fbpx

Kokböcker till nästa års Gourmand Awards sökes

Några av de inskickade bidragen. Foto: Pelle Agorelius

Just nu söker Gourmand Awards jury kokböcker och matmedia publicerat mellan den 15 november 2017 och 15 december 2018 för att kunna plocka ut tävlingsbidragen som ska delta i Gourmand Awards 2019. 

Den 18 december tillkännages vilka svenska bidrag som får titeln Winner-Sweden 2018 i kokbokstävlingen Gourmand Awards. Bidragen hedras inte bara med den utmärkelsen utan kommer också tävla i nästa års upplaga av den internationella tävlingen som går av stapeln på en än så länge hemlig ort någonstans i världen. Just nu pågår jakten på kokboksmanus för fullt så att juryn ska kunna välja vilka bidrag som kommer att delta i finaltävlingen och ha chansen att bli Best in the World.

Pelle Agorelius, mannen bakom Husmansbord och Saxhyttegubben i Grythyttan, är sedan flera år svensk samarbetspartner för Gourmand Awards och har blivit något av ett språkrör för tävlingen i Sverige. Han är också den som tillsammans med Frankrikes Ambassadör David Cvach kommer att presentera de svenska vinnarna på det franska residenset i Stockholm den 18 december. Än så länge tittar både han och den internationella juryn på alla kokböcker som ges ut men generellt sett har de svenska förlagen än så länge släpat efter med att skicka in sina bidrag till den internationella juryn:

– Man måste inte vänta till sista dagen och jag önskar att de svenska förlagen hade varit lite snabbare med att skicka in, säger Pelle. Särskilt med tanke på att tävlingen är gratis och ger ett så stort mervärde.

ANNONS

Trend med grönt kök håller i sig

Bland de svenska kokboksbidragen som väl kommit in håller trenden med det gröna köket i sig berättar Pelle. Från att ha varit ett exotiskt ämne har vegomaten 2018 kommit att bli något som en vanlig, allmän kokbok kan handla om. Sett globalt utmärker sig den förbättrade kvalitén på publikationer som är tillgängliga gratis online extra mycket.

– Det finns ett stort intresse internationellt för online och free to the public och det har lett till att publikationerna har blivit oerhört mycket bättre de senaste tre åren, säger Pelle. Det i sin tur beror på att materialet är bekostat av externa finansiärer vilket gör det lättare för förlagen att skapa en städad budget. Framför allt är det myndigheter, organisationer och företag som håller på med måltidsturism, tillverkare av köksmaskiner och varumärkesägare av livsmedelsprodukter som betalar för att det digitala materialet ska produceras.

Även om det varit lite segt med de svenska inskickade bidragen ligger Sverige kvar i frontlinjen i den globala kokboksproduktionen och Pelle menar att svenskarna är mycket bra på att gå från snack till verkstad och tillämpa forskningsteorier i verkligheten. I våras vann till exempel Per Samuelsson och Iréne Sahlin kategorin Drinks Education med sin ljuddrink Cosmopolitan With a Sonic Twist. Drinken var framtagen ur forskning kring hur musik påverkar vår måltidsupplevelse och även om Pelle ännu inte sett de mest innovativa bidragen till nästa års tävling ännu så garanterar han att de finns där:

ANNONS

– Det är mycket spännande på gång och det kommer mer och mer att man knyter interaktivitet till mat och kokböcker, säger han och fortsätter: Jag skulle lite skämtsamt vilja påstå att det finns en kokbokselit i Sverige där det ständigt dyker upp nya författare och egenutgivare som håller mycket god kvalitet. Anledningen är att projektledningen i Sverige har en hög nivå och man producerar kokböcker i toppklass på rekordtid.

Som en inspirerande försmak till Gourmand Awards öppnas 10 års-firandet av Gourmet Gallery under bokmässan i Frankfurt upp för alla och den som vill är välkommen till kalaset som börjar klockan 18.00 den 10 oktober.

– Ytan där Gourmet Gallery hålls är sedan länge fullbokad med utställare av mat- och dryckesböcker från hela världen, säger Pelle. I Frankfurt möts kokbokseliten tillsammans med duktiga och engagerade kockar. Samtidigt är mat och dryck egentligen inget specialintresse utan något vi alla har en relation till och alla är välkomna att vara med på firandet.

Bidrag till nästa års Gourmand Awards ska vara inskickade senast den 16 november 2018. Det är gratis att delta och även opublicerade manus är välkomna. För mer information klicka här. För att komma direkt till anmälningsformuläret klicka här.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny