fbpx

Julkalender 2018 – lucka 5: En prisbelönt ungdomsboksförfattare

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 5. Bakgrundsbild: Pixabay.

Idag 5 december 2018 fyller den svenska författaren Peter Pohl 78 år. Han har skrivit många uppmärksammande ungdomsböcker, och 1992 belönades han med Augustpriset.

Den 5 december 1940 föddes Peter Pohl i Hamburg. Han flyttade till Sverige som fyraåring tillsammans med sin svenska mamma efter att pappan dött under andra världskriget. Här utbildade han sig inom fysik och matematik och blev till slut lektor i numerisk analys vid KTH. År 2005 gick han i pension.

Han började skriva och fotografera redan som ung men det kom att dröja innan han tog upp sina kreativa intressen på nytt. Under 1970-talet gjorde han ett antal kortfilmer och 1983 gick han på Ordfronts författarverkstad vilket ledde in honom på en författarkarriär parallellt med jobbet som forskare.

ANNONS

Peter Pohl debuterade som 45-åring 1985 med boken Janne, min vän som tilldelades både Litteraturfrämjandets debutantpris och Nils Holgersson-plaketten. Hans bok Jag saknar dig, jag saknar dig!, som han skrev tillsammans med då 16-åriga Kinna Gieth, fick Augustpriset 1992. År 1995 fick han Astrid Lindgren-priset och 1997 blev han återigen nominerad till Augustpriset.

Av hans andra romaner kan nämnas Vi kallar honom Anna, Alltid den där Anette!, Sekten: en sann historia, En vän som heter Mia. Dessutom har han skrivit både poesi och flera läroböcker i numeriska metoder. Hans senaste bok, bilderboken Fräse, släpptes 2016 på det lilla förlaget Smultron.

Pohls böcker handlar ofta om barn eller unga som har det svårt på olika vis, och han har skildrat allt ifrån brutalitet och missförhållanden till sorg och död. En del diskussioner har uppstått genom åren kring om vissa av hans böcker är alltför mörka för unga läsare. Själv menar han att han inte skriver för en speciell målgrupp, men de flesta av hans titlar har likväl marknadsförts och sålts som ungdomsböcker.

Dagens titlar

Idag släpps 17 böcker på svenska. Bland annat släpper det nystartade förlaget Gre-ny-lin sina första titlar, rockfotoboken Let there be rock och samlingen Fotbollsdrömmar på vykort.

Solitär

Solitär

  • Förlag: Calidris
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-05
  • ISBN: 9789188703866

Stor lastbil ... liten sparkcykel

Stor lastbil ... liten sparkcykel

  • Förlag: Tukan Förlag
  • Format: Boardbook
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-06
  • ISBN: 9789177834540

Let there be rock

Let there be rock

Fotbollsdrömmar på vykort

Fotbollsdrömmar på vykort
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny