Jenny Dahlberg antogs av Lind & Co på synopsis

Jenny Dahlberg har skrivit en rad böcker, många av dem som spökskrivare. Men nu har hon blivit antagen baserat på ett synopsis. Foto: Privat. Bakgrundsfoto: iStock.

Förlag brukar vilja se hela manus innan de antar en bok, i alla fall skönlitterära. Men det finns undantag. Jenny Dahlberg skickade in ett synopsis som antogs direkt av Lind & Co innan hon skrivit mer än ett kapitel.
Alla bokförlag har fått dem. De ofärdiga manusen från förhoppningsfulla debutanter som undrar ”kan ni läsa det jag skrivit hittills så vet jag om jag ska skriva färdigt?”. Svaret blir nästan alltid detsamma: ”Vi läser inte halva manus.” Visst finns det undantag, men förlaget vill veta att författaren klarar att slutföra berättelsen – inte bara påbörja.

Men det finns undantag. Jenny Dahlberg hörde av sig till Boktugg och berättade att hon blivit antagen av ett mellanstort förlag efter att ha skickat in ett synopsis tillsammans med ett provkapitel. Nu har hon skrivit avtal på en bok som ännu inte är skriven.

Hur ofta antar ni manus baserat enbart på synopsis och provkapitel?
– Det är ganska ovanligt med okända författare (kanske har vi aldrig gjort det) men väldigt vanligt med etablerade författare. I det här fallet kände vi direkt att det fanns ett berättande anslag som grep tag i läsaren och med tanke på att hon skrivit flera bra böcker tidigare kände vi ingen tvekan, säger Kristoffer Lind, förlagschef på Lind & Co.

Faktum är att Lind & Co var Jenny Dahlbergs förstahandsval. Hon mejlade inte ens en handfull (eller ännu fler) förlag som författare annars ofta gör.

– Det är det som är det fantastiska i detta. Jag mejlade bara Kristoffer Lind på Lind & Co, bifogade de 16 manussidorna och synopsissammanfattning och kapitelsynopsis och avslutade mitt mejl med ”jag har inte mejlat något annat förlag utan bara Lind & Co”, säger Jenny Dahlberg.

– Jag minns att jag mejlade honom klockan 07:00 en fredag morgon i början av oktober (2018) och fick svar tre timmar senare, att det lät intressant och att han bollat vidare till en förläggare på förlaget (Zandra Weldon). Zandra mejlade mig på min födelsedag (11 oktober) att hon fått mejlet och kommer att läsa inom kort … sedan dröjde det bara till fredag den 23 november tills jag fick det efterlängtade mejlet från Zandra som skrev något i stil med: ”Nu har både jag och Kristoffer läst Lotten, båda med exakt samma reaktion: Va?! Är det slut nu, nej!!! Så nu vill jag gärna skicka en avtalsoffert till dig, något jag aldrig gjort utan att läsa ett helt manus men det här kan inte bli annat än bra!”

Ser ni någon trend mot att det kommer mer genomarbetade förfrågningar med synopsis, kapiteldisposition och så vidare idag än för säg fem-tio år sedan?
– Svårt att säga, det har alltid varit vanligt att folk försöker sälja in eller pitcha idéer på oss med hjälp av synopsis eller provkapitel men ofta är det ganska oerfarna skribenter som inte riktigt förstår hur svårt det är att bedöma ett manus utifrån ett synopsis, säger Kristoffer Lind.

Hur många spontanmanus får ni in på ett år – och hur många ger ni ut?
– Ungefär 2500 manus om året. Vi ger vanligtvis ut några stycken men i år har vi ökat till ett tiotal.

Vi återvänder till Jenny Dahlberg och ber henne berätta om idén till storyn och vad som fick henne att pitcha den. Idén till ”Lotten” (arbetsnamn) fick Jenny redan 2009 när hon gick en filmmanusförfattarkurs i Stockholm.

– Jag pitchade idén för några av mina kurskamrater och fick positiv feedback. En av kursarna har frågat mig minst en gång per år hur det går med ”Lotten” men det är nu först jag har kunnat säga att idén verkligen blir av. ”Lotten” är en nutidsroman som handlar om lycka – och olycka. Den har legat och gottat till sig under alla dessa år och jag har bollat idéer med mig själv och skissat lite på synopsis och innehåll, vridit och vänt på vändpunkterna och det var först när jag tog hjälp av författarcoach Pia Lerigon för ungefär ett år sedan som polletten trillade ner. Hon hjälpte mig att komma över den jobbiga tröskeln, att få mig att tro på min idé och på den vägen är det, säger Jenny Dahlberg.

Hon är alltså inte ny som författare. Hon debuterade som 27-åring (2003) på Bokförlaget Forum med den självbiografiska boken Tjock! som handlar om hur det är att vara tjock i ett utseendefixerat Sverige. Den fick enorm genomslagskraft.

– Det var verkligen mina 15 minutes of fame! Jag gjorde fyra intervjuer dagligen i ungefär två månaders tid och medverkade i både TV, radio och press i alla dess former. Jag minns att jag sa till Annelie Eldh (pressansvarig på Forum) att jag hade en önskan om att medverka både i Nyhetsmorgon på TV4 och i morgonprogrammet på SVT – jag var lite kaxig kan jag se i efterhand – och hon sa till mig: ”Det är nog bara Göran Persson som har den förmånen”, säger Jenny och fortsätter:

– Men tro det eller ej. Jag fick både Nyhetsmorgon i TV4 och morgonsoffan i SVT, senare också SVT Debatt med Lennart Persson och en mängd andra TV-program. Jag tror jag fick ungefär 100 recensioner … varav en som var lite negativ. Tjock! sålde till Finland och Estland också. Tror jag sammanlagt sålde mer än 10 000 exemplar och det är verkligen bra för att vara debutant.

Tre år senare kom uppföljaren När jag fyller 30 ska jag vara smal, även den på Forum.

– Då hade jag tränat bort 50 kilo på 20 månader. Jag blev träningsnarkoman utan dess like. En månad innan boken skulle ha release upptäckte jag att jag var gravid, med min idag 12-åriga dotter. Så sakta men säkert smög sig kilona på igen … Men det var en härlig resa att få göra, både med kilona och med böckerna.

Jennys första skönlitterära roman Ligg med mig! kom ut på Whip Media hösten 2017. Den hamnade lite i skymundan, upplevde Jenny.

– Whip är ett mindre förlag som inte har samma resurser som ett större förlag när det gäller marknadsföring. Ligg med mig! skrev jag mellan 2008 och 2012 så den låg länge i byrålådan innan den fick hamna mellan bokpärmarna. Boken var faktiskt aktuell på Bokförlaget Forum, jag fick ett positivt förhandsbesked av min dåvarande förläggare Anders Sjöqvist redan 2012, men så helt plötsligt kom en annan förläggare in och ville säga sitt och de två kunde inte komma överens så det föll på målsnöret …

Hur känns det att ha sålt in något som du ännu inte har skrivit klart, nervöst? Hur ser tidsplanen ut?
Det känns WOW liksom! Men jag jobbar bäst under press, det har jag lärt mig genom åren. Och både Tjock! och När jag fyller 30 ska jag vara smal blev antagna innan de var skrivna (visserligen fackböcker) så det är på ett sätt det jag är van vid. Hela min författarkarriär har varit som att halka in på ett bananskal. Jag har haft enorm tur i kombination med skicklighet och att skriva böcker som just där och då är helt rätt i tiden. Men självklart är jag nervös. Jag känner såklart lite prestationsångest, men det är nog helt naturligt.

Tidsplanen är preliminär men Jenny säger att hon kommer att mejla sin förläggare Zandra Weldon en gång i månaden med de manussidor hon presterat, vilket enligt planen är ungefär 30-35 sidor.

– Planerad utgivning är Bokmässan 2020 så jag har ungefär ett år på mig att skriva färdigt. Men jag har ett tydligt synopsis kapitel för kapitel så här väntas inte på någon inspiration. Det är som Jan Guillou säger: ”Det är som vilket 9-17-jobb som helst. Bara sätta sig och skriva.” Och det tänker jag göra! Var så säker.

Är det en traditionell roman eller en ljudboksserie?
– Traditionell fysisk roman som även kommer att komma ut som ljudbok ganska samtidigt som den fysiska boken. Jag har redan fått bestämma formgivare (och hon har tackat ja) och nu har jag önskemål angående ljudboksinläsare också, så jag hoppas förlaget går med på det också … för hon tackade ja på Messenger samma dag jag skrev avtal med Lind & Co utan att ens veta vad romanen handlar om.

Förutom de böcker vi redan nämnt har Jenny Dahlberg spökskrivit ett tjugotal böcker de senaste tio åren. Allt från barn- och ungdomsböcker till spänningslitteratur för vuxna. Böcker (och författare) som fått synas i Nyhetsmorgon och andra TV-program bland annat.

– Men det gläder mig bara, även fast det kan klia i fingrarna och jag vill utropa: ”Den där boken har jag skrivit.” Men över min döda kropp att jag skulle avslöja något för någon. Inte ens min sambo vet något om mina hemliga uppdragsgivare. Det tar jag med mig till graven, säger Jenny.

– Det är ett spännande jobb där jag möter människor med intressanta historier. Både kända och mindre kända människor har jag hjälpt. De flesta utgivna, men det finns även manus som jag skrivit som bara hamnat i byrålådan, eller sådant som är utgivet bara för den närmaste kretsen av släkt, vänner och bekanta.

Nu ska hon alltså skriva klart manus till ”Lotten” men hon planerar även att skriva lite annat nästa år.

– Jag har, tillsammans med en annan spökskrivare, ett nytt projekt på gång som kommer lanseras utomlands. Men just nu kan jag inte avslöja mer än så, säger Jenny Dahlberg hemlighetsfullt.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.