fbpx

Sommartuggare 2018: Maria Bielke von Sydow

Författaren och egenutgivaren Maria Bielke von Sydow. Foto: Richard Lindor

Maria Bielke von Sydow är författare, skrivkursledare och förläggare. Hon brinner dessutom för egenutgivning och är ordförande i föreningen Egenutgivarna. Och så älskar hon böckers form.

Att leva på marginalerna

Text: Maria Bielke von Sydow

Jag är egenutgivare eller indie-author som det kallas på engelska. Av någon outgrundlig anledning låter saker och ting lite märkvärdigare och flashigare när det anglofierats. Jag älskar marginaler. Eftersom jag äger hela kedjan från bokstav till bok bestämmer jag själv över bindning, format, typsnitt, papperskvalitet, omslag, och titel. Så jag kan tillåta mig att grotta ner mig i bokproduktionens formalia. Jag älskar den grafiska formgivningen på omslag och inlaga till den grad att jag ibland både kan hissa och dissa ett alster helt oberoende av innehållet.

ANNONS

Den berömda omslagsmakaren för Penguin, Coralie Smith-Bickford, höll en utställning i Sverige med sina bokomslag som hette: ”Yta är allt” och även om jag som författare ändå måste anse att innehållet i boken inte är helt oviktigt (för då hade mitt värv varit totalt bortkastat) håller jag med henne till viss del.

För hur en bok känns i handen, hur tung den är, hur stor den är, hur strävt pappret är, vilket typsnitt man valt till pagineringen och hur breda och proportionerliga marginalerna är ger så starka indikationer på vilka förväntningar jag ska ha på innehållet att fel paketering kan bli förödande. Så förödande att boken riskerar att lämnas oläst på nattygsbordet. Och efter att jag har utökat min bokproduktion till att innefatta andra författare har min vurm för marginaler minsann inte minskat utan tvärtom utvecklats till en dygd.

Jag har från att vara en läsande människa gradvis utvecklats till en skrivande och produktbedömande person.

Jag älskar också friheten med att laborera med olika format. Min egen romantrilogi finns i pocket (bulkigt papper, standardpocketmått), mjukpärm (gräddfärgat 90 grams-papper, A5-format), hårdpärm som samlingsvolym med kartonnagetryck, märkband och nytt omslag. När jag släppte trilogin som e-böcker gjordes en tredje variant på framsidor.

Wow, säger Maria Bielke von Sydow, perfekta marginaler! Foto: Privat.

Olika läsare föredrar olika format, tjocklek och framsidor. När jag sitter på en bokmässa och saluför mina böcker kan jag fantisera på förhand om vilka omslag som gillas av olika personer som är på väg fram till min monter. Om de gillar den sobra romanfärgskalan eller om de dras till de bjärta färgerna jag har på mina skrivhandböcker. Ibland har jag rätt, oftast har jag fel, kanske kan vi människor inte dömas efter håren som en bok kan dömas ”by its covers”.

Hur som vurmar jag för marginalerna, är tokig i typsnitt och glad för att diskutera bokproduktion, men ännu mer tacksam för att det finns de som främst vill läsa mina böcker för innehållets skull.

Att jag sedan även lever på marginalerna eftersom jag som heltidslitteratör har bestämt mig för att livnära mig på det skrivna ordet är en helt annan sak. Då handlar det om att ha låga fasta utgifter och våga ta betalt. Att klara av att leva på marginalen och ändå ha lite sömsmån kvar i marginalerna innan nästa utbetalning som kommer med ojämna mellanrum. Det är en helt annan Boktuggskrönika, men förkärleken till marginalerna har de gemensamt.

Om gästbloggaren

Maria Bielke von Sydow är författare, skrivkursledare och förläggare, boende i Vetlanda, Småland men står trots det alltid upp för Malmö Redhawks. Hon har även en blogg.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Stäng meny