alver och troll som stiger från pappret som är viktig, varelser så märkliga och otänkbara att man måste prova att rita en själv. Det är det som har fått en hel generation rollspelare i Sverige att fascineras, älska och följa hans verk. Inspirerade av Nils Gullikssons penna har oräkneliga nya tecknare fötts.

– Jag växte upp med Gullikssons Mutant-bilder och det går inte att nog understryka hur mycket de influerat mig, särskilt i arbetet med Ur Varselklotet och Flodskörden, säger illustratören Simon Stålenhag som de senaste åren fått ett internationellt genomslag med sina konstböcker.

Nils Gulliksson är kanske allra mest känd för sina bilder från 1980- och 1990-talen för rollspelsföretaget Äventyrsspel. Han skapade redan i gymnasieåldern sina stilbildande teckningar i Drakar och demoner och Mutant. På Äventyrsspel arbetade han sedan även som producent, projektledare och företagsledare. Idag är han aktiv som illustratör, koncepttecknare och storyboardtecknare. Gulliksson har stor betydelse inom svensk spelkultur och tar nu en plats i den rad av högt värderade tecknare som tilldelats Knut V Petterssons stipendium.

– I mina väldigt kantnötta spelböcker ser jag ursprunget, inträdet till det fantastiska. Det var Nils Gullikssons bilder jag växte upp med, det var dem jag kopierade och försökte lära mig själv att skapa otroliga figurer och världar av, säger Kim W Andersson, serietecknare och illustratör, som en kommentar till valet av Gulliksson.

ANNONS

Om Knut V Pettersson-stipendiet

Knut V Petterson var tecknare, grafiker och målare. Fonden instiftades 1972 av hans änka Kerstin och förvaltas av Svenska Tecknare. Stipendiet är en meritutmärkelse till en förtjänt tecknare över 40 år. Stipendiaten utses av Svenska Tecknares styrelse och är på 10 000 kronor. Det första stipendiet delades ut 1973 till föreningens förste ordförande, Einar Norelius. Efter det har ytterligare 45 förtjänstfulla medlemmar fått stipendiet.

Tidigare stipendiater
2018 Gunnar Lundkvist
2017 Stina Eidem
2016 Martin Kellerman
2015 Charlie Christensen
2014 Lena Furberg
2013 Joakim Pirinen
2012 Anna-Clara Tidholm
2011 Cecilia Torudd
2010 Jens Ahlbom
2009 Gunilla Kvarnström
2008 Tippan Nordén
2007 Carina Länk
2006 Johan Hagelbäck
2005 Gunna Grähs
2004 Owe Gustafson
2003 Lars-Erik Håkansson, Lehån
2002 Lasse Sandberg
2001 Bo Mossberg
2000 Fibben Hald
1999 Eva Eriksson
1998 Helga Henschen
1997 Bosse Falk
1996 Kerstin Thorvall
1995 Inga Borg
1994 Per Åhlin
1993 Ewert Karlsson, EWK
1992 Jane Bark
1991 Ulf Löfgren
1990 Mark Sylwan
1989 Svenolov Ehrén
1988 Åke Eriksson
1987 Kaj Beckman
1986 Björn Berg
1985 Lars Wellton
1984 Claes Bäckström
1983 Eric Linné
1982 Björn Jonson
1981 Curt Peters
1980 Erik Prytz
1979 Kerstin Abram Nilsson
1978 Gösta Kriland
1977 Ann Margret Dahlquist Ljungberg
1976 Eric Palmquist
1975 Georg Lagerstedt
1974 Edward Lindahl
1973 Einar Norelius

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.