fbpx

Anna Jansson skriver ny deckarserie – första boken i september 2019

Författaren Anna Jansson. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Visby och kriminalkommissarie Maria Wern – det är vad de flesta förknippar med henne. Men snart är det dags att byta fokus till Örebro och den sörjande polisen Kristoffer Bark. I höst går startskottet för en helt ny deckarserie av Anna Jansson.

Det är 19 år sedan den första Maria Wern-boken gavs ut och just nu finns bok nummer 20 i serien i bokhandeln. Många läsare har fastnat för den skickliga polisen i Visby som kämpar med att få familjelivet att gå ihop med det krävande yrket – och minst lika många tittare har sett Eva Röses gestaltning av Maria Wern i tv.

Men nu satsar Anna Jansson på ett nytt spår. I september ger hon ut boken Dotter saknad, som är den första i en ny serie deckare. Där är handlingen flyttad till Örebro och huvudpersonen en helt annan.

– Det var helt oemotståndligt att skriva om honom. Det är så med karaktärerna, de kräver uppmärksamhet, till slut får man bara ge upp, säger hon.

ANNONS

Det är Kristoffer Bark hon talar om – kriminalinspektör i Örebro. Han står i centrum för serien som fått den dubbeltydiga titeln ”Bergslagens blå”, ett namn som syftar på polisen, men också på en osedvanligt härdig vindruva som klarar att växa även i Bergslagen. Och Kristoffer Bark har fått stå ut med en hel del.

Han letar efter sin dotter som försvann på sin egen möhippa. Sitt eget liv har han pausat, relationen till hustrun har gått i kras, det sociala livet är en katastrof.

– Kristoffer har ett helt annat mörker i sig än Maria. Han har episoder då han drabbas av en oresonlig vrede. Till slut skickar polisledningen i Örebro honom till en psykolog, om han vill vara kvar som polis måste han skaffa sig impulskontroll.

ANNONS

Anna Jansson är själv född i Visby, men bor sedan lång tid tillbaka i Örebro där hon under 25 års tid arbetade som sjuksköterska – innan hon bestämde sig för att satsa fullt ut på skrivandet.

TT: Det har ju blivit vanligt med deckarvandringar – tror du att det kommer att arrangeras sådana även i Kristoffer Barks fotspår i Örebro?
– Det kan tänkas. På Gotland har jag haft guidade turer och bussutfärder i Maria Werns fotspår där jag visar de ställen där jag har mördat. Jag brukar börja med att säga att jag har dödat 73 personer på Gotland, hur vågar ni sätta er på samma buss?

Men den nya serien innebär inte slutet för böckerna om Maria Wern.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Hon ger inte tappt så lätt hon heller så jag kommer att skriva serierna parallellt precis som jag har gjort tidigare, när jag har skrivit deckare parallellt med feelgood och barnböcker.

TT: Hur orkar du hålla i gång?
– Jag gör en bok i taget. Men det är landstingstempo skulle jag säga, det var ungefär den här hastigheten man har i vården. Då hinner jag ändå dricka varmt kaffe när jag skriver och gå på toa.

Text: Sara Ullberg/TT

Fakta: Anna Jansson

Född: 1958 i Visby.
Bor: I Örebro.
Bakgrund: Arbetade som sjuksköterska i många år även sedan hon debuterat som författare. Hennes första bok Stum sitter guden kom 2000 och har följts av ett stort antal sedan dess. Det är framför allt böckerna om kriminalinspektör Maria Wern som har gjort henne känd. De har också blivit tv-serie och film med Eva Röse i huvudrollen.
Skriver också: Feelgood om den varmhjärtade hårfrisörskan Angelika Lagermark och en barnboksserie om Maria Werns son Emil.
Aktuell med: Dotter saknad som ges ut i september 2019. Boken är också TT:s sommarföljetong. Den tjugonde boken av Maria Wern, Mitt hjärta är ditt, släpptes den 6 mars 2019.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.