fbpx

Waterstones-chef varnar för Amazon: ”Släpp inte in räven”

Räven och hönshuset. Så beskrev Waterstones boss Amazon och förlagen. Illustration: iStock.

James Daunt, chef för bokhandelskedjan Waterstones, varnar skotska bokbranschen för Amazons dominans. Största skräcken: att Amazon startar en prenumerationstjänst för pappersböcker.

– Amazon är en kommersiellt driven organisation med extrem kraft och allting indikerar att den inre dynamik som finns i dess natur … Amazon är definitivt en räv, men förlagen kontrollerar denna bransch, de har talangen och innehållet, och så länge de gör sitt jobb genom att skydda och vårda den talangen och om de lever jämsides med [fysiska] bokhandlare i relativ harmoni [kan bokhandeln rida ut stormen] … men tro inte att [Amazon är] något annat än en räv, och släpp inte in dem i hönsgården, sa James Daunt i ett tal på Scottish Book Trade Conference i tisdags.

Antalet indiebokhandlare ökar åter och försäljningen av tryckta böcker gick upp förra året så bokbranschen är i ”hyfsat god form”. Men detaljhandelns problem är ett orosmoln då andra typer av butiker stänger på grund av konkurrens från ehandel, vilket ger cityhandeln problem, skriver The Bookseller.

Amazons erbjudanden med Prime-medlemskap och leverans samma dag sätter press på den fysiska bokhandeln.

ANNONS

– Om prenumerationer skulle dyka upp i den fysiska bokens värld skulle livet helt ärligt bli outhärdligt, sa Daunt som samtidigt var självkritisk mot hur branschen fungerar idag med ineffektivitet i hur böcker flyttas runt (tryck, distribution, uppackning, returer) och att branschen måste hitta sätt att sänka kostnaderna men samtidigt betala bra löner.

Men samtidigt har Amazon faktiskt redan testat det där med abonnemang i form av bokboxar, som Boktugg skrev om i maj förra året, då de lanserade boxar med barnböcker.

Prenumerationstjänst för pappersböcker, låter inte det lite som … bokklubbar?
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny