ANNONS

Harlequin genom tiderna. Foto: Harlequin/Harper Collins

Harlequin fyller 40 och storsatsar på ljudböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I år fyller förlaget Harlequin 40 år i Norden och detta firar man med en stor ljudbokssatsning. Under våren 2019 kommer 40 nya ljudböcker.

I samband med Harlequins 40-årsjubileum inleder förlaget en ny satsning: romance i ljudboksform. 40 ljudböcker ska släppas under våren, på alla de nordiska marknader där moderförlaget Harper Collins finns (Sverige, Norge, Finland och Danmark).


ANNONS


”När Harlequin gav ut sina första böcker i Sverige 1979 såg bokmarknaden helt annorlunda ut än idag. Det som skiljde Förlaget Harlequin, eller Harlekin som det hette på den tiden, från andra förlag var att de gav ut pocketböcker till ett bra pris som såldes där kvinnor rörde sig i vardagen – i livsmedelsaffärer, på tågstationer och i kiosker på stan”, skriver Harper Collins i ett pressmeddelande.


ANNONS


– Det har alltid varit en del av Harlequins strategi att finnas där läsarna finns. Med tanke på att romance är den största litterära genren i världen i kombination med den ökade ljudbokslyssningen är det naturligt att ljudboksutgivningen av Harlequin nu utökas för att matcha efterfrågan, säger Anette Ekström, VD för Harlequin och HarperCollins Nordic, i samma pressmeddelande.

Till Boktugg säger Anette att Harlequins ljudböcker är till för alla kanaler, både streaming och à la carte.

– Att göra läsning/lyssning tillgängligt för så många som möjligt är det viktigaste för oss. Harlequinromanerna lämpar sig väldigt väl för ljudbokens format eftersom de är lagom långa och fångar många läsare i farten.

Hur hittar ni bra inläsare som passar till Harlequins titlar? Något särskilt som krävs för att läsa in romance?
– Vi har ett mycket nära samarbete med vår ljudboksproducent som är suverän på att hitta rätt inläsare till rätt typ av bok. Som för alla genrer är det viktigt med rätt känsla. En inläsare som tycker om romance brukar också vara bra på att läsa in just den genren, säger Anette.

Förlaget firar även jubileet genom att ge ut fem samlingsvolymer, med fyra berättelser i en. Den första jubileumsboken släpptes igår.

Harlequins viktiga årtal

1908 Förlaget Mills & Boon startar utgivning av romantisk litteratur i England.

1949 Förlaget Harlequin startar i Kanada och samarbetet med engelska Mills & Boon inleds.

1971 Mills & Boon går upp i Harlequin Enterprises Ltd. Man satsar nu stort på att massproducera och marknadsföra romantiska böcker.

1979 Förlaget Harlequin etableras i Norden och första titeln ges ut i Sverige. En stor del i framgången är att man satsar på försäljning utanför den traditionella bokhandeln för att göra litteraturen lättillgänglig för alla.

2014 HarperCollins Publishers köper Harlequin. Tillsammans bildar de världens idag näst största bokförlag med utgivning i över 110 länder och på över 34 språk.

2015 Förlaget Harlequin byter namn till HarperCollins Nordic AB. Förlagsnamnet Harlequin lever kvar och förlaget ger idag ut fler böcker än någonsin.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »