fbpx

Sara Danius ville tillbaka – nobbad av Svenska Akademien

Sara Danius lämnar Svenska Akademien. Bilden är tagen på Nobelbanketten i vintras. Arkivbild: Fredrik Sandberg / TT.

Sara Danius lämnar Svenska Akademien. Det meddelar Akademien i ett pressmeddelande, där de också ber Sara Danius om ursäkt. Enligt Sara Danius erbjöd hon sig att komma tillbaka till posten som ständig sekreterare för några dagar sedan.

”Den nuvarande sekreteraren slutar till sommaren av åldersskäl. Det blev nej tack. Jag beslöt mig då för att lämna Akademien även som passiv ledamot”, skriver hon i ett pressmeddelande.

”Svenska Akademien har bedömt att det funnits sakliga skäl att avsluta Sara Danius sekreterarskap i förtid. Detta har lett till affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor. Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta”, skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson uppger för TT att parterna nått en uppgörelse men vill inte kommentera detaljerna. Sara Danius advokat Anders Elmér säger till TT att förhandlingarna mellan Sara Danius och Akademien har pågått sedan april förra året.

ANNONS

– Akademien godtog ganska tidigt att hon skulle få tolv månaders arvode under en form av uppsägningstid. Sedan dess har förhandlingarna koncentrerat sig kring huruvida hon även skulle få ett avgångsvederlag. Nu har vi kommit till en överenskommelse som båda parter har accepterat och som innebär att Sara Danius även får nio månaders avgångsvederlag, säger Anders Elmér.

Sara Danius själv skriver i ett pressmeddelande att det har varit en ära att få sitta i Akademien.

”Jag har fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien, stol nummer sju, som en gång bekläddes av den första kvinnan att väljas in i Akademien, Selma Lagerlöf. För mig har det varit en ära att få sitta på denna stol.”

ANNONS

Sara Danius menar att det arbete hon initierade i samband med att skandalen kring den så kallade kulturprofilen rullades upp trots allt till stor del genomförts.

”De mått och steg jag föreslog beträffande NN (kulturprofilen, reds anm) och för att modernisera Akademiens eget regelverk, och som då avvisades av Akademiens majoritet, har sedan dess i stora delar förverkligats. Ironin är påtaglig och priset för Akademiens del har varit högt. Jag beklagar det, samtidigt som det är glädjande att församlingen sent omsider är på rätt väg.”

Danius uppmanar också Akademien att arbeta kring mångfaldsfrågor.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

”Inte långt efter det att jag tvingades lämna min befattning sjönk antalet kvinnliga ledamöter till en (1). Må detta aldrig upprepas. Må Akademien också förstå att mångfald på alla vis, inte bara när det gäller förhållandet mellan män och kvinnor, är en god, ja, till och med nödvändig sak i en värld som vår”.

Sara Danius valdes in på stol 7 efter Knut Ahnlund 2013 och blev två år senare Svenska Akademiens ständiga sekreterare. I samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen uppstod en djup spricka i Akademien som till slut resulterade i att hon lämnade sin post som ständig sekreterare.

Innan dess hade hennes kollega, tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl i ett sedermera hårt kritiserat debattinlägg i Expressen beskrivit Danius som ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

– Det har varit väldigt mycket känslor och det kommer att ta sin tid innan allt läggs till rätta. Men inom Akademien känner vi oss styrkta i vår process. Vi får ta den kritik som kanske kommer att finnas, men jag tror också att många är väldigt lättade över att vi är på väg att lösa våra problem, säger Anders Olsson nu.

Beskedet i april 2018 om att Sara Danius lämnade posten som ständig sekreterare skapade stor upprördhet. På sociala medier trendade hashtaggarna #knytblus och #backasara. Bland dem som lade ut en bild på sig själv i Danius signaturplagg knytblusen märktes dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP). Den 19 april hölls också flera stödmanifestationer runt om i landet, bland annat utanför Börshuset i Stockholm.

Anders Olsson är medveten om att Sara Danius slutgiltiga avgång också skulle kunna tolkas som ”patriarkatets seger över en stark kvinna”.

– Men jag vänder mig mot den bilden. Det är också en konflikt som har funnits mellan kvinnor, det är andra mönster som har varit avgörande här. Och vi är i färd med att välja in fler kvinnor i Akademien, det är vår vilja och det kommer vi att visa.

TT: De tre tomma stolarna kommer alltså att besättas med kvinnor?
– Ja, det är nödvändigt för att jämna ut förhållandet mellan män och kvinnor i Akademien. Det räknar jag med.

Sara Danius har hållit förhållandevis låg profil offentligt sedan den värsta turbulensen kring Svenska Akademien inträffade. I januari återinträdde Peter Englund och Kjell Espmark i arbetet i institutionen, men hon valde då att stå kvar utanför.

Anders Olsson välkomnar hennes beslut att slutgiltigt lämna Svenska Akademien.

– Nu kan vi blicka framåt mer bestämt. Det finns inga låsningar i Akademien längre. Om vi kommer att lyckas fylla de här tre stolarna inom en rätt snar framtid kommer nästan halva Akademien att vara ny. Det innebär ju också att vi inte kommer att vara så upptagna av de konflikter som har rått tidigare, säger han.

Text: Sara Ullberg/TT

Svenska Akademiens ledamöter – stol för stol

Stol nummer 1: Eric M. Runesson, jurist
Stol nummer 2: Bo Ralph, språkforskare
Stol nummer 3: Sture Allén, språkforskare
Stol nummer 4: Anders Olsson, författare och litteraturforskare samt Akademiens ständige sekreterare
Stol nummer 5: Göran Malmqvist, språk- och litteraturforskare
Stol nummer 6: Tomas Riad, språkforskare
Stol nummer 7: Vakant efter det att Sara Danius, litteraturforskare och författare, utträdde ur Akademien 26 februari 2019
Stol nummer 8: Jesper Svenbro, antikforskare och poet
Stol nummer 9: Vakant efter det att Jayne Svenungsson, teologiforskare, utträdde ur Akademien 7 november 2018
Stol nummer 10: Peter Englund, historiker och författare
Stol nummer 11: Mats Malm, författare och litteraturforskare
Stol nummer 12: Per Wästberg, författare
Stol nummer 13: Vakant efter det att Sara Stridsberg, författare och dramatiker, utträdde ur Akademien 7 maj 2018
Stol nummer 14: Kristina Lugn, poet och dramatiker
Stol nummer 15: Jila Mossaed, poet
Stol nummer 16: Kjell Espmark, författare och litteraturforskare
Stol nummer 17: Horace Engdahl, författare och litteraturforskare
Stol nummer 18: Tua Forsström, poet, tar sitt inträde i Akademien vid dess högtidssammankomst i december 2019

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.