ANNONS

Christoffer Carlsson om ett mord i hemstaden

Deckarförfattaren och kriminologen Christoffer Carlsson deltar i SVT:s "Veckans brott": "Vi kommer med idéer och det är spännande att vi ofta börjar i ett ärende och går över i en större och djupare diskussion." Foto: Jessica Gow/TT.

Han är kriminolog, deckarförfattare – och analyserar numera brott i SVT. Boken ”Järtecken” är Christoffer Carlssons mest personliga hittills och skildrar ett mord i hemstaden Marbäck.

Han är ett stort fan av Leif G W Persson. Så när Christoffer Carlsson fick erbjudandet att medverka i den nya säsongen av ”Veckans brott” var han först rätt tveksam.

– Ingen kan ersätta honom. Samtidigt är det viktigt att SVT har ett stort och ambitiöst kriminalmagasin, säger han när TT möter honom på hans kontor på Stockholms universitet.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Efter att ha talat med Camilla Kvartoft om det nya kriminalmagasinet tackade Christoffer trots allt ja.

– Att kriminologin skulle vara utanför skulle kännas fel.

Christoffer Carlsson är alltså dubbelt aktuell, för i vår kommer hans nya roman Järtecken. Till skillnad från de fyra senaste böckerna om den plågade polisen Leo Junker är det här en fristående bok. ”Järtecken” handlar om ett brott och hur det påverkar människor under många år framöver.

– När jag skrev böckerna om Leo Junker ville jag utmana mig själv, jag förstod att det kunde vara svårt att skriva en serie. När de fyra böckerna var klara hade jag publicerat många böcker under en kort tid, så jag tog det lugnt och ägnade mig åt andra projekt, säger han.

ANNONS

Men saker hände i hans eget liv som gav honom idén till en ny bok. Den kretsar kring ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck, 1994. Den skyldige identifieras och döms men brottet skapar ringar på vattnet. Där finns också pojken Isak med järtecknet, som är rädd att han en dag ska göra något förfärligt.

Christoffer Carlsson berättar att det här är hans mest personliga bok hittills, men är sparsam med detaljer kring varför.

– Även om väldigt lite av det som händer har hänt mig, så finns det något självbiografiskt på nästan varje sida, säger han och sammanfattar kryptiskt:

– I boken finns det en pojke, en morbror, ett hus som brinner, och där finns en död kvinna. Morbrodern försvinner och pojken blir förkrossad. Jag hade en fantastisk morbror, det var ett hus som brann, ingen död kvinna, men min morbror togs ifrån mig.

Christoffer Carlsson kommer själv från halländska Marbäck, där ”Järtecken” utspelas. Han ville skildra sina minnens ort, som var en plats för ”både trevliga och hemska stunder”. Han är uppvuxen i utkanten, på den lilla orten Tofta.

– Min avsikt var att man skulle kunna använda boken som karta, men det påståendet kommer nog att åka på stryk. Dels kan ju mitt minne vara fel, dels ritades en del om av stormen Gudrun, säger han.

I bygden finns hans egen historia, och vissa av personerna i boken är ett hopkok av folk som har funnits på riktigt. En enda person är helt autentisk, till och med namnet är detsamma.

Han har velat skriva om den här platsen förut, men utan att riktigt våga. Att han nu ändå gör det hör ihop med flera privata händelser. Personer ur hans liv försvann och hans barndomshem såldes, vilket var starkt känslomässigt för honom.

– Jag kunde inte minnas en tid då det inte fanns i vår ägo, säger han.

Om det blir en ny säsong med ”Veckans brott” kan Christoffer Carlsson ännu inte säga. Och det kommer att dröja några år innan nästa bok kommer.

– Jag vill skriva färre men bättre romaner. Inte en om året, jag vill tänka mer.

Text: Gunnar Rehlin

Fakta om Christoffer Carlsson

Född: 1986 i Halmstad.
Bor: Stockholm.
Yrke: Doktor i kriminologi och författare.
Bakgrund: Christoffer Carlsson debuterade 2010 med ”Fallet Vincent Franke”. Genombrottet kom med romankvartetten om Leo Junker. För ”Den osynlige mannen från Salem” belönades han med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013. ”Oktober är den kallaste månaden” tilldelades 2016 års barn- och ungdomspris Spårhunden.
Aktuell: Med boken Järtecken, bisittare i ”Veckans brott” i SVT.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se