fbpx

Nu kommer böckerna om succén i fotbolls-VM 2018

Det engelska landslaget missade visserligen finalen och VM-guldet i Ryssland 2018. Men bokförlagen tror ändå att det finns intresse för att läsa om det unga laget som överträffade förväntningarna. Bakgrundsfoto: iStock.

Fotbolls-VM 2018 tog (äntligen?) slut i söndags. Bokförlag i flera länder planerar nu för snabb utgivning av böcker om hur det gick för respektive landslag. 

Vi har redan berört vad författare kan lära av fotbolls-VM när det gäller dramaturgi och berättarteknik. Vi vet också att det inför VM 2018 kom ut en hel del fotbollsböcker i Sverige. När det skrivs och pratas fotboll i två månader är det förstås helt rätt tid att ge ut fotbollsböcker.

Men hur är det med alla berättelser om fotbolls-VM 2018? Framgångssagorna som skrevs av exempelvis Sverige, England, Frankrike, Kroatien och Belgien? Eller fiaskona för Tyskland, Argentina, Brasilien och andra fotbollstokiga länder?

ANNONS

Ja, i England (Storbritannien har flera olika landslag i fotbollssammanhang) så jobbar de brittiska förlagen hårt för att få ut böcker om VM 2018. HarperCollins ska ge ut en bok med titeln England’s Heroes: A Tribute to our Young Lions redan den 9 augusti. Redan och redan, det är ju med bokbranschens mått snabbt. Det är inte i närheten av att konkurrera med tidningarnas bilagor. Boken skrivs förresten i samarbete med dagstidningen Sun, av deras reportrar, och delar av den utgörs av matchreferat, skriver The Bookseller.

Trots att England alltså inte lyckades ta sig till final i VM så har landslaget hyllats för att de överträffat alla förväntningar. Förbundskaptenen Gareth Southgate har fått en stor del av äran och han föräras nu med boken Zero to Hero: The Southgate Story, skriven av sportjournalisten Rob Mason, som ska ges ut den 23 augusti av G2 Entertainment och St. James’s House Publishing, enligt The Bookseller. Southgate är blott den tredje engelske förbundskaptenen som lyckats ta landslaget till semifinal.

The Southgate Story ska marknadsföras i en månadslång kampanj tillsammans med dagstidningen Daily Mail newspaper och lanseringen ska backas upp i sociala medier och annonskampanjer, lovar förlaget.

ANNONS

Boktugg har gjort en sökning bland kommande utannonserade titlar från svenska förlag men hittar inga VM-titlar om det svenska landslagets sommar i Ryssland.

Kommer vi att få läsa Jannes story eller Granen och alla kottarna lagom till skolstart eller kanske först till julhandeln? Eller är det svenska intresset för fotboll mättat nu och bokbranschen återgår till det normala?

Vi frågade Sveriges kanske mest offensiva fotbollsförlag, Offside Press, om de planerar någon blixtutgivning efter VM. Och de avslöjar att det fanns en plan – om Sverige vunnit över England.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.