fbpx

Julkalender 2018 – lucka 14: Konsten att förutspå framtiden

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 14. Bakgrundsbild: Pixabay.

Hur kommer bokbranschen att utvecklas under 2019 och kan man hitta svaret i Nostradamus nedtecknade profetior? Vi öppnar lucka 14.

Okej, varför hittar vi Nostradamus, egentligen Michel de Nostredame, bakom lucka 14 i Boktuggs Julkalender? Jo, han föddes den 14 december 1503 i Saint-Rémy-de-Provence, alltså denna dag för 515 år sedan.

Nostradamus (vi kallar honom det eftersom alla andra gör det) var en fransk astrolog, matematiker, läkare och filosof. Inte författare alltså.

ANNONS

Nostradamus är dock mest känd för att ha nedtecknat profetior som sägs förutse framtida händelser från 1500-talet och framåt. Dessa framtidsspaningar publicerades i förtäckt versform i boken Centuries (även kända som Les Prophéties de Michel de Nostredame) 1555 (utvidgad utgåva 1568).

Denna finns utgiven på svenska så sent som för tio år sedan, med titeln Profetior. Anno 1555 som beskrivs så här: ”Olycksbådande järtecken löper som en röd tråd genom de märkliga visionerna av krig, tyranni och katastrofer. Profetiorna placeras i sitt ursprungliga sammanhang och fram träder en ny bild av Nostradamus – en humanist – och en mäktig text som manar till eftertanke. Parallellt med översättningen finns en faksimil av originalutgåvan på uppslagets andra sida.”

Michel läste till apotekare och utvecklade rosenpillret som påstods skydda mot pest. Tillsammans med Julius Caesar Scaliger, en av renässansens ledande vetenskapsmän, försökte han hitta ett botemedel mot pesten i den sydfranska staden Agen. Men Michel fick snart erfara att varken rosenpillret eller pestforskningen kunde rädda hans hustru och tre barn – hela hans familj dog i pesten 1534.

ANNONS

Istället började han resa runt i Frankrike och Italien för att jobba som apotekare och pestläkare. Det är i det sistnämnda vi kan hitta anledningen till hans intresse för astrologi och det övernaturliga. Pestläkare tog till alla medel: magiska cirklar och andebesvärjning användes i brist på medicinska botemedel.

1547 inledde Michel en ny karriär som spåman och gav 1550 under sitt nya namn Nostradamus ut en almanacka – fylld av horoskop och förutsägelser. Boken blev en succé och inledningen på vad som egentligen kan kallas en författarkarriär. Varje år gav han ut en eller flera almanackor och han fortsatte fram till sin död 1566.

Men som alla författare jobbade han också med ett stort verk. För Nostradamus var detta Profetiorna som kom att ges ut i fyra delar mellan 1555 och 1558 med sammanlagt 1 000 förutsägelser – varav 942 finns bevarade. Till skillnad från almanackorna sträcker sig dessa längre fram i tiden – men utan några angivna årtal.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Merparten av profetiorna handlar om katastrofer: pestutbrott, jordskalv, krig, översvämningar, bränder, invasioner, mord, torka och slag. Ett gemensamt drag är dock att de är vagt formulerade och därför kan tolkas att beskriva många olika händelser.

Ungefär som om vi skulle ge oss på en spådom om bokbranschens framtid och beskrev den som så här:

På den sista sidan ska mången läsa
och böcker färdas jorden runt:
där gammal och ung ska placera sin näsa
– en berättelse lever bortom sin bunt.

Hur tolkar man det? Betyder det att folk kommer att sluta läsa och bara lyssna på ljudböcker? Eller att folk kommer att läsa mer och ingen kommer att kunna undvika att läsa klart en bok?

Det har skrivits en hel del böcker om Nostradamus profetior. Terry Pratchett och Neil Gaiman har exempelvis skrivit en parodi, Goda Omen, som driver hejdlöst med både Nostradamus och Uppenbarelseboken.

Källor: Wikipedia och Allt om historia.

Dagens utgivningar

Inte ens Nostradamus hade kunnat förutspå de titlar som vi hittat i dagens skörd. Idag släpps mer än 60 titlar på svenska. Här är några vi drog ur högen:

Skuggorna på Frostbacken

Skuggorna på Frostbacken

  • Förlag: Idus Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-19
  • ISBN: 9789175779317

Källarmänniskor

Källarmänniskor
 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.