ANNONS

Hans Rosling, professor, föreläsare och folkbildare. Foto: Lawrence Wang/Flickr

Factfulness nominerad till bästa affärsbok 2018

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hans Roslings bästsäljare Factfulness är – som första svenska bok någonsin – en av de 15 nominerade titlarna till priset Best Business Book of the Year.

Det är Financial Times som tillsammans med konsultfirman McKinsey årligen delar ut Business Book of the Year Award och belönar en författare med 30 000 pund. Priset går till den bok som har bidragit med den mest övertygande och angenäma insikten gällande moderna affärsfrågor.


ANNONS


Nu är de 15 nominerade titlarna för 2018 års pris offentliggjorda, och däribland finns Factfulness av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Det är första gången som en svensk bok har blivit nominerad till priset, skriver Di.


ANNONS


– Det är ett verkligt erkännande av den här bokens originalitet och spännvidd, säger Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur, till Boktugg. Den har nått ut med sitt budskap till en bred läsekrets över hela världen, över hela det politiska fältet och till såväl unga studenter som ledande företagsledare och beslutsfattare. Det är en unik bok vars långa liv vi bara är i början av. Vårt fokus nu är att samarbeta med Gapminder för att den också ska användas på skolor och företag. En sådan här nominering bidrar till det.

Listan över de nominerade kommer den 14 september att kortas till fem finalister. Vinnaren presenteras den 18 november.

Factfulness har inte bara blivit en bästsäljare här hemma i Sverige – Hans Roslings sista bok har uppmärksammats på många håll runtom i världen. Bland annat beslutade sig Bill Gates i våras för att ge boken till alla som tog examen vid amerikanska universitet och högskolor.

Alla nominerade till Best Business Book of the Year 2018

Capitalism in America av Alan Greenspan
Crashed av Adam Tooze
The Bank That Lived A Little av Philip Augar
Damaged Goods av Oliver Shah
Bad Blood av John Carreyrou
Billion Dollar Whale av Tom Wright och Bradley Hope
Factfulness av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund
The Value of Everything av Mariana Mazzucato
Give People Money av Annie Lowrey
New Power av Jeremy Heimans och Henry Timms
Gigged av Sarah Kessler
The Billionaire Raj av James Crabtree
Fifty Million Rising av Saadia Zahidi
Brotopia av Emily Chang
Who Is Michael Ovitz? av Michael Ovitz

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Cassandra Solback skriver inkluderande om vardag och familjeliv

I sin barnbok Vardags-Kaos med Astrid & Helmer vill författaren och illustratören Cassandra Solback lyfta fram olikheter och utmana stereotyperna.

Cassandra Solback arbetar som frilansjournalist och har tidigare gett ut fem böcker. Den första som kom ut 2012 heter Innanför mina rosa små väggar och är en självbiografi (kommer som ljudbok i sommar). Den andra är en fackpolitisk bok, den tredje en barnbok för lite äldre barn om klimatproblematiken, den fjärde en kokbok för personer med ont om tid och den femte en bok om feminism.

– Som författare skriver jag om egenupplevda händelser, egna erfarenheter och försöker även driva opinion, säger Cassandra. Mina böcker är väldigt olika även om allas lika värde, feminism, genus, demokrati och liknande frågor alltid är centrala.

Intresset för att skriva barnböcker kom när Cassandra och hennes man började läsa böcker för sitt barn som nu är 3 år. De upptäckte att väldigt många böcker fortfarande är stereotypa när det kommer till könsnormer och heteronormen.

– Som småbarnsförälder öppnades mina ögon för barnboksvärlden på ett helt annat sätt, och jag insåg snart att den är i behov av genusmedvetenhet, inkludering och ett normkritiskt tänk. Barns läsande är viktigt, men också böckernas innehåll och upplägg. Jag har alltid haft tankesättet ”men då gör jag det själv” – så även i detta fall.

Vardags-Kaos med Astrid & Helmer som släpptes i maj 2021 är Cassandras andra barnbok, men den första för åldern 3–6 år och även den första bok hon själv har illustrerat.

– Det var något helt nytt för mig, och till en början var det svårt att veta om jag skulle börja med, att rita eller att skriva storyn. Så jag testade mig fram och började med att skapa familjen, hur de skulle vara och se ut, och fortsatte sedan med olika situationer.

(...) Läs hela artikeln »