fbpx

Dr Seuss toppar listan över ”licensböcker” i USA

Star Wars, Lego, Dr. Seuss och Harry Potter är några framgångsrika licensböcker. Bakgrundsbild: iStock.

Vilka är de mest sålda licensböckerna i USA? När NPD Bookscan sammanställde en lista baserad på antal sålda exemplar 2017 toppades den av Dr. Seuss. Harry Potter var trea.

Det är Publishing Perspectives som rapporterar om hur NPD Bookscan nu kartlagt över 4000 olika ”licensböcker” i ett nytt system där de varje vecka mäter försäljningen på mer än 10 000 ISBN-nummer från över 100 förlag. Och en rad andra faktorer.

Så vad betyder då frasen ”License Book” som NPD använder? Ja, det handlar om att det är produkter som finns på mer än bokmarknaden. Ibland är det boken som är ursprunget (exempelvis Nalle Puh som sedan blivit filmer och mycket annat) och ibland är böcker skapade som sidoprodukter till filmer som exempelvis Star Wars.

Så varför är det intressant? Ja, det visar sig att 13 procent av all bokförsäljning består av licensböcker, eller hela 29 procent av barnboksförsäljningen vilket innebär 64,3 miljoner barnböcker.

ANNONS

NPD Bookscan har sammanställt en topplista över de tio licensböcker som sålt mest i exemplar under 2017. Här syns också hur många ISBN-nummer försäljningen fördelas på, det vill säga varje format är ett nytt ISBN (inbunden, mjukband, pocket, illustrerad etc, dock endast fysiska format än så länge).

1. Dr. Seuss (228 ISBN) – 5,449 milj
2. James Patterson (420) – 5,079 milj
3. Harry Potter (186) – 4,34 milj
4. Diary of a Wimpy Kid (56) – 3,659 milj
5. National Geographic (1239) – 3,3 milj
6. Star Wars (730) – 3,239 milj
7. Paw Patrol (130) – 2,634 milj
8. Rick Riordan (91) – 2,308 milj
9. LEGO (379) – 1,694 milj
10. Peppa Pig (90) – 1,62 milj

Varken ettan eller tvåan (ja, James Patterson är alltså så stor att han räknas som ett eget varumärke även utanför boksidorna) har haft några större framgångar i Sverige. Dr. Seuss har alltså över 50 år på nacken och fortsätter sälja enormt mycket. Här hemma är vi kanske inte lika överraskade över att Harry Potter (där förresten helt nya Harry Potter: En magisk historia släpptes förra veckan) och Wimpy Kid (Dagbok för alla mina fans) är storsäljare.

ANNONS

Oklart hur de räknat kombinationer som LEGO Star Wars: Republikens fall

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.