fbpx

Här är de nominerade till Spårhunden 2018

Årets Spårhunden-nominerade: Sara Lövestam (foto: Peter Knutson), Christina Wahldén (foto: Malin Hoelstad), Martin Widmark och Helena Willis (foto: Ulrica Zwenger).

Svenska Deckarakademin har nominerat Sara Lövestam, Christina Wahldén och Martin Widmark & Helena Willis till barn- och ungdomspriset Spårhunden. Vinnaren koras på Bokmässan den 27 september 2018.

Spårhunden är Svenska Deckarakademins pris för bästa barn- och ungdomsdeckare och har delats ut sedan 2002 (Deckarakademin ansvarar för priset sedan 2009). De nominerade i år är välkända namn inom barn- och ungdomslitteraturen:

Sara Lövestam (född 1980) kallar sig själv författare och grammatikapostel. Hon skriver framför allt romaner för vuxna men har också publicerat barn- och ungdomsböcker samt böcker om svensk grammatik. Hon är nominerad för Gruvan (Lilla Piratförlaget) som handlar om Ellen, som tillbringar sommaren på Utö, där hon hittar 12-årige Antons dagbok från 1848. Ellen följer Antons dramatiska öde dag för dag och upptäcker ett olöst mysterium.

ANNONS

Christina Wahldén (född 1965) är författare och journalist. Hon har skrivit bl.a. ett tjugotal barn- och ungdomsböcker och tre vuxendeckare. Falafelflickorna (Rabén & Sjögren) är den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. I centrum står Hawa, som snart ska börja högstadiet och som drömmer om att en dag komma in på polishögskolan. Under sommaren startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa.

Barn- och ungdomsboksförfattaren Martin Widmark (född 1961) har skrivit inte mindre än 27 böcker om LasseMajas detektivbyrå. Böckerna illustreras av Helena Willis (född 1964). Redan 2005 fick Widmark och Willis ta emot en spårhund. I årets Silvermysteriet (Bonnier Carlsen) måste Lasse och Maja gräva djupt för att komma till botten med vad som har hänt på den arkeologiska utgrävningen utanför kyrkan.

Pristagaren avslöjas i samband med prisutdelningen torsdagen den 27 september på Bokmässan i Göteborg.

Bakom priset Spårhunden står Svenska Deckarakademin. Årets Spårhundsbedömare har varit akademiledamöterna Tomas Arvidsson, Lilian Fredriksson och Per Olaisen.

Förra året tilldelades Spårhunden Elsie Petrén för Döden i Skuggmyra.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny