fbpx

Böcker blir framgångsrika filmer visar ny undersökning

Filmer som har litterära förlagor går ofta bättre än de som skrivs direkt för vita duken. Foto: iStock

Enligt en undersökning från brittiska Publishers Association är både filmer, tv-serier och scenproduktioner som baseras på böcker mer framgångsrika än de som skrivs direkt för respektive form.

För första gången har Publishers Association genomfört en undersökning som analyserar relationen mellan böcker och adaptioner till film, tv-serier och scen. The Bookseller skriver om rapporten som publicerades i juli 2018, och resultaten visar tydligt att litterära verk både ligger till grund för många verk i andra kulturella former, och själva drar nytta av dem.

I rapporten framkommer bland annat att filmatiseringar av böcker går generellt sett bättre än originalfilmer. Bara i Storbritannien spelar de in 44 procent mer, och internationellt är siffran ännu högre: 53 procent (91 miljoner dollar). Av filmerna på Storbritanniens topp 20-lista mellan 2007 och 2016 är 43 procent baserade på böcker, och ytterligare 9 procent på serietidningar.

ANNONS

Framgången för filmer med böcker som förlaga menar rapportförfattarna kan bero på att filmerna kan dra nytta av en redan existerande publik, men också att dessa filmer tenderar att ha en djupare och mer välutvecklad story.

Även tv-serier med litterära förlagor sticker ut. Undersökningen visar bland annat att nästan en fjärdedel av de brittiska tv-serierna är baserade på böcker och att dessa i genomsnitt har 1,3 miljoner (56 procent) fler tittare än tv-serier i original.

Vad gäller musikaler och teaterföreställningar syns även här en trend kring uppsättningar baserade på böcker: de spelar in nästan tre gånger så mycket på biljettintäkter än originalproduktioner. Dessutom tenderar de att spelas under en längre period.

Men det råder också ett omvänt förhållande: adaptionerna hjälper ofta till att dra försäljning av böckerna. Ett exempel som lyfts i undersökningen är filmatiseringen av My Cousin Rachel från 2017. Försäljningen av den tryckta förlagan av Daphne du Maurier under året 2017 utgjorde nästan en fjärdedel (23 procent) av den totala försäljningen sedan boken kom ut (i nyutgåva, originalet publicerades 1951) år 1993.

Ett annat exempel är John le Carré vars The Night Manager (på svenska Nattjänst) blev en tv-serie från BBC 2016 (den andra säsongen lär ha premiär någon gång under 2018). Trots att boken har funnits i över 25 år såldes 82 procent av exemplaren under 2016 och 2017.

Som slutsats konstaterar rapportförfattarna att det finns en stark relation mellan bokutgivning och en bredare kulturell ekonomi: ”Bok-, film- och scenvärlden har helt klart ett ömsesidig förhållande, där en lyckad adaption ofta har en större effekt och ger ett betydande lyft för försäljningen av originalboken. Detta kan leda till synergieffekter mellan branscherna – en bok ligger till grund för en film- eller scenversion som leder till ökad försäljning av boken, vilket i sin tur ökar möjligheterna för författaren att skriva fler berättelser som även de skulle kunna bli till nya adaptioner.”


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny