Sommartuggare 2018: Mattias Edvardsson

Mattias Edvardsson Foto: Caroline Andreasson

Författaren Mattias Edvardsson är aktuell med boken En helt vanlig familj – en solklar spänningsroman som fått läsarna att bita ner naglarna till skinnet. Men hans förra bok, En nästan sann historia, hade bokbranschen inte lika lätt att kategorisera i en genre. I sitt Sommartugg resonerar Mattias om marknadens vilja att stoppa i fack och vilka begränsningar det medför.  

Strax före midsommar släpptes min sjätte bok En helt vanlig familj (Forum) och lagom till Bokmässan i höst kommer min sjunde Glass på en onsdag (Opal). Sju böcker på sex år har det blivit. Sju ganska olika böcker dessutom.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Mångsidig och variationsrik skulle någon kanske säga. Spretig och svårplacerad enligt andra. Skälet till att det blivit så här är ganska enkelt: Jag har skrivit det jag haft lust till, sådant jag själv velat läsa.

Genom åren har mina böcker fått så skilda etiketter som arbetarlitteratur, dokuroman, feelbad, tonår, unga vuxna, deckare, psykologisk spänning och relationsthriller. Vårt behov av sådana här förenklingar är helt begriplig. Vi måste sortera och dela in i fack. Precis som bokhandeln, bibblan och ljudbokstjänsterna gör.

Jag kan ogilla den här genreindelningen, men som författare måste jag förhålla mig till den. Kanske till och med anpassa mitt skrivande efter den? Det finns bara ett visst antal genrer i branschen och med var och en följer förväntningar och krav. Hur mycket jag än tycker att min nya bilderbok passar så väl 2-åringar som 7-åringar måste den in på en hylla i den fysiska butiken så väl som på nätet. Där skiljer man oftast mellan 0-3, 3-6 och 6-9 år.

Min förra bok En nästan sann historia släpptes i augusti 2016. Den hösten åkte jag runt en del bland boklådor i landet och på flera ställen möttes jag av samma konstaterande: ”Din bok är svår att genrebestämma.” Några bokhandlare hade placerat den på romanhyllan, andra bland deckarna. När jag skrev den hade det varit en icke-fråga. Men för branschen, för handeln och för en del läsare var det inte alls oviktigt.

Sent den hösten påbörjade jag mitt nästa romanprojekt. Jag hade en idé som antingen kunde bli en spännande roman eller en spänningsroman enligt genrens alla konventioner. Min förläggare lät bekymrad: ”Låt inte det där med genrebeteckningar påverka dig för mycket.” ”Det är en konst att skriva bra spänningslitteratur.” Men jag hade bestämt mig. En helt vanlig familj skulle bli lätt att placera i rätt hylla.

För några veckor sedan började boken dyka upp hos de största nätbokhandlarna. Jag kunde knappt tro mina ögon. Adlibris kategoriserar boken som Modern och samtida skönlitteratur. På Bokus ligger den under Deckare. Jag som varit helt övertygad om att jag skrivit en psykologisk spänningsroman. Eller kanske en thriller. Eller …

När jag lyfter detta med mitt förlag får jag genom kommunikationsavdelningen veta att det där med genrer faktiskt är ganska oväsentligt. ”De flesta googlar bara bokens titel och klickar sig in direkt på boksidan i webbshoppen.” Jag kommer aldrig förstå den här branschen. Kanske är det därför jag älskar den så.

Avslutningsvis vill jag gärna tipsa om några nyutkomna böcker inom diverse genrer:
(Genretillhörighet enligt Adlibris)

Bilderböcker 3-6 år: En robot hjälper till av Ingrid Flygare
Kapitelböcker 9-12 år: Comedy Queen av Jenny Jägerfeld
Kapitelböcker 12-15 år: Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström
Modern och samtida skönlitteratur: Ragga som du shoppar av Lin Jansson
Thrillers: Silvervägen av Stina Jackson
Deckare och kriminalromaner: Maestro av Geir Tangen
Samhälle och kultur (Brott): Den vedervärdige boktjuven av Joakim Palmkvist

Om gästbloggaren

Mattias Edvardsson debuterade 2012 med Dit drömmar färdas för att dö och har sedan dess gjort kometkarriär med ytterligare fem böcker varav den senaste är såld till nära 30 länder. Författarskapet kombinerar Mattias med läraryrket. Han är bosatt med sin familj i Skånska Löddeköpinge.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.