Sommartuggare 2018: Carina Nunstedt

Carina Nunstedt och Reese Witherspoon fastnade båda för Alice Hoffmans bok. Foto: Privat och Reese Witherspoon/Twitter.

Det är nervigt att vara förläggare, mycket står på spel när man får upp ögonen för en bok och snabbt måste fatta ett beslut om att lägga bud. Carina Nunstedt på HarperCollins Nordic hittade en av titlarna till årets sommarlista tack vare att hon följde Reese Witherspoon på Instagram.

Förläggarlivets magiska regler

Text: Carina Nunstedt

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Det finns en rad fördelar med livet som förläggare. Du får möjlighet att läsa manus före alla andra. Du får chansen att påverka vad andra ska läsa. Och du får titt som tätt vara med i den spännande process som en budgivning kan innebära.

Foto: Från Reese Witherspoons Twitter.

I höstas – efter knappt två månader som nordisk förlagschef och förläggare på det amerikanska bokförlaget HarperCollins – såg jag på skådespelaren och filmproducenten Reese Witherspoons Instagram att hennes bokklubb @reesesbookclubxhellosunshine hade utsett Alice Hoffmans Rules of Magic till månadens bok i oktober. Det var höstlov, 30 grader varmt och jag satt vid en pool på ön Koh Samui i Thailand och hade det oförskämt bra. Funderade på om jag skulle beställa in en fruktsallad, testade hur snabbt jag skulle sugas in i ett deckarmanus jag under bokmässan i Frankfurt blivit övertalad att läsa samtidigt som jag skrollade igenom Instagram-uppdateringarna.

Reese Witherspoon har de senaste åren visat upp en makalös fingertoppskänsla när det gäller att hitta böcker som är något utöver det vanliga. Hennes insta-community, som hyllar kvinnliga berättare, är en av alla moderna bokklubbar kurerade av kända influencers som fått allt mer inflytande över försäljningen. Åtminstone i USA. Jag gillar Reese. Och jag gillar i stort sett allt hon gillar.

Vår första gemensamma bokkärlek var Cheryl Strayeds succémemoar, Wild. Denna brutalt råa, vackra memoar om Cheryl, som vid 22 års ålder ser sin mamma dö i cancer, tror hon har förlorat allt och dras ner i ett destruktivt liv med droger och kärlekslösa relationer. Fyra år senare, utan någon som helst erfarenhet av tuffare promenader bestämmer hon sig för att vandra Pacific Crest Trail, en 160 mil lång vandring från Mojaveöknen genom Kalifornien och Oregon. Ensam på stigen, bland tistlar, märkliga möten och djupa skavsår, gör hon en inre resa som leder henne på rätt spår i livet. Har du inte läst denna bok, gör det! Eller se filmen som Reese Witherspoon både producerade och spelade huvudrollen i. Filmen är helt okej, boken är ännu bättre. Efter Wild har jag följt Reeses bokklubb och val av böcker med stort intresse. Den psykologiska spänningsromanen Den sista Mrs Parrish (som HarperCollins till min glädje redan hade rättigheterna till) är en annan favorit.

Jag la ifrån mig både deckarmanuset och poolmenyn, fruktsalladen fick vänta. Istället mejlade jag snabbt agenten som representerade Alice Hoffman och bad till Gud att boken fortfarande skulle finnas ledig i Sverige. Fick ett snabbt positivt svar och en pdf med manuset som jag kastade mig över. Den här gången gick det inte att låta läsningen distraheras av sociala medier. Historien om syskonen Owens – en prequel till Practical Magic – är något utöver det vanliga. Personligen älskar jag episka romaner som sveper över både tid och rum. Kärlekens magiska regler tar dig med till New York i slutet av 1960 med Vietnamkriget, Bob Dylan och flower power-vågen som kuliss. Franny, Jet och Vincent lever ensamma efter att föräldrarna gått bort i en bilolycka. I ett stort spöklikt hus, en bussresa bort bor deras moster Isabelle som inviger dem i familjens förbannelse: De får inte promenera i månskenet. De får inte tända levande ljus. Och framförallt: De får aldrig bli kära på riktigt. Min allmänt skeptiska inställning till övernaturliga berättelser fick sig direkt en törn, här är det övernaturliga en smakfull, vacker inramning. Kärlekens magiska regler är framförallt en kärleksroman, där du får följa syskonen Owens respektive jakt på kärleken, och du vill aldrig att den ska ta slut.

Efter 50 sidor meddelade jag agenten att jag var väldigt intresserad. När boken var slut nästa dag infann sig den där känslan du letar efter gång på gång, att bli så knockad av ett manus att du inte vet hur du ska kunna läsa något annat. Någonsin. Eller åtminstone på ett långt tag. Jag hörde av mig till agenten Mary igen, denna gången med ett konkret bud. Sedan var det bara att vänta. Fler svenska förläggare hade läst och skulle också få möjlighet att vara med i budgivningen. Jag skickade vidare manuset till vår norska redaktör Nina som också satte igång att läsa för att bedöma om vi även skulle köpa boken för vår norska lista. Efter någon dag återkom hon, lika begeistrad som jag, och vi la ett bud även på de norska rättigheterna.

Carina Nunstedt med boken Kärlekens magiska regler av Alice Hoffman.

Tidsskillnaden på elva timmar gjorde kommunikationen med den amerikanska agenten mer segdragen än vanligt. Efter tre dagar sa hon att hon skulle resa bort en vecka och att vi nog fick vänta tills hon var tillbaks. Möjligen kunde ett något högre bud snabba på affären … Jag höjde 2000 dollar kryddat med lovord och marknadsföringstankar och förklarade att vi bara hade en plats kvar på vår sommarlista 2018. När jag öppnade mejlen den sista dagen i Thailand gav jag till ett litet glädjetjut. Min man som hört mig tjata om boken under hela lovet drog också en lättnadens suck. Boken var min. Jag var Alice Hoffmans svenska och norska förläggare.

Carina Nunstedt

Ps. I sommar längtar jag efter att koppla av med en ny Elizabeth George-deckare och Hans Roslings memoarer.

5 andra nya böcker från HarperCollins du inte får missa i sommar

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

  1. När du vänder dig om av Pernilla Ericson. Fristående högaktuell kriminalroman som får högsta betyg av både läsare och recensenter. Baserad på en verklig händelse.
  2. Japonism: Ikigai, skogsbad, wabi-sabi och mycket mer av Erin Niimi Longhurst. Massa klokskap, smarta rutiner och insikter från den japanska livsstilen.
  3. Återhämtning av Ulrica Norberg. Restorative yoga, reflektion, andning och övningar för alla som vill sakta ner.
  4. Damen som tog en buss och bara drog av Judy Leigh. Makalöst rolig, underbar roadtrip, perfekt sommarläsning.
  5. Den goda dottern av Karin Slaughter. Hyllad fristående thriller som kryper under skinnet, av mästaren på kvinnliga karaktärer. Nu i pocket.

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.