fbpx

De tio bästa kokböckerna för sommaren 2018

Friends eating bbq sausage and meat at garden or grill party

Att grilla och äta ute hör sommaren till, även i Sverige där sommarvädret som bekant är lynnigt och slår om på fem minuter. Men vad gör väl det, om man bara grillat klart! Här är tio bra böcker inför sommarens matmys med vännerna. 

Få saker är finare än att kunna samla familj och vänner en vacker (eller mulen) kväll under sommaren och sätta igång grillen. Och visst har vi våra favoriter, som vi tillagar gång på gång på gång … Kanske är det läge att förnya sig ibland och kolla in de vackra kokböcker som släpps varje år.

Sedan är det förstås också bra att ha tillgång till många olika recept, när det är många olika människor som kommer på besök. Nu för tiden är flera av oss vegetarianer, medan andra verkligen älskar sitt röda kött som knappt är vänt på grillen – inte så dumt då att ha tips kring hur man gör alla nöjda.

Själv gillar jag att grilla grönsaker och fisk, men det har jag gjort i nästan trettio år, så kanske vore det på tiden att jag uppgraderade mig. Från den här listan blev jag direkt sugen på boken om bönor och nummer 1, som handlar om att grilla grönt.

Vilken blir din favorit? Det enda vi vet säkert är att om den svenska sommaren blir som vanligt så regnar det minst halva tiden. Vi kan åtminstone försöka grilla den vacker …

1. Grilla grönt av Malin Landqvist

Grön mat är numera en självklarhet i vår matlagning. Nu är det dags att låta grönsakerna spela huvudrollen även på grillen. Grillade grönsaker är nämligen inte längre enbart ett tillbehör – och långt mycket mer än brända lök- och paprikaspett och foliebakad banan.

En grillad grönsak kan vara en matig och läcker huvudingrediens eller ett tillbehör, den kan utgöra basen i en underbar röra eller soppa med en doft av grillat, eller skillnaden mellan god och otroligt god Baba ganouj – möjligheterna är närmast oändliga.

I den här boken får du mer än 80 recept på allt från snabbt halstrade primörer till indirekt grillade rotfrukter, bakade pajer och matiga gratänger, efterrätter, röror och tilltugg. Allt tillagat på grillen. Dessutom innehåller boken en praktisk grillskola med allt du funderat på kring indirekt, direkt och cirkulär grillning, inklusive konsten att tända grillen och guide till hur du väljer rätt grill: kol- gasol,- eller elgrill.

Att grilla är ett ursprungligt och härligt sätt att laga mat och nu kan du även grilla grönt med fantastiskt resultat, utan att kompromissa med vare sig smaklökar eller vrålhunger!

Grilla grönt

Grilla grönt

 • Förlag: Bonnier Fakta
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-04-24
 • ISBN: 9789174248180

 

2. Enkelt, gott och grillat! : mat för sköna, lata dagar av Ann-Catherine Johnsson

Grillat är godast! När kvällarna blir ljusare och luften varmare längtar vi efter att plocka fram grillen. I den här boken finns inspiration och idéer för en riktigt lyckad grillkväll med massor av god mat. Här finns recept på såser, inläggningar, röror, marinader, tillbehör och vegetariska alternativ. Man får också tips på hur man kan variera ingredienser för att på ett mycket enkelt sätt få en annan smaksättning.

Sommarmat ska vara lättlagat och gott så att vi riktigt kan njuta av våra lediga dagar. Det ska förstås också gärna vara grillat! Enkelt, gott och grillat fångar upp just detta och bjuder på många blivande sommarklassiker!

 

3. Paolo Robertos italienska kök av Paolo Roberto

Neapel … Bara namnet får en att längta dit – vare sig man har varit där eller inte. En som har tillbringat mycket tid där är Paolo. Ända sedan han var en liten kille har han vistats många och långa perioder i byn Maddaloni, strax utanför Neapel. Och numera är han så hemmastadd att han till och med har en egen olivodling i trakten.

Paolo har den napolitanska maten i hjärtat och i hjärnan, och tillsammans med honom upptäcker vi hans smultronställen i området – och inte minst hans godaste recept! Närmare bestämt cirka 60 recept på sallader, pasta, pizza, soppor, grytor, gratänger och desserter. Allt ackompanjerat av ett genuint och hänförande vackert bildmaterial som nästan får dofter och smaker att framträda.

Med Paolo som ciceron har man aldrig tråkigt. Han är en aldrig sinande källa av intressanta, dråpliga och rörande berättelser. Hans direkta och inkluderande sätt får folk runt omkring honom att öppna sig och dela med sig av de mest fantastiska historierna. Njut av dem, och njut av maten som får dig att längta till Neapel!

Paolo Robertos italienska kök

Paolo Robertos italienska kök

 • Förlag: Bonnier Fakta
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-05-22
 • ISBN: 9789174248104

 

4. Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : Bakning och känslor genom naturen av My Feldt

Blåbärsnår, äppelskrutt och rabarberskugga är inte bara en egensinnig och glädjesprudlande bakbok. Det är lika mycket en berättelse om känslor, hållbarhet och om att leva i samklang med naturen. Det är en bok om att jorden är något vi lånar, om tillfredsställelsen att göra något med händerna för att förstå och se det vackra i det vi har omkring oss.

My Feldt är den klarast lysande stjärnan inom den svenska bakvärlden och människor vallfärdar till Feldts bageri som hon driver tillsammans med Johan Feldt i Halmstad. My har ett imponerande cv bakom sig, och år 2017 tilldelades hon det prestigefyllda Svenska gastronomipriset med motiveringen »Årets vinnare är både relevant, modig och en sjuhelsikes bak- och matlagare«. Det här är hennes första bok och här har hon samlat över sjuttio recept på allt från pajer, tarteletter och bullar till småkakor, saft och kola.

