fbpx

Sverige som land beskrivs i ny barnbok

Matilda Westerman, barnboksförfattare. Foto: Stefan Tell

Matilda Westerman, före detta stabschef till Gustav Fridolin på utbildningsdepartementet, debuterar med Så funkar Sverige. Faktaboken beskriver hur vårt land är uppbyggt.

– Jag har egentligen alltid funderat över hur saker funkar, säger Matilda Westerman till Boktugg. Och framförallt demokrati, inflytande och vägar till att förändra världen. Så när frågan om att skriva en bok kom kunde jag inte ha blivit gladare. Och trots rädsla var det självklart för mig att tacka ja.

Handboken Så funkar Sverige släpps i juni 2018 på Bonnier Carlsen och är illustrerad av Johanna Kristiansson. Förlag och författare har gemensamt fyllt ramarna med innehåll – det handlar om allt från vad det innebär att bo i en demokrati, vilka rättigheter och skyldigheter medborgarna har till hur politikernas roll i det hela ser ut. Målgruppen är framförallt 6–12 år, men gissningsvis kommer en och annan vuxen smygläsa och lära sig massor om sådant de trodde att de kunde.

ANNONS

Matilda, som även har varit pressekreterare åt Gustav Fridolin, suttit i BRIS förbundsstyrelse och arbetat som opinionsbildare och pressekreterare vid Lärarförbundet, berättar att det tog ungefär ett år att färdigställa boken och trots att researcharbetet har varit intensivt var det mycket roligare än hon trott att det skulle vara.

– Det kluriga med ett sånt här projekt är ju att hitta sätt att förklara faktan så att barn inte bara förstår utan också känner att det är relevant för dem, att de vill veta mer och kanske till och med göra någon konkret handling, som att skriva en insändare, kontakta en politiker eller starta en förening. Det har också varit många samtal, tankar och avvägningar om vad som är relevant fakta, vad som är mest intressant, oväntat eller nödvändigt, säger Matilda.

Hur svårt är det egentligen att beskriva ett helt land?
– Supersvårt! Och det hade såklart lätt gått att fylla en bok till. Men jag är väldigt nöjd med det innehåll som nu finns i boken. Jag tycker att det ger en bra bild av vad Sverige är. Och att Sverige är något som befinner sig i ständig förändring.

ANNONS

Matilda berättar för Boktugg att hon är en av dem som inte har haft författardrömmar.

– Att skriva en bok har varit ett sådant där projekt som jag har tänkt att jag aldrig kommer att göra. Att jag kommer att ha svårt att fixa ett projekt som innebär att hålla på med samma ord om och om igen. Att mitt tålamod inte skulle fixa det. Att mitt inneboende tempo, som är rätt högt, skulle tröttna och inte tycka att processen var kul. Men ack vad jag bedrog mig! Tack vare ett grymt teamwork och att jag har utmanat föreställningar jag haft om mig själv och mina förmågor, har det varit en av de roligaste och mest lärorika processer jag har varit inblandad i. Och att se ett så konkret resultat som en bok, är en nästan obeskrivbar känsla.

Vad har du själv lärt dig under arbetet med boken?
– Att det är riktigt kul att hålla på med research. Att bokskrivande är ett lagarbete, precis som andra framgångsrika arbetsprocesser jag varit inblandad i. Och att det är fantastiskt roligt att skriva faktaböcker för barn. Sammanfattningsvis, att det gick bra och att jag faktiskt kan, säger Matilda.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Och hon avslutar med att erkänna att hon har fått mersmak på att skriva barnböcker, trots att författarskapet var en bana hon aldrig hade tänkt sig. Kanske får vi se fler alster av Matilda Westerman i framtiden?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.