 

5. Matiga sallader av Carline Hofberg

Den här boken ger en svår längtan till svensk sommar – och härliga fantastiska matiga sallader. Caroline Hofberg är mästare på att göra mat som man vill laga, den är enkel men fräsch och nyskapande. Man ser direkt på både bilder och recepten att det här är supergott!

Matiga sallader

Matiga sallader

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Flexband
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-04-13
 • ISBN: 9789113064147

 

6. Lisas sommarkök : recept och menyer för lata sommardagar

På sommaren vill vi vara utomhus och äta mat som kräver minimalt med arbete. Och vi vill umgås. Lisa Lemkes somriga sällskapsmat är som gjord för detta. Härliga menyer för alla tillställningar – från vårens första grillmiddag till sensommarens sista picknick. Och allt däremellan. Naturligtvis kompletterat med sköna tillbehör. Det här är snygg, smart och supergod mat som får både gäster och värdfolk att slappna av och njuta.

 

7. Zeinas kitchen : Recept från Mellanöstern med omnejd

Zeina Mourtada driver den mycket uppskattade och välbesökta Zeinas kitchen – en flerfaldigt prisbelönad blogg med matrecept från större delen av världen. I den här boken koncentrerar sig dock Zeina på mat från Mellanöstern och länderna där omkring. Hennes mat har de autentiska dofterna och smakerna – det får hon ofta höra av sina följare. Det är recept på maträtter som många har saknat länge. ”Precis som min mammas mat!”, är en kommentar hon ofta får. Och det är väl så nära högsta betyg man kan komma?

Zeina har samlat omkring 80 recept på bland annat grytor, röror, dolma, kebab, meze, soppor, sallader, drycker och desserter. Här finns recept som annars kan vara svåra att hitta på svenska, och många recept är vegetariska, eller kan lätt omvandlas till det. De flesta är varken komplicerade eller tidskrävande, alltså är detta en bok för alla som vill laga mat – oavsett erfarenhet. Och vare sig du är hemmastadd med den här typen av mat, eller inte.

Persilja, saffran, pistaschnötter, chili, mynta, citron och mycket, mycket mer … Är du redo att kliva in i en värld full av smak och färg?

Zeinas kitchen : recept från Mellanöstern

Zeinas kitchen : recept från Mellanöstern

 • Förlag: Bonnier Fakta
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-08-31
 • ISBN: 9789174248210

 

8. Fredagskockens bästa grilltillbehörav Mattias Larsson

Det fina med att grilla är att allt som läggs på en grill blir så makalöst gott. En bra råvara räcker långt i sig själv – men det som verkligen tar grillkvällen till nya höjder är allt det goda runtomkring. Allt det som gör smakupplevelsen och njutningen så mycket större: grilltillbehören.

Här hittar du mängder av spännande recept på marinader, rubs, örtoljor och glaze som ger gudomlig smak och låter dig variera köttet, kycklingen eller fisken. Här finns också fantastiska aromsmör, krämiga såser, mumsiga röror, picklade grönsaker, bästa grillbröden och inte mindre än tio varianter på pesto. För att inte tala om alla härligt matiga sallader – både sådana med grillat grönt som du lagar tillsammans med annat på grillen, och sådana som du kan förbereda i god tid innan i köket.

Slösa med tillbehören och duka upp en hel grillbuffé av ljuvliga smaker!

Fredagskockens bästa grilltillbehör

Fredagskockens bästa grilltillbehör

 • Förlag: Bokförlaget Semic
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-04-06
 • ISBN: 9789155265007

 

9. Tinas sommar av Tina Nordström

Nu är Tinas sommar här, fullproppad med recept på jättegod mat som kan ätas på stranden, på verandan eller i trädgårdsbersån. Här finns bästa sommarfrullen, räkfrossa med allt därtill och strandhugg med grillat, sallader och oumbärliga såser och röror. Med Tinas härliga strössel av olika smaksättningar kan du lätt piffa upp och förnya sommarens alla kött- och fiskrätter, sallader och såser.

Om du blir sugen på smörrebröd och glass med kokosboll och sylt på toppen à la Danmark, ta då en ”tura” över Sundet eller stanna hemma och laga danskt i ditt eget kök. Det söta till fikat eller efter middagen finns förstås också med, allt från dottern Elsies bullar, goda glassar och chokladdesserter till ljuvlig citronkola, sommarens rulltårta och annat med säsongens färska bär. Allt finns på härligt somriga bilder med både mat och Tina.

Tinas sommar

Tinas sommar

 • Förlag: Bonnier Fakta
 • Format: Klotband
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2015-04-28
 • ISBN: 9789174244823

 

10. Sommarens söta : 180 recept för soliga och regniga dagar av Monica Eisenman, Lisa Eisenman Frisk

I Sommarens söta bjuder systrarna Lisa och Monica på 180 söta recept för soliga dagar på stranden eller i bersån och för regniga dagar inomhus. Här finns allt från småkakor och mjuka kakor till nya och klassiska vetebrödsrecept, och naturligtvis har alla bär från trädgården och skogen en given plats i sommarens pajer och tårtor. Självklart finns det också recept på kalla drycker som iste och lemonad att dricka till – ett måste för de där sommardagarna då det faktiskt är riktigt varmt. Med en massa härliga recept på sylt, marmelad och saft är det också lätt att ta vara på sommarens härliga minnen. Och vad vore sommaren utan sorbet och glass i stora lass?

Sommarens söta är en tydlig uppföljare till Två systrars söta och Vinterns söta. Den är rikt illustrerad med mat- och miljöbilder som sprakar av färg och skapar en underbar sommarkänsla – som ett fotoalbum från barndomens somrar!

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